Επιχειρήσεις

Τερτίπια του ΥΠΕΝ για να μονιμοποιήσει τους συμβασιούχους της ΔΕΠΑ

Τερτίπια του ΥΠΕΝ για να μονιμοποιήσει τους συμβασιούχους της ΔΕΠΑ

Δυσαρέσκεια για τις μεθοδεύσεις του υπουργείου από τις ΕΠΑ, ΕΔΑ και ΔΕΔΑ, το ΤΑΙΠΕΔ, τα ΕΛΠΕ, αλλά και τους ίδιους τους εργαζομένους

Σε καταστρατήγηση του ΑΣΕΠ προχωράει του υπουργείο Ενέργειας προκειμένου να μονιμοποιήσει τους 200 συμβασιούχους εργαζόμενους της ΔΕΠΑ.
Το εργασιακό, αποτελεί το μεγάλο αγκάθι για την ολοκλήρωση του νομοσχεδίου διχοτόμησης της ΔΕΠΑ που αποτελεί προαπαιτούμενο για την ιδιωτικοποίηση της εταιρίας.
Ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης φέρεται να έχει δεσμευθεί έναντι των συμβασιούχων εργαζομένων για την μονιμοποίησή τους εν όψει της ιδιωτικοποίησης, ωστόσο η ΔΕΠΑ με βάση το νομικό πλαίσιο για να προχωρήσει σε προσλήψεις αορίστου χρόνου θα πρέπει να ακολουθήσει διαδικασίες ΑΣΕΠ.
Προκειμένου να παρακαμφθεί αυτή η υποχρέωση ο υπουργός σύμφωνα με πηγές εκπροσώπων των εργαζομένων που τον επισκέφτηκαν την Τρίτη (19/2) δήλωσε ότι θα πιέσει τις διοικήσεις των τριών θυγατρικών της ΔΕΠΑ (ΕΠΑ Αττικής, ΔΕΔΑ και ΕΔΑ) να προσλάβουν αυτές τους 200 συμβασιούχους με συμβάσεις αορίστου χρόνου και την ίδια στιγμή να τους «δανείσουν» πίσω στη ΔΕΠΑ, στην οποία σήμερα αυτοί απασχολούνται ως συμβασιούχοι.

Σε δύσκολη θέση ΕΠΑ και ΕΔΑ

Με αυτόν τον τρόπο, την επόμενη μέρα της διάσπασης της ΔΕΠΑ οι σημερινοί συμβασιούχοι θα παραμείνουν στην νέα εταιρεία ως εργαζόμενοι αορίστου χρόνου.
Η φόρμουλα παράκαμψης του ΑΣΕΠ που προωθεί το υπουργείο Ενέργειας έχει φέρει σε δύσκολη θέση τις διοικήσεις των θυγατρικών, οι οποίες πιέζονται για προσλήψεις εργαζομένων που δεν θα απασχολήσουν ούτε για μια ημέρα οι ίδιες αφού οι σημερινοί συμβασιούχοι της ΔΕΠΑ θα παραμείνουν στην εταιρία.
Ερωτηματικά προκαλεί η διευθέτηση του θέματος και στους εργαζόμενους, αφού το νομοσχέδιο για την διχοτόμηση της εταιρίας προβλέπει την κατάργηση των συμβάσεων εργασίας και των ΕΣΕΕ και την επαναδιαπραγμάτευσή τους από μηδενική και ενιαία βάση αμέσως μετά τη συγχώνευση των θυγατρικών από τις εταιρίες ΔΕΠΑ Υποδομών και ΔΕΠΑ Εμπορίας που θα προκύψουν.
Από την προηγούμενη εβδομάδα υπάρχει κλιμάκωση των κινητοποιήσεων των εργαζομένων, ενώ παράγοντες της αγοράς αλλά και των μετόχων της ΔΕΠΑ (ΤΑΙΠΕΔ, ΕΛΠΕ) εκφράζουν σκεπτικισμό για τις κυβερνητικές επιλογές και μάλιστα εν όψει προεκλογικής περιόδου.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης