Επικαιρότητα

Έκθεση – αξιολόγηση χαμηλών προσδοκιών και με υποσχετική για τα κέρδη από τα ομόλογα ANFA ετοιμάζουν 27/2 οι θεσμοί για την Ελλάδα

Έκθεση – αξιολόγηση χαμηλών προσδοκιών και με υποσχετική για τα κέρδη από τα ομόλογα ANFA ετοιμάζουν 27/2 οι θεσμοί για την Ελλάδα
Κυβερνητικoi αξιωματούχοι χαρακτηρίζουν την έκθεση «ισορροπημένη» μολονότι αυτή βρίθει αρνητικών αναφορών
«Προάγγελος» για την για την εκταμίευση των κερδών του ευρωσυστήματος από τα ελληνικά ομόλογα (ANFA’s, SMP’s) ύψους 1 δισ. ευρώ θα αποτελέσει η δεύτερη έκθεση για τη μεταμνημονιακή πρόοδο της Ελλάδας που θα ανακοινώσει αυτή την Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Κυβερνητικoi αξιωματούχοι με γνώση του περιεχομένου χαρακτηρίζουν την έκθεση «ισορροπημένη» μολονότι αυτή βρίθει αρνητικών αναφορών για την πορεία της χώρας στην μεταμνημονιακή περίοδο.
Γεγονός που σημαίνει ότι ο βαθμός προόδου της Ελλάδας ενδεχομένως να είναι κατώτερος από αυτόν της πρώτης έκθεσης που είχε δοθεί  την 21η Νοεμβρίου του 2018 στην δημοσιότητα.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές η δεύτερη έκθεση θα είναι πιο αυστηρή, θα μεταφέρει ένα χαρακτήρα απογοήτευσης των θεσμών από την τελευταία αποστολή τους στην Αθήνα από τη στιγμή που η ελληνική πλευρά παρέμεινε στάσιμη σε βασικά τραπεζικά προαπιατούμενα της 2η αξιολόγησης, όπως είναι τα κόκκινα δάνεια και ο διάδοχος νόμος για την προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς.
Στην διάρκεια αυτής της αποστολής η ομάδα Κοστέλο είχε «εισπράξει» έντονα την προεκλογική μεταρρυθμιστική κόπωση και την απροθυμία της κυβέρνησης για επιτάχυνση του προγράμματος των αποκρατικοποιήσεων.
Κίτρινες κάρτες θα βγάζει η έκθεση για την περιορισμένη αντιμετώπιση του δημοσίου στο θέμα των ληξιπρόθεσμων οφειλών αλλά και στην απόφαση με πρωτοβουλίας της Αθήνας της  παράτασης του μειωμένου ΦΠΑ στα πέντε νησιά του Αιγαίου για ένα ακόμη εξάμηνο ως τον Ιούνιο του 2019.
Ενδεχομένως στο Euro WorkingGroup (EWG) αυτής της Πέμπτης το όπου θα αναλάβει να προετοιμάσει την «ατζέντα» του Eurogroup της 11ης Μαρτίου, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης να βρεθεί αντιμέτωπος με τους τεχνοκράτες της ευρωζώνης.
Οι εκπρόσωποι των υπουργείων πιθανότατα θα ζητήσουν εξηγήσεις ή ακόμη και ισοδύναμα μέτρα αξίας 28 εκατ. ευρώ για τη μη εφαρμογή του μέτρου.
Το πιο πιθανό σενάριο είναι η Ελλάδα να φύγει με μία υπόσχεση από την σύνοδο του Μαρτίου ότι θα λάβει εν ευθέτω χρόνο τα κέρδη του ευρωστήματος από τα ελληνικά ομόλογα από τη στιγμή που οι 16 μεταρρυθμίσεις παραμένουν σε εκκρεμότητα.
Ο χρόνος έχει αρχίσει να πιέζει ασφυκτικά την κυβέρνηση, η οποία θα πρέπει στις επόμενες 12 ημέρες να κλείσει τις μεγάλες εκκρεμότητες και να πετύχει δύσκολους συμβιβασμούς με τους Ευρωπαίους εταίρους ώστε να µην χάσει το τραίνο της εκταμίευσης.
Οι διαπραγματεύσεις στο παρασκήνιο βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, ενώ μέσα στο Σαββατοκύριακο «κλείδωσαν» οι τελευταίες λεπτομέρειες του νέου πλαισίου προστασίας της πρώτης κατοικίας που θα αντικαταστήσει τον νόμο Κατσέλη, ο οποίος λήγει την Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου.
Την ίδια στιγμή, σε ανοιχτή επικοινωνία με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς βρίσκεται το οικονομικό επιτελείο και για τη νέα ρύθμιση προς τα Ταμεία που θα δώσει «ανάσες» σε περισσότερους από 900.000 ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες.
Οι τελευταίοι θα έχουν τη δυνατότητα να αποπληρώσουν τις οφειλές τους σε έως και 120 μηνιαίες δόσεις ή μέχρι και 10 χρόνια.
Η ρύθμιση θα είναι έκτακτη, δηλαδή θα έχει περιορισμένη διάρκεια, ενώ θα είναι ιδιαίτερα ευνοϊκή καθώς θα προβλέπει «κούρεμα» της οφειλής που μπορεί να φτάσει ακόμα και το 70%, χωρίς εισοδηματικά ή περιουσιακά κριτήρια. Αναμένεται να ενεργοποιηθεί εντός του Μαρτίου με τη λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του ΚΕΑΟ και του ΕΦΚΑ στην οποία οι οφειλέτες θα υποβάλλουν τις αιτήσεις τους.
Αργότερα, εντός του Απριλίου σχεδιάζεται να έρθει και η ρύθμιση για την εξόφληση σε έως 120 δόσεις των χρεών που έχουν αφήσει στην Εφορία μισθωτοί, συνταξιούχοι, ελεύθεροι επαγγελματίες, αγρότες, αυτοαπασχολούμενοι αλλά και όσοι έχουν κλείσει την επιχείρησή τους ή το μπλοκάκι.
Για την υπαγωγή των οφειλετών στη ρύθμιση θα καθοριστούν αυστηρά εισοδηματικά κριτήρια, ενώ εκτός αυτής θα μείνουν οι στρατηγικοί κακοπληρωτές.

www.worldenergynews.gr



Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης