Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Bussiness case καταστροφής: Πώς η πετρελαϊκή Pemex «έκαψε» 1 δισ. δολ και το σχέδιο σωτηρίας

tags :
Bussiness case καταστροφής: Πώς η πετρελαϊκή Pemex «έκαψε» 1 δισ. δολ  και το σχέδιο σωτηρίας
Η κρατική πετρελαϊκή εταιρεία πλήρωσε 475 εκατομμύρια δολάρια για μονάδα ηλεκτρικής ενέργειας που δεν λειτουργούσε ενώ η θυγατρική εταιρεία λιπασμάτων είχε ζημιές  665 εκατομμυρίων δολαρίων το 2017
Η κρατική πετρελαϊκή εταιρία του Μεξικού Pemex «έκαψε» 665 εκατομμύρια δολάρια στη μονάδα λιπασμάτων, αγνόησε τους συμβούλους και έκανε επενδύσεις υψηλού κινδύνου χωρίς διακριτή επιχειρησιακή στρατηγική, σύμφωνα με τον κυβερνητικό έλεγχο των δραστηριοτήτων της εταιρείας το 2017.
Η έκθεση, που δημοσιεύθηκε αργά την Τετάρτη 20/2/2019, παρέχει μια εικόνα για το πώς η Pemex κατέληξε σε 106 δισεκατομμύρια δολάρια χρέους κατά τη διάρκεια της εξαετούς θητείας του πρώην Προέδρου Enrique Pena Nieto.
Σύμφωνα με το Reuters η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ελέγχου (ASF) του Μεξικού χρησιμοποίησε ασυνήθιστα σκληρή γλώσσα στην εκτίμησή της σχετικά με τη χρήση των δημόσιων πόρων της Pemex, ιδίως όσον αφορά τη θυγατρική εταιρεία λιπασμάτων της εταιρείας και μια αποτυχημένη μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.
Η εταιρεία λιπασμάτων υπέστη καθαρές ζημίες ύψους 665 εκατομμυρίων δολαρίων το 2017 και τα περιουσιακά στοιχεία της είχαν αξία 1,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων κατά τη διάρκεια του έτους.
"Κατέστρεψε την αξία", αναφέρει η τελευταία αξιολόγηση, μια από τις τρεις εκθέσεις του γραφείου ελέγχου σχετικά με την κατάσταση των δημόσιων οικονομικών το 2017.
Ο Πρόεδρος Andres Manuel Lopez Obrador έχει δεσμευθεί να αναβιώσει την Pemex, περιορίζοντας τις υπερβολές των δαπανών, την αχαλίνωτη κλοπή καυσίμων και τη διαφθορά, αλλά οι οργανισμοί αξιολόγησης και οι επενδυτές είναι επιφυλακτικοί καθώς τα σχέδια αναδιοργάνωσης των διυλιστηρίων του Μεξικού θα μπορούσαν να επιβαρύνουν περισσότερο την οικονομία.
Η Fitch υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της εταιρείας σε μια βαθμίδα πάνω από το junk (σκουπίδια) τον περασμένο μήνα.
Ο David Colmenares, επικεφαλής της ASF πριν από την εκλογή του περασμένου έτους, δήλωσε στο Reuters ότι τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η Pemex πρέπει να "ανασχεδιαστεί" για να αναβιώσει οικονομικά της.

"Πιστεύουμε ότι αν επιλύσουμε πολλά από αυτά τα σημεία, θα μπορέσουμε να ανακτήσουμε τα οικονομικά (Pemex)", δήλωσε.
Αναγνώρισε τη διαφθορά στην εταιρεία, παραθέτοντας παραδείγματα συμβάσεων που δόθηκαν σε πρόσφατα δημιουργημένες εταιρείες χωρίς ενεργειακή εμπειρία.
Πολλά από τα προβλήματα της Pemex Fertilizers, θυγατρικής που δημιουργήθηκε από την κυβέρνηση του  Pena Nieto για την απελευθέρωση  του ενεργειακού τομέα, προέρχονται από την αγορά δύο μονάδων λιπασμάτων το 2013 και το 2016, σύμφωνα με την έκθεση.
Και οι δύο μονάδες ανήκαν στην Pemex πριν ιδιωτικοποιηθούν στη δεκαετία του 1990 από το Institutional Revolutionary Party (PRI) του  Pena Nieto (PRI).
Το πρώτο εργοστάσιο, το ProAgro, δεν λειτουργούσε όταν η Pemex το αγόρασε για 475 εκατομμύρια δολάρια. Παρά τις τρεις προσπάθειες για την αναζωογόνησή του, η μονάδα δεν έχει τεθεί ακόμα σε λειτουργία. Το δεύτερο εργοστάσιο, Fertinal, λειτούργησε πολύ κάτω από την ικανότητα του , ανέφερε η έκθεση.
Πριν από την αγορά, οι διεθνείς ελεγκτές, συμπεριλαμβανομένης της PWC, προειδοποίησαν το διοικητικό συμβούλιο της Pemex για τη φρικτή κατάσταση των δύο εργοστασίων, αλλά η εταιρεία προχώρησε στην εξαγορά τους, όπως επισημαίνει η έκθεση.
Ομοίως, η Pemex δημιούργησε μια νέα μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, με την επωνυμία Pemex Cogeneration and Services, το 2015, χωρίς το διοικητικό συμβούλιο να παρουσιάσει οποιαδήποτε στοιχεία ή μελέτες για να δείξει ότι θα μπορούσε να είναι μια κερδοφόρα επιχείρηση ή να παρουσιάσει επιχειρησιακή στρατηγική ή λειτουργία. .
Χωρίς υποδομή για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, η εταιρεία έχασε 19 εκατομμύρια δολάρια το 2017.
Η Pemex έκλεισε τη μονάδα το επόμενο έτος.
Ο Wilbur Matthews, ιδρυτής της Vaquero Global Investment με έδρα το Τέξας, αποκάλεσε τις επιχειρηματικές αποφάσεις της Pemex κατά την περίοδο 2013-18 "εντελώς ασυμβίβαστες".
"Ο τρόπος με τον οποίο διεξάγονταν επιχειρήσεις τα τελευταία έξι χρόνια δεν είχε κανένα νόημα", δήλωσε ο Matthews.
Κατά τη διάρκεια της θητείας του Pena Nieto, η Pemex ανέλαβε επιπλέον χρέη ύψους 47 δισ. δολαρίων, επικαλούμενη την επιδείνωση των οικονομικών και τις δεσμεύσεις για διατήρηση των επενδυτικών επιπέδων τη στιγμή που κατέρρευσαν οι τιμές του πετρελαίου.
Ο Shamaila Khan, διευθυντής στρατηγικής χρέους αναδυόμενων αγορών στην AllianceBernstein, η οποία έχει υπό διαχείριση κεφάλαια αξίας 550 δισεκατομμυρίων δολαρίων και κατέχει ομόλογα της Pemex, κατηγόρησε για τα προβλήματα της εταιρείας στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση που την επιβάρυνε πάρα πολύ στους φόρους.
Ο Khan ανέφερε ότι η διοίκηση της εταιρείας είχε βελτιωθεί τα τελευταία χρόνια της κυβέρνησης του Pena Nieto.
"Η απόφαση να κάνουμε ενεργειακή μεταρρύθμιση, να μειώσουμε το βάρος των δαπανών για την εταιρεία και να προσπαθήσουμε να την σταθεροποιήσουμε ήταν στην πραγματικότητα καλές αποφάσεις από τη σκοπιά της διαχείρισης" επεσήμανε.

www.worldemergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης