Mειώθηκε η βιομηχανική παραγωγή στην ευρωζώνη - Μικρή άνοδος στον PMI τον Φεβρουάριο

Mειώθηκε η βιομηχανική παραγωγή στην ευρωζώνη - Μικρή άνοδος στον PMI τον Φεβρουάριο
Ο δείκτης παραγωγής υποχώρησε στις 49,2 από τις 50,5, που είναι το χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2013
Μείωση σημείωσε η παραγωγή των εργοστασίων στην ευρωζώνη τον Φεβρουάριο, καθώς η δραστηριότητα στη Γερμανία τη μεταποιητική ατμομηχανή της Ευρώπης,  συρρικνώθηκε εν μέσω εντάσεων στο εμπόριο και δυσκολιών στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας, σύμφωνα με έρευνες που δημοσιεύθηκαν σήμερα.
Η επιβράδυνση αντισταθμίστηκε από την πολύ ταχύτερη της αναμενόμενης αύξηση της δραστηριότητας στις υπηρεσίες -το οποίο σημαίνει ότι συνολικά η ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα κατέγραψε μέτρια αύξηση.
Ο προκαταρκτικός σύνθετος δείκτης υπευθύνων προμηθειών (PMI) για την ευρωζώνη αυξήθηκε τον Φεβρουάριο στις 51,4 μονάδες, από τις 51,0 μονάδες του Ιανουαρίου.
Η τιμή ήταν πάνω από την ενδιάμεση πρόβλεψη οικονομολόγων σε έρευνα του Reuters για 51,1 μονάδες αλλά χαμηλότερα από τα επίπεδα στα οποία κινείται το μεγαλύτερο μέρος της τελευταίας τετραετίας.
«Η οικονομία της ευρωζώνης έμεινε κοντά στη στασιμότητα τον Φεβρουάριο. Η γενική εικόνα παρέμεινε αυτή ενός πιο υποτονικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος απ’ ό,τι έχουμε δει το μεγαλύτερο μέρος της περασμένης χρονιάς», σχολίασε ο Κρις Γουιλιαμσον, επικεφαλής οικονομολόγος της IHS Markit.
Ο προκαταρκτικός δείκτης PMI για τη μεταποίηση υποχώρησε στις 49,2 μονάδες αυτό τον μήνα, το χαμηλότερο επίπεδο από τα μέσα του 2013 και σημαντικά χαμηλότερα από το επίπεδο των 50 μονάδων που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση. Οικονομολόγοι σε έρευνα του Reuters προέβλεπαν ο δείκτης να υποχωρήσει στις 50,3 από τις 50,5 του Ιανουαρίου.
Ο δείκτης παραγωγής υποχώρησε στις 49,2 από τις 50,5, που είναι το χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2013. Σε μια περαιτέρω ένδειξη των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι εταιρίες μεταποίησης, ο δείκτης νέων παραγγελιών μειώθηκε σε χαμηλό έξι ετών στις 46,2 από τις 47,8 μονάδες.
Ο μεταποιητικός τομέας της Γερμανίας συρρικνώθηκε για δεύτερο μήνα, ενώ απομένουν μόλις μερικές εβδομάδες έως ότου η Βρετανία, η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση, συνεχίζεται η αβεβαιότητα για την εμπορική διαμάχη ΗΠΑ-Κίνα και οι νέες προδιαγραφές σχετικά με τη ρύπανση επηρεάζουν τις εταιρίες κατασκευής αυτοκινήτων.
Αντίθετα, η ζήτηση για υπηρεσίες αυξήθηκε σχεδόν σε όλη την ευρωζώνη. Ο δείκτης PMI για τον τομέα υπηρεσιών σημείωσε άλμα στις 52,3 μονάδες από τις 51,2, ξεπερνώντας τις προβλέψεις των αναλυτών για 51,4 μονάδες.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης