Τελευταία Νέα
Βιομηχανία & Απανθρακοποίηση

Τα δύσκολα πέρασαν για τον κλάδο χημικών - "Κλειδί" η εξωστρέφεια των επιχειρήσεων

tags :
Τα δύσκολα πέρασαν για τον κλάδο χημικών -

Σημαντική αύξηση των εξαγωγών και της ζήτησης για πρώτες ύλες

Σε τροχιά ανάκαμψης έχει εισέλθει ο κλάδος παραγωγής χημικών καθώς τα τελευταία χρόνια καταγράφεται σημαντική αύξηση της ζήτησης για χημικές πρώτες ύλες συνοδευόμενη από αύξηση της παραγωγής και των εξαγωγών με την ελληνική βιομηχανία να έχει παρουσία σε πάνω από 100 αγορές.
¨Όπως αναφέρεται σε μελέτη της Infobank Hellastat A.E.  για τον εγχώριο κλάδο Χημικών πρώτων υλών πρόκειται για ένα κλάδο που επλήγη αρκετά από τα τέλη του 2008 που εκδηλώθηκε η οικονομική κρίση, καθώς επηρεάζεται από διάφορους βιομηχανικούς κλάδους.
Το δυσμενές κλίμα που επικράτησε αποτυπώθηκε στην εξέλιξη του γενικού δείκτη βιομηχανικής παραγωγής της ΕΛΣΤΑΤ, ο οποίος εμφάνισε καθοδική πορεία έως και το 2014.
Η υποτονική δραστηριότητα της ελληνικής βιομηχανίας μεταφράστηκε –μεταξύ άλλων- σε φθίνουσα ζήτηση για χημικές πρώτες ύλες και άλλα ενδιάμεσα προϊόντα.
Έτσι, κατά τη διάρκεια της περιόδου 2009-2014 η κατανάλωση στις περισσότερες προϊοντικές κατηγορίες χημικών μειώθηκε, καθώς σημαντικοί πελάτες όπως οι κλωστοϋφαντουργίες, οι εκτυπωτικές μονάδες οι βιομηχανίες πλαστικών, καλλυντικών, ειδών καθαρισμού, κ.λπ. κατέγραψαν διαχρονική κάμψη στους όγκους παραγωγής τους.
Παράλληλα με την εκδήλωση της ύφεσης, οι εταιρείες του κλάδου είχαν να αντιμετωπίσουν τη σημαντική άνοδο των τιμών των πρώτων υλών, γεγονός που περιόρισε την κερδοφορία τους.
Άμεση συνέπεια όλων των παραπάνω αρνητικών συνθηκών αποτέλεσε η υποχώρηση της παραγωγικής επίδοσης της χημικής βιομηχανίας έως και το 2012.  
Σημείωση: Οι δείκτες που παρουσιάζονται στην ενότητα αφορούν την ευρύτερη χημική βιομηχανία, δηλαδή εκτός από τις χημικές πρώτες ύλες περιλαμβάνουν και την παραγωγή λιπασμάτων, αγροχημικών, χρωμάτων, απορρυπαντικών κ.λπ.

pin.1.21xim

Ωστόσο, ο κλάδος της παραγωγής χημικών, από το 2013 έως και σήμερα παρουσιάζει ανάκαμψη, λόγω της τόνωσης της ζήτησης για χημικές πρώτες ύλες.
Ο συγκεκριμένος παράγοντας εντείνεται περισσότερο από τις αγορές του εξωτερικού, καθώς η ζήτηση γι΄ αυτές είναι σημαντική.
 Έτσι, ο δείκτης παραγωγής του κλάδου το 2017 σημείωσε μία αύξηση σε ποσοστό 1,3%, έναντι 7,2% το 2016.
Μάλιστα, ενθαρρυντικά είναι και τα στοιχεία για το πρώτο 10μηνο του 2018, καθώς παρατηρήθηκε τόνωση της παραγωγής κατά 3,7%, συγκριτικά με το ίδιο  χρονικό διάστημα το 2017.
Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Ελληνικών Χημικών Βιομηχανιών (Σ.Ε.Χ.Β.), η ανθεκτικότητα της χημικής βιομηχανίας κατά τη διάρκεια των προηγούμενων πέντε ετών τροφοδοτήθηκε από άμεσα σχετιζόμενους κλάδους, όπως είναι τα γεωργικά εφόδια (αγροχημικά και λιπάσματα), η μεταλλοβιομηχανία (προϊόντα κατεργασίας μετάλλων, προϊόντα βαφής), τα δομικά υλικά (ιδίως πρόσθετα τσιμέντου και διάφορα βελτιωτικά υλικών) και η βιομηχανία χρωμάτων.
Εξάλλου, η ομαλοποίηση των οικονομικών συνθηκών τα τελευταία έτη τροφοδότησε την επενδυτική δραστηριότητα των χημικών βιομηχανιών, με το σύνολο των επενδύσεων να διαμορφώνεται κοντά στα €60 εκατ., σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του ΙΟΒΕ.
Αναφορικά με τις επιμέρους κατηγορίες χημικών προϊόντων, η παραγωγική επίδοση το 2017 ενισχύθηκε στους περισσότερους βασικούς τομείς της ευρύτερης χημικής βιομηχανίας. Αναλυτικά, σύμφωνα με τους δείκτες της ΕΛΣΤΑΤ, αυξήθηκε η παραγωγή:
- των άκυκλων υδρογονανθράκων και των αλογονωμένων παραγώγων τους κατά 22,8%,
- του νιτρικού οξέος, των σουλφονιτρικών οξέων, της αμμωνίας, των αζωτούχων λιπασμάτων και των λοιπών λιπασμάτων κατά 15,1%,
- των χρωμάτων και βερνικιών με βάση ακρυλικά πολυμερή ή πολυμερή του βινυλίου, σε υδατώδες μέσο και των χρωμάτων και βερνικιών με βάση πολυεστέρες, ακρυλικά πολυμερή ή πολυμερή του βινυλίου, σε μη υδατώδες μέσο κατά 0,1%,
- των αρωμάτων και των παρασκευασμάτων καλλωπισμού κατά 3,9%, και
- λοιπών χημικών προϊόντων (π.χ. ενεργός άνθρακας και πολτοί προπλασμάτων) κατά 11,6%.
Αντιθέτως, μειώθηκε η παραγωγή:
- των πολυμερών του στυρολίου σε πρωτογενείς μορφές, πολυμερών του χλωριούχου βινυλίου ή άλλων αλογονωμένων ολεφινών σε πρωτογενείς μορφές, άλλων αμινορητίνων, φαινολικων ρητινών και πολυουραιθανών σε πρωτογενείς μορφές κατά 4,0%,
- των ζιζανιοκτόνων, μυκητοκτόνων και εντομοκτόνων κατά 11,1%,
- των σαπουνιών, απορρυπαντικών και προϊόντων καθαρισμού κατά 1,6% και
- των συγκολλητικών υλών κατά 0,8%.

pin2.21.xim


pin3.21.xim


Επίσης, οι συνολικές εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 29,8%, στο ύψος των €188,6 εκ. έναντι του 2016 και 16,7% συγκριτικά με το 2012. Η πλειοψηφία των εξαγωγών πραγματοποιείται σε χώρες της Ε.Ε.
Λαμβάνοντας υπόψη τις παραπάνω μεταβολές, το εμπορικό έλλειμμα των χημικών πρώτων υλών το τελευταίο έτος επιβαρύνθηκε κατά 26%, στα €881,6 εκ.
Κατά την περίοδο 2012-2017 σημείωσε σωρευτική επιβάρυνση της τάξης του 18,1%, γεγονός που τροφοδοτήθηκε κυρίως από την αύξηση των εισαγωγών.
Το 2017 πραγματοποιήθηκαν εισαγωγές από 73 χώρες, ενώ η Ελλάδα εξήγαγε χημικές πρώτες ύλες σε 100 χώρες-προορισμούς.
Σύμφωνα με τον κύριο Νικόλα Γκουζέλο, Διευθύνοντα Σύμβουλο της IB.HS, «Οι παραγωγικές εταιρείες που επιδεικνύουν εξαγωγική δραστηριότητα θα αποδειχθούν πιο ανθεκτικές, επωφελούμενες από τα πιο ικανοποιητικά επίπεδα ζήτησης που εκδηλώνονται στις αγορές του εξωτερικού.
Ειδικά, αν οι συγκεκριμένες εταιρείες δώσουν περαιτέρω έμφαση στην έρευνα και ανάπτυξη, η πορεία του εν λόγω κλάδου τα επόμενα χρόνια θα αλλάξει άρδην».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης