Ανανεώσιμες & Βιώσιμη Ανάπτυξη

Η Shell επενδύει στην βρετανική υπεράκτια αγορά αιολικής ενέργειας παρά το Brexit

tags :
Η Shell επενδύει στην βρετανική υπεράκτια αγορά αιολικής ενέργειας παρά το Brexit
Η Shell έχει ανακοινώσει ότι θα δαπανήσει 1 έως 2 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως για την πράσινη τεχνολογία
Η Shell σχεδιάζει να εισέλθει στην αγορά αιολικής ενέργειας της Μεγάλης Βρετανίας, αποκτώντας μισθώσεις σε θαλάσσιες περιοχές ή συμμετέχοντας σε υπάρχοντα έργα, παρά την επικείμενη αποχώρηση της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε ο επικεφαλής του τμήματος New Energies της εταιρείας.
Οι πετρελαϊκές εταιρείες αναπτύσσουν όλο και περισσότερο χαρτοφυλάκια έργων καθαρής ενέργειας για να ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις των επενδυτών ώστε να μειώσουν το αποτύπωμα άνθρακα. Η Shell έχει ανακοινώσει ότι θα δαπανήσει 1 έως 2 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως για πράσινη τεχνολογία.
"Θα θέλαμε οπωσδήποτε μια θέση στην υπεράκτια αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου (αιολική ενέργεια)", δήλωσε σε συνέντευξή του στο Reuters ο Mark Gainsborough, εκτελεστικός αντιπρόεδρος της New Energies.
Πολλές διεθνείς επιχειρήσεις, όπως αυτοκινητοβιομηχανίες και προγραμματιστές πυρηνικών εγκαταστάσεων, αποφεύγουν το Ηνωμένο Βασίλειο για τις  νέες επενδύσεις τους καθώς το Brexit δημιουργεί αβεβαιότητα για το μέλλον της οικονομίας της χώρας.
Ωστόσο, ο Gainsborough είπε ότι τα σχέδια της Βρετανίας να εγκαταλείψει την ΕΕ τον επόμενο μήνα δεν θα «επιβαρύνουν» το ενδιαφέρον της εταιρείας για την υπεράκτια αιολική βιομηχανία.
"Το πιο σημαντικό είναι ότι εξακολουθούν να υπάρχουν υποστηρικτικές κυβερνητικές πολιτικές", ανέφερε.
Η Βρετανία είναι η μεγαλύτερη στην αγορά αιολικής ενέργειας στον κόσμο, η οποία φιλοξενεί σχεδόν το 40% της συνολικής εγκατεστημένης αιολικής δυναμικότητας, και η κυβέρνηση αναμένεται φέτος να ανακοινώσει τη σχεδιαζόμενη στήριξη για την υπεράκτια αιολική βιομηχανία.
Ο Gainsborough δήλωσε ότι η εταιρεία θα μπορούσε να επιδιώξει να αγοράσει ένα μερίδιο ή να αποκτήσει ένα υπάρχον βρετανικό υπεράκτιο αιολικό έργο και ότι σχεδίαζε να αποκτήσει "ενεργό ρόλο" στην υποβολή προσφορών για μια υπεράκτια μίσθωση αιολικής ενέργειας  που αναμένεται να προσφερθεί φέτος.
Η Shell ήταν επιτυχής σε παρόμοιες πωλήσεις μίσθωσης θαλάσσιου βυθού στις Ηνωμένες Πολιτείες. Σύμφωνα με τέτοιες συμφωνίες, οι προγραμματιστές αποκτούν πρώτα τα δικαιώματά τους στο βυθό για την κατασκευή αιολικών έργων σε ορισμένες τοποθεσίες.
Η θυγατρική της Shell's Atlantic Shores Offshore Joint venture με την EDF Renewables και η  Mayflower  κοινοπραξία με την EDP Renewables έχει μισθώσεις στο βυθό της θάλασσας των Ηνωμένων Πολιτειών, ικανές να φιλοξενούν έως και 4.1 gigawatts ισχύος αιολικής ενέργειας.
Στο πλαίσιο των προσπαθειών για την προώθηση του καθαρού ενεργειακού χαρτοφυλακίου της, η Shell δήλωσε επίσης ότι θα μπορούσε να υποβάλει προσφορά στην ολλανδική ενεργειακή εταιρεία Eneco με το ολλανδικό συνταξιοδοτικό ταμείο PGGM.
Ο Gainsborough δήλωσε ότι η παραγωγή ανανεώσιμης ενέργειας της Eneco, οι πελάτες λιανικής και B2B και οι ομάδες εμπορίας ηλεκτρικής ενέργειας θα ήταν κατάλληλες για τα σχέδια της Shell για να «χτίσει» το χαρτοφυλάκιο της New Energies.
"Για να βεβαιωθούμε ότι παραμένουμε σχετικοί στην ενεργειακή μετάβαση, πρέπει να εξετάσουμε πώς μπορούμε να φέρουμε λύσεις χαμηλότερης περιεκτικότητας σε άνθρακα", συμπλήρωσε
Οι αναλυτές έχουν εκτιμήσει την αξία της Eneco σε περίπου 3 δισεκατομμύρια ευρώ
Ο Gainsborough δήλωσε ότι η υποβολή προσφορών για την Eneco δεν αποκλείει τη Shell από άλλες μεγάλες εξαγορές.
"Δεν είμαστε μία εταιρεία μεμονωμένων στοιχημάτων", είπε. «Δεν θέλουμε ποτέ να είμαστε σε θέση να εξαρτόμαστε από μια συμφωνία που πρέπει να γίνει ή να «σπάσε騻 για την ανάπτυξη της επιχείρησης»


www.worldemergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης