Τελευταία Νέα
Επικαιρότητα

Συμφωνία κυβέρνησης - τραπεζιτών για τα επίμαχα σημεία στην προστασία Α' κατοικίας μετά και τις αντιρρήσεις SSM - Προσεχώς η νομοθετική ρύθμιση

Συμφωνία κυβέρνησης - τραπεζιτών για τα επίμαχα σημεία στην προστασία Α' κατοικίας μετά και τις αντιρρήσεις SSM - Προσεχώς η νομοθετική ρύθμιση
Οι τράπεζες εστιάστηκαν στο αδιαίρετο του διαδόχου νόμου Κατσέλη
Λευκός καπνός και "συμφωνία" στα βασικά σημεία των επίμαχων ζητημάτων του νέου νόμου Κατσέλη επήλθε μεταξύ κυβέρνησης και τραπεζιτών στην μαραθώνια συνάντηση 3,5 ωρών στο Μέγαρο Μαξίμου.
Ωστόσο εγείρονται σοβαρά ερωτηματικά για το κατά πόσο η συμφωνία αυτή θα ικανοποιεί πλήρως τις τράπεζες.
Μετά από 3,5 ώρες - ξεκίνησε στις 15:00 και τελείωσε στις 18:22 - ολοκληρώθηκε η συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου μεταξύ των επικεφαλής των τραπεζών (Καραβίας Eurobank, Μυλωνάς Εθνική, Ψάλτης Alpha bank, Μεγάλου Πειραιώς) με μέλη της κυβέρνησης και όπως προέκυψε αντιμετωπίστηκαν οι σοβαρές διαφωνίες που εξέφρασαν οι θεσμοί και ειδικά ο SSM o Μόνιμος Εποπτικός Μηχανισμός των Τραπεζών.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν και οι Θεσμοί, μέσω τηλεδιάσκεψης.
Σε άτυπη ενημέρωση από το Μαξίμου αναφέρονται τα εξής
Στην επιτυχή κατάληξη των διαπραγματεύσεων με τις τράπεζες αναφέρονται κυβερνητικές πηγές.
Όπως αναφέρουν στην σημερινή συνάντηση με εκπροσώπους της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών και τους CEOs  των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, υπό τον Υπουργό Επικρατείας, Αλέκο Φλαμπουράρη και τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργό, Δημήτρη Λιάκο, ολοκληρώθηκε η συζήτηση σχετικά με το νέο θεσμικό πλαίσιο προστασίας της α’ κατοικίας και καταλήχθηκαν τα τελευταία θέματα τεχνικής φύσεως που έχριζαν διευκρινήσεων.
Στο πλαίσιο αυτό η Κυβέρνηση θα προχωρήσει τις επόμενες μέρες στην κατάθεση της σχετικής νομοθετικής ρύθμισης.

Εν τω μεταξύ βασικό θέμα το οποίο οι τράπεζες είχαν δηλώσει ότι δεν θα κάνουν πίσω και θα είναι απόλυτες είναι ο διάδοχος νόμος Κατσέλη να είναι αδιαίρετος, να μην διασπαστεί όπως έχει σχεδιάσει η κυβέρνηση δηλαδή άλλος νόμος για την προστασία της πρώτης κατοικίας και άλλος νόμος για το πλαίσιο του πτωχευτικού δικαίου.
Εν τω μεταξύ οι τράπεζες διαφωνούσαν στην ένταξη στον νέο νόμο Κατσέλη επιχειρηματικών δανείων που φέρουν εγγύηση πρώτη κατοικία
Στα υπόλοιπα ζητήματα οι τραπεζίτες δηλώνουν αισιόδοξοι ότι θα υπάρξει κάποιας μορφής φόρμουλα.
Σύμφωνα με πληροφορίες του bankingnews.gr, η διαδικασία που αναμένεται να υιοθετηθεί είναι η εξής:
- Ο δανειολήπτης θα πρέπει αρχικά να υποβάλει αίτηση στην πλατφόρμα που θα δημιουργηθεί.
Εκεί θα κριθεί εάν είναι επιλέξιμος ή όχι.
- Εφόσον κριθεί επιλέξιμος θα υπάρχει υποχρεωτική για τις τράπεζες απομείωση του δανείου, ώστε το υπόλοιπο της οφειλής να μην υπερβαίνει το 120% της εμπορικής αξίας του ακινήτου.
- Για το υπόλοιπο του δανείου θα γίνεται 25ετής ρύθμιση με επιτόκιο ύψους euribor +2%.
Σε περίπτωση που ο δανειολήπτης δεν δεχτεί η ρύθμιση, τότε δίνεται η δυνατότητα να προσφύγει στο δικαστήριο, ώστε να αποφασίσουν οι αρχές τις δόσεις.
Εντούτοις, για να έχει τη δυνατότητα της δικαστικής προσφυγής, ο δανειολήπτης θα πρέπει να πληρώνει το 30% της δόσης του δανείου, διαφορετικά θα χάσει την προστασία της πρώτης κατοικίας.
 
Όπως έχει τονίσει το bankingnews σοβαρότατα εμπόδια έχουν ανακύψει σε όλα τα μέτωπα που αφορούν τις τράπεζες καθώς τόσο από τον SSM με επίκεντρο τον διάδοχο νόμο Κατσέλη, όσο και στην DGComp για το ιταλικό μοντέλο και την πρόταση της ΤτΕ για τα προβληματικά ανοίγματα (NPEs).

O Μόνιμος Εποπτικός Μηχανισμός των Τραπεζών και η Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ, ενώ θέλουν να βοηθήσουν, δεν θα κάνουν παραχωρήσεις που δεν είναι εναρμονισμένες με το ευρωπαικό θεσμικό πλαίσιο.
Πολλές από τις παραδοχές του διαδόχου νόμου Κατσέλη και του ιταλικού μοντέλου θα απορριφθούν...ενώ συνολικά η πρόταση της ΤτΕ για τα NPEs στην κυριολεξία βρίσκεται στον αέρα.
To bankingnews πολύ έγκαιρα είχε αναφέρει ότι ο εποπτικός μηχανισμός των τραπεζών SSM έχει σοβαρές ενστάσεις για τον διάδοχο νόμο Κατσέλη.
Εγείρει αντιρρήσεις για την επιδότηση των 50 εκατ ανά τράπεζα, για την διάρκεια του νόμου αλλά και για τα όρια προστασίας πρώτης κατοικίας τα 130 χιλιάδες με βάση τις εμπορικές τιμές και 250 χιλιάδες με βάση τις αντικειμενικές τιμές.
Η κυβέρνηση για να ξεπεράσει τους σκοπέλους σχεδιάζει να διασπάσει τον νόμο Κατσέλη σε δύο επιμέρους νόμους ο ένας θα αφορά την προστασία πρώτης κατοικίας και ο άλλος νόμος την πτωχευτική διαδικασία.
Οι τράπεζες ανησυχούν γιατί η διάσπαση του διαδόχου νόμου Κατσέλη θεωρούν ότι δεν επιλύει τα προβλήματα και εστιάζονται στις αντιρρήσεις του SSM καθώς μπορεί να αλλάξει όλη την μορφή της αρχικής συμφωνίας τραπεζιτών – κυβέρνησης.
Ο διάδοχος νόμος Κατσέλη μπορεί να εξελιχθεί σε φιάσκο εάν ο SSM επιμείνει σε δομικές αλλαγές στον νόμο.

Σοβαρές οι αντιρρήσεις στον διάδοχο νόμο Κατσέλη από τον SSM

Σοβαρές αντιρρήσεις στον βασικό κορμό του νέου νόμου Κατσέλη εγείρει ο SSM ο μόνιμος εποπτικός μηχανισμός των τραπεζών με βάση τραπεζικές πηγές.
Με βάση τον διάδοχο νόμο Κατσέλη που έχει σταλεί στον SSM από την ελληνική κυβέρνηση για να αξιολογηθεί φαίνεται ότι υπάρχουν 5 σημεία στα οποία εστιάζονται οι διαφωνίες και αντιρρήσεις του SSM.
Μια εξ αυτών είναι τα όρια των εμπορικών τιμών των ακινήτων στις 130 χιλιάδες και των αντικειμενικών τιμών στα 250 χιλιάδες ευρώ.
Όμως έχει ανακύψει σοβαρό πρόβλημα και στο ζήτημα της επιδότησης του κράτους προς τις τράπεζες εφόσον δάνεια μετατρέπονται από κόκκινα σε ενήμερα.
Με βάση το σχέδιο νόμου οι τράπεζες θα μπορούσαν δυνητικά να λάβουν 50 εκατ η κάθε μια ή 200 εκατ οι 4 μεγάλες συστημικές ως επιδότηση για τα προβληματικά δάνεια που γίνονται ενήμερα και εφόσον πληρούνται οι όροι της επιδότησης π.χ. κατώτερα όρια προστασίας ακινήτων, ετήσια εισοδήματα κ.α.
Με βάση καλά ενημερωμένη πηγή ο SSM θέτει το εξής ζήτημα.
Γιατί θα πρέπει ένας πολίτης να τυγχάνει επιδότησης για δάνειο που ήταν μη εξυπηρετούμενο και μετατρέπεται σε ενήμερο και ένας άλλος πολίτης που είναι συνεπής και έχει τα ίδια κριτήρια εισοδηματικά και εμπορικών τιμών να μην απολαμβάνει της επιδότησης του κράτους.
Δεν τίθεται μόνο θέμα state aid δηλαδή κρατικής βοήθειας, το οποίο θα μπορούσε ως εμπόδιο να ξεπεραστεί αντίο να δίδονται π.χ. τα 50 εκατ τον χρόνο σε κάθε τράπεζα να κατατίθενται σε ενδιάμεσο λογαριασμό.
Το βασικό θέμα σχετίζεται με την δικαιοσύνη και ισονομία.
Ας πάρουμε ένα παράδειγμα.
Υπάρχει ο πολίτης Α που έχει δηλώσει αδυναμία να πληρώνει την δόση στεγαστικού δανείου και έχει εισόδημα 20 χιλιάδες ευρώ τον χρόνο και εμπορική αξία ακινήτου 120 χιλιάδες ευρώ.
Ο πολίτης Α με βάση το νέο πλαίσιο νόμου θα τύχει της επιδότησης στην δόση του π.χ. 600 ευρώ το μήνα τα 200 ευρώ θα τα εισφέρει το κράτος.
Υπάρχει και ένας πολίτης Β που συνεχίζει να πληρώνει το στεγαστικό του δάνειο κανονικά με τεράστιο κόστος για τον ίδιο και την οικογένεια του, έχει εισόδημα 20.000 ευρώ ενώ η εμπορική αξία του ακινήτου του είναι 120 χιλιάδες ευρώ.
Ο πολίτης Β δεν θα πάρει καμία επιδότηση.
Ο πολίτης Α που δεν πλήρωνε για αντικειμενικούς λόγους – εξαιρούμε τον δόλο – και θα επιδοτηθεί και ο πολίτης Β που ήταν πάντα συνεπής δεν θα λάβει καμία στήριξη.
Υπάρχει εδώ δικαιοσύνη;
Στο ζήτημα αυτό έχει εστιαστεί ο SSM από ότι αναφέρουν τραπεζικές πηγές και όχι όμως μόνο σε αυτό καθώς υπάρχουν 5 σημεία στο νέο νόμο Κατσέλη που ο SSM είναι αρνητικός ή έχει ενστάσεις.
Πιθανότητα θα υπάρξουν αλλαγές στο πλαίσιο του νέου νόμου Κατσέλη όπως παρουσιάστηκε πρόσφατα.

Όλη η διαδικασία για το νέο διάδοχο πλαίσιο προστασίας α’ κατοικίας

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του bankingnews.gr, η διαδικασία που αναμένεται να υιοθετηθεί είναι η εξής:
- Ο δανειολήπτης θα πρέπει αρχικά να υποβάλει αίτηση στην πλατφόρμα που θα δημιουργηθεί.
Εκεί θα κριθεί εάν είναι επιλέξιμος ή όχι.
- Εφόσον κριθεί επιλέξιμος θα υπάρχει υποχρεωτική για τις τράπεζες απομείωση του δανείου, ώστε το υπόλοιπο της οφειλής να μην υπερβαίνει το 120% της εμπορικής αξίας του ακινήτου.
- Για το υπόλοιπο του δανείου θα γίνεται 25ετής ρύθμιση με επιτόκιο ύψους euribor +2%.
Σε περίπτωση που ο δανειολήπτης δεν δεχτεί η ρύθμιση, τότε δίνεται η δυνατότητα να προσφύγει στο δικαστήριο, ώστε να αποφασίσουν οι αρχές τις δόσεις.
Εντούτοις, για να έχει τη δυνατότητα της δικαστικής προσφυγής, ο δανειολήπτης θα πρέπει να πληρώνει το 30% της δόσης του δανείου, διαφορετικά θα χάσει την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Τα 3 «αγκάθια» στο σχέδιο προστασίας της α' κατοικίας - Αλλαγές θα ζητήσουν οι θεσμοί

Σε συζητήσεις βρίσκονται θεσμοί και κυβέρνηση για την τύχη του σχεδίου για την προστασία της πρώτης κατοικίας.
Καλά πληροφορημένη πηγή ανέφερε στο bankingnews.gr πως το θέμα βρίσκεται ακόμα υπό συζήτηση και το σίγουρο είναι πως από την πλευρά των θεσμών θα ζητηθούν αλλαγές.
Οι αλλαγές αυτές θα πρέπει να ενσωματωθούν στο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή εάν η κυβέρνηση θέλει να κερδίσει και το στοίχημα της  εκταμίευσης της πρώτης δόσης από τα ΑNFAs για την οποία θα αποφασίσουν οι ΥΠΟΙΚ της ευρωζώνης στις 11 Μάρτιου αλλά και να ενσωματωθεί ως θετική εξέλιξη στην δεύτερη μεταπρογραμματικη έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η οποία θα ανακοινωθεί την επόμενη Τέταρτη.
Τα αγκάθια στο εν λόγω σχέδιο τα οποία εντοπίζονται είναι τρία σύμφωνα με τις πληροφορίες.
Νούμερο ένα στο οποίο διαφωνούν οι θεσμοί είναι πως δεν υπάρχει ημερομηνία λήξης στο εν λόγω σχέδιο το οποίο θα είναι διάδοχος του νόμου Κατσέλη.
Οι θεσμοί ζητούν από την ελληνική κυβέρνηση το χρονικό πλαίσιο της ισχύoς του εν λόγω σχεδίου καθώς δεν επιθυμούν την μόνιμη ύπαρξη ενός νόμου περί προστασίας της πρώτης κατοικίας.
Νούμερο δυο αγκάθι για τους θεσμούς είναι πως το σχέδιο το οποίο έχει καταρτιστεί σύμφωνα με περιλαμβάνει γενναιόδωρα κριτήρια επιλεξιμότητας.
Δηλαδή υπάρχουν ενστάσεις τόσο στα εισοδηματικά κριτήρια όσο στα περιουσιακά κριτήρια.
Το σχέδιο προβλέπει 12.500 για τον άγαμο και για το ζευγάρι στα 21.000, προσαυξανόμενο κατά 5.000 για κάθε παιδί  μέχρι τα τρία ,με ανώτατη δηλαδή κάλυψη τα 36.000 ευρώ.
Ενώ η προστατευόμενη αντικειμενική αξία προβλέπεται στις 250.000 ευρώ.
Άρα οι θεσμοί πρόκειται να ζητήσουν χαμηλότερα όρια τόσο στην προστατευόμενη αντικειμενική αξία αλλά και στο εισόδημα των δικαιούχων.
Οι θεσμοί φοβούνται πως γενναιόδωρα κριτήρια μπορούν να δημιουργήσουν μια νέα στρατιά  νέων  δικαιούχων.
Το τρίτο αγκάθι το οποίο επισημαίνουν οι θεσμοί είναι πως πρέπει να διασφαλιστεί πως η κρατική ενίσχυσή η οποία προβλέπεται και φτάνει τα 50 εκατομμύρια ετησίως για κάθε συστημική τράπεζα να έχει πρώτα την έγκριση της DG Comp.

Πηγή:www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης