Τελευταία Νέα
Πετρέλαιο

F. Donmez (Τουρκία): Εντός 15μερου τα πρώτα αποτελέσματα από τη γεώτρηση

F. Donmez (Τουρκία): Εντός 15μερου τα πρώτα αποτελέσματα από τη γεώτρηση
Ο Φατίχ Ντονμέζ δήλωσε επίσης κατηγορηματικά ότι δεν πρόκειται να υπάρξει καμία υποχώρηση όσον αφορά στα δικαιώματα των Τ/Κ στις πηγές ενέργειας της Κύπρου
«Μέσα σε 1-2 εβδομάδες θα φτάσουμε στα 5.500 μέτρα. Έτσι θα μάθουμε αν υπάρχει κάτι εκεί», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, υποστηρίζοντας ότι έχουν πλησιάσει αρκετά το στόχο τους με τη γεώτρηση που κάνει το γεωτρύπανο ‘Πορθητής’ στα ανοιχτά της Αττάλειας.
Ο Φατίχ Ντονμέζ τόνισε ότι η Τουρκία παρακολουθεί προσεκτικά τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο το τελευταίο διάστημα. «Αναλύουμε το κάθε ένα από τα χιλιάδες στοιχεία που συλλέγουμε από εκεί ξεχωριστά για να διαπιστώσουμε ποιες είναι οι περιοχές με τις μεγαλύτερες πιθανότητες και κατά τη διάρκεια της γεώτρησης που είναι να κάνουμε εκεί να μάθουμε τί υπάρχει.
Ξεκινήσαμε την πρώτη μας γεώτρηση με το πλοίο μας τον ‘Πορθητή’ στα ανοιχτά της Αττάλειας. Πάνω κάτω είμαστε κοντά στο να φτάσουμε στο στόχο μας. Ίσως μέσα σε 1-2 εβδομάδες να έχουμε φτάσει στα 5.500 μέτρα. Και τότε θα μάθουμε αν υπάρχει κάτι εκεί», δήλωσε ο Φατίχ Ντονμέζ, ο οποίος ενημέρωσε ότι το δεύτερο γεωτρύπανο είναι ήδη στα τουρκικά ναυπηγεία για εργασίες συντήρησης. «Θα συνεχίσουμε τις γεωτρήσεις μας και με τα δύο πλοία. Ένας βουλευτής της αντιπολίτευσης μας επέκρινε για αυτό.
Εδώ ψάχνουμε τις πηγές ενέργειας της χώρας, δεν υπάρχει πολιτική κατεύθυνση σε αυτό. Αυτό που ειπώθηκε θυμίζει δηλώσεις κάποιων χωρών που δεν ήθελαν να είμαστε εκεί. Εάν δεν μπορείτε να το εκτιμήσετε, καλύτερα να σωπάσετε. Δεν μπορούμε να το βρούμε με την πρώτη, δεν το ξέρουμε... Εάν όλοι το έβρισκαν στο πρώτο πηγάδι, το πετρέλαιο θα ήταν στα $10. Και οι έρευνες είναι επίσης πολύ σημαντικές για τη δίκαιη κατανομή των πόρων στην περιοχή», ανέφερε ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, ο οποίος τόνισε επίσης ότι αυτές οι έρευνες γίνονται με δικές τους πλατφόρμες και προσωπικό, διαφορετικά το κόστος θα ήταν διπλάσιο.
Ο Φατίχ Ντονμέζ δήλωσε επίσης κατηγορηματικά ότι δεν πρόκειται να υπάρξει καμία υποχώρηση όσον αφορά στα δικαιώματα των Τ/Κ στις πηγές ενέργειας της Κύπρου. «Η άδεια του ΤΡΑΟ για έρευνες πετρελαίου ισχύει και για τις περιοχές της Τουρκικής Δημοκρατίας, αλλά και για περιοχές της ΤΔΒΚ. Εμείς από παλιά υποστηρίζουμε ότι οι πηγές ενέργειας ανήκουν και στις δύο κοινότητες της Κύπρου και πρέπει να μοιραστούν, αλλά επίσης λέμε ότι είναι λάθος μία σειρά από ενέργειες χωρίς να έχουν υπολογίσει την τ/κ κοινότητα. Κι έχουμε δηλώσει ότι θα υπερασπιστούμε μέχρι τέλους τα δικαιώματά τους. Και προχωράμε με αποφασιστικότητα προς αυτή την κατεύθυνση. Δεν τίθεται θέμα για καμία υποχώρηση».

Πηγή:sigmalive.com
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης