Commodities

Στη σκιά της αβεβαιότητας η αγορά πετρελαίου –«Παράθυρο» για κέρδη βλέπει η Goldman Sachs

tags :
Στη σκιά της αβεβαιότητας η αγορά πετρελαίου –«Παράθυρο» για κέρδη βλέπει η Goldman Sachs

Οι τιμές του πετρελαίου θα μπορούσαν να κινηθούν σε ένα εύρος 70 -75 δολαρίων το βαρέλι βραχυπρόθεσμα αλλά στη συνέχεια θα βρεθούν σε κλοιό πιέσεων εκτιμά η  Goldman

Στον «αστερισμό» της αβεβαιότητας, οικονομικής, πολιτικής και γεωπολιτικής θα κινηθεί η αγορά πετρελαίου τους επόμενους μήνες σύμφωνα με τη Goldman Sachs η οποία βλέπει «παράθυρο» για αποκόμιση κερδών από τους παραγωγούς καθώς οι τιμές θα μπορούσαν  άνετα να κινηθούν μεταξύ 70 και 75 δολαρίων το βαρέλι.
Σύμφωνα με έκθεση του αμερικανικού επενδυτικού οίκου οι βραχυπρόθεσμες προοπτικές για το πετρέλαιο είναι bullish για τους επόμενους δύο έως τρεις μήνες, αλλά μετά την επιστροφή των νέων παραγγελιών δημιουργείται μια πιο bearish πρόβλεψη ενάντια σε ένα ολοένα και πιο αβέβαιο οικονομικό, πολιτικό και γεωπολιτικό σκηνικό.
Συνδυάζοντας αυτή τη θεμελιώδη εικόνα με μια σχετικά ανεπαρκώς επενδυμένη πετρελαϊκή αγορά, η οποία υποστηρίζεται τεχνικά, η ανοδική δυναμική υπερβαίνει τις βραχυπρόθεσμες προβλέψεις των 67,50 δολ./Bbl.
Οι τιμές θα μπορούσαν εύκολα να διαπραγματευτούν με ένα εύρος $70- $75/bbl, καθώς το περιβάλλον σύμφωνα με την Goldman Sachs θα μπορούσε να αποδειχθεί ευνοϊκό.
Ως αποτέλεσμα, η επενδυτική τράπεζα θεωρεί ότι η βραχυπρόθεσμη δυναμική είναι ένα «παράθυρο» ευκαιρίας για τους παραγωγούς να πωλούν σε προθεσμιακές τιμές κλειδώνοντας τα κέρδη πριν από τις νέες παραγγελίες πετρελαίου αργότερα μέσα στο 2019.
Η βραχυπρόθεσμη bullish προοπτική οδηγείται από ένα πλήθος πρόσφατων δεδομένων που υποδηλώνουν ότι η αγορά πετρελαίου πιθανότατα θα συνεχίσει να είναι αισθητά «σφικτή» τον Μάρτιο και τον Απρίλιο επισημαίνεται στην έκθεση.
Από την πλευρά της προσφοράς, όπως σημειώνεται η Σαουδική Αραβία δεν οδήγησε τον ΟΠΕΚ σε στρατηγική «σοκ και δέος» με γρήγορες και μεγάλες περικοπές για να δημιουργήσει μια ταχεία επανεξισορρόπηση της αγοράς πριν μπορέσουν οι παραγωγοί σχιστολιθικού να ανταποκριθούν, όμως οδηγεί την παραγωγή Μαρτίου του 2019 500 kb/d δηλαδή χιλιάδες βαρέλια ανά ημέρα, χαμηλότερα από τη δική της ποσόστωση.
Αυτό ξεπερνά την πρόσφατη συμφωνία με την Ρωσία για ταχύτερες περικοπές τον Μάρτιο και τον Απρίλιο.
 Η στρατηγική του ΟΠΕΚ είναι να εξισορροπηθεί η αγορά από πλευράς προσφοράς το συντομότερο δυνατόν μέχρι το τέλος Ιουνίου, σύμφωνα με τις σαουδαραβικές παρατηρήσεις στη συνάντηση του ΟΠΕΚ τον Δεκέμβριο.
Ταυτόχρονα, σύμφωνα με την έκθεση, η αγορά έχει πιθανώς χάσει τουλάχιστον 100 kb/d, δηλ χιλιάδες βαρέλια ανά ημέρα από την παραγωγή της Βενεζουέλας μετά τις κυρώσεις του Ιανουαρίου.
Η Λιβύη θα αντισταθμίσει μερικές από αυτές τις απώλειες όταν λειτουργήσει η παραγωγή του τομέα Sharara. Τότε μπορεί να φθάσει τα 200-300 kb/d, που θα αντισταθμίζει τις απώλειες της Βενεζουέλας αλλά θα αφήνει την παγκόσμια αγορά να «αισθάνεται» ακόμα το αποτέλεσμα των μεγαλύτερων από τις αρχικά προγραμματισμένες καναδικές περικοπές παραγωγής.
Σύμφωνα με τον επενδυτικό οίκο η εξισορρόπηση των παραγγελιών  για τα μελλοντικά συμβόλαια  για το πετρέλαιο μπορεί να επιτευχθεί στα τέλη του έτους, με τον προβλεπόμενο στόχο των $ 60/bbl, δηλαδή δολαρίων ανά βαρέλι και $ 55/bbl για το Brent και WTI αντίστοιχα, να ενέχουν ρίσκο.
Οι υψηλότερες αναμενόμενες βραχυπρόθεσμες τιμές του πετρελαίου αυτή την άνοιξη είναι πιθανόν να ωθήσουν σε μεγαλύτερη παραγωγή σχιστολιθικού  το καλοκαίρι και το φθινόπωρο μειώνοντας στην πορεία τις τιμές, μια άλλη πηγή κινδύνου όμως προέρχεται από τους αυξανόμενους οικονομικούς, πολιτικούς και γεωπολιτικούς κινδύνους.
Ακόμη όμως και αν οι τιμές του πετρελαίου υπερβούν τα $ 70/bbl κατά τους επόμενους μήνες, οι μακροπρόθεσμες τιμές πετρελαίου θα παραμείνουν υπό πίεση κάτω από $ 60/bbl για το Brent και τα $ 55/bbl WTI λόγω μιας πιθανής στρατηγικής εξόδου παραγωγού χώρας από τον ΟΠΕΚ + και  την επέκταση των αγωγών στην Permian.
Η Goldman βλέπει τους επόμενους μήνες ως ένα «παράθυρο» ευκαιρίας για τους παραγωγούς που πωλούν, με μακροχρόνιες συμβάσεις για τη δημιουργία ασφάλειας των κερδών κατά τη διάρκεια μιας περιόδου εξαιρετικά υψηλής πολιτικής αβεβαιότητας.
Η πορεία των τιμών κατά τη διάρκεια του 4ου τριμήνου του 2018 απέδειξε το επίπεδο της μεταβλητότητας που μπορεί να δημιουργήσει αυτό το είδος της πολιτικής αβεβαιότητας σημειώνεται στην έκθεση της επενδυτικής τράπεζας.

 
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης