Τελευταία Νέα
Ηλεκτρισμός

H ΕΕ μπλοκάρει την είσοδο των κινέζων στην εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας της Βοσνίας

H ΕΕ μπλοκάρει την είσοδο των κινέζων στην εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας της Βοσνίας

Ενδεχομένως η κρατική εγγύηση στο κινεζικό δάνειο της EPBiH να αποτελεί κρατική ενίσχυση

Η ενεργειακή αρχή της ΕΕ προέτρεψε την Παρασκευή22/2/2019 το  Βοσνιακό περιφερειακό κοινοβούλιο να αναβάλει την ψηφοφορία της επόμενης εβδομάδας για την έγκριση κρατικής εγγύησης σε κινεζικό δάνειο με στόχο να βοηθήσει την ηλεκτρική ενέργεια EPBiH να επεκτείνει το εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από άνθρακα Tuzla.
Η Ενεργειακή Κοινότητα, όργανο που ιδρύθηκε από την ΕΕ για την επέκταση της ενεργειακής πολιτικής, επεσήμανε ότι θεωρεί ότι η εγγύηση αποτελεί κρατική ενίσχυση και ζήτησε από ανεξάρτητο δικηγορικό γραφείο να επαληθεύσει τα προκαταρκτικά συμπεράσματά της.
"Σε αυτήν την κατάσταση, η Γραμματεία της (Ενεργειακής Κοινότητας) προτρέπει το Κοινοβούλιο ... να αναβάλει την απόφασή του, καθώς υπάρχει η  πιθανότητα ότι μια τέτοια απόφαση θα φέρει τη χώρα σε κατάσταση μη συμμόρφωσης με το δίκαιο της Ενεργειακής Κοινότητας", ανέφερε.
Η αρχή δήλωσε ότι σχεδιάζει να δημοσιεύσει μια ανεξάρτητη αξιολόγηση της κατάστασης την επόμενη εβδομάδα.
Το 2017, η EPBiH επέλεξε τον όμιλο China Gezhouba και την Guandong Electric Power Design για την κατασκευή μονάδας 450 μεγαβάτ (MW) στην πόλη Tuzla, με κόστος 1,8 δισεκατομμυρίων βοσνιακών μάρκων (1,04 δισεκατομμύρια δολάρια), για να αντικαταστήσει τρεις ξεπερασμένες μονάδες 715 MW.
Το έργο, που είναι η μεγαλύτερη μεταπολεμική ενεργειακή επένδυση στο βαλκανικό κράτος, πρόκειται να χρηματοδοτηθεί με δάνειο 1,2 δισεκατομμύρια μάρκων από την κρατική Export-Import Bank of China με τα υπόλοιπα κεφάλαια να τα καταβάλει η EPBiH.
Οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων στρέφονται όλο και περισσότερο προς την Κίνα για χρηματοδότηση, καθώς η ΕΕ, η Παγκόσμια Τράπεζα και άλλοι δανειστές περιορίζουν τη χρηματοδότηση έργων με βάση τον άνθρακα.
Τα έργα με κινεζική χρηματοδότηση στη Βοσνία μόνο ανέρχονται σε περίπου 3,8 δισ. Ευρώ.
Οι περιβαλλοντολόγοι υποστηρίζουν ότι η Βοσνία πρέπει να ακολουθήσει τους κανόνες της ΕΕ για τις επιδοτήσεις στον ενεργειακό τομέα, αντιτιθέμενοι σε έργα με βάση τον άνθρακα που δεν πληρούν τα πρότυπα της ΕΕ και  ζητούν να παρουσιάσουν οι χώρες που έχουν δεσμεύσει κεφάλαια για δαπανηρές αναβαθμίσεις εγκαταστάσεων μόλις ενταχθούν στο μπλοκ.
Κάλεσαν επίσης τους υπεύθυνους για τη χάραξη πολιτικής της ΕΕ να υιοθετήσουν αυστηρότερη στάση όσον αφορά την ατμοσφαιρική ρύπανση από τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής άνθρακα της περιοχής, κατηγορώντας την ρύπανση για 3.900 θανάτους σε όλη την Ευρώπη και κόστος για την υγεία μέχρι 11,5 δισ. ευρώ ετησίως.


www.worldemergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης