Τελευταία Νέα

Ελαφρά μείωση υπερημεριών στην πληρωμή παραγωγών ΑΠΕ - Εξόφληση εντός εβδομάδας του 50% του Νοεμβρίου

Ελαφρά μείωση υπερημεριών στην πληρωμή παραγωγών ΑΠΕ -  Εξόφληση εντός εβδομάδας του 50% του Νοεμβρίου

Η εξομάλυνση των πληρωμών αποτελεί για πολλούς επενδυτές σημαντική προϋπόθεση εξασφάλισης ρευστότητας για να πραγματοποιήσουν νέα έργα

Σε πληρωμή του 50% της παραγωγής ΑΠΕ για τον μήνα Νοέμβριο θα προχωρήσει, σύμφωνα με πληροφορίες του World Energy News, έως την επόμενη Παρασκευή (1/03) ο ΔΑΠΕΕΠ.
Ένα ποσοστό που σημαίνει πως μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα θα εξοφληθεί το 83-84% των ιδιοκτητών εγκαταστάσεων ΑΠΕ, για τον προτελευταίο μήνα του 2018.
Χάρη στην καταβολή των ανωτέρω ποσών, θα περιορισθούν ελαφριά οι υπερημερίες στις πληρωμές παραγωγών ΑΠΕ, οι οποίες από το καλοκαίρι έχουν αρχίσει να παίρνουν ξανά την ανιούσα.
Έτσι, τη στιγμή που το τελευταίο διάστημα είχαν αυξηθεί κατά δύο περίπου εβδομάδες επιπλέον, θα μειωθούν πλέον κατά 5 - 6 ημέρες.
Υπενθυμίζεται πως το προηγούμενο 10ήμερο συνεχίστηκαν οι πληρωμές Οκτωβρίου από τον ΔΑΠΕΕΠ.
Έτσι, έως την προηγούμενη Παρασκευή (22/02) είχε εξοφληθεί το 85% των εγκαταστάσεων με παραγωγή τον 10ο μήνα του 2018.
Σύμφωνα πάντως με παράγοντες του κλάδου των ανανεώσιμων πηγών, οι εξοφλήσεις για τον Νοέμβριο δεν επιφέρουν σε καμία περίπτωση εφησυχασμό.
Κατ’ αρχάς γιατί η εξομάλυνση των πληρωμών από τον ΕΛΑΠΕ αποτελεί για πολλούς επενδυτές σημαντική προϋπόθεση εξασφάλισης ρευστότητας για να πραγματοποιήσουν τα νέα έργα που προγραμματίζουν, τα οποία θα γίνουν μέσα στα νέα δεδομένα των οριακών αποδόσεων και των απαιτητικών προθεσμιών υλοποίησης, που «έφερε» το καινούριο καθεστώς στήριξης.
Εξάλλου, όπως συμπληρώνουν οι ίδιοι παράγοντες, το περαιτέρω άνοιγμα της «ψαλίδας» είναι προδιαγεγραμμένο, στην περίπτωση που πραγματοποιηθεί η επιστροφή του πλεονάσματος του ΕΛΑΠΕ για την περσινή χρονιά (μετά την αφαίρεση του πλεονάσματος ασφαλείας των 70 εκατ. ευρώ) στους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας που κατέβαλαν ΠΧΕΦΕΛ έως και το τέλος του 2018.

Επιστροφή που θα προκαλέσει την αύξηση των υπερημεριών, καθώς το πλεόνασμα είναι λογιστικό και όχι ταμειακό.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης