Τελευταία Νέα
Απόψεις

Ν. Αρβανίτης – Γιώργος Ξ. Πρωτόπαπας: Προοπτικές για μια ελληνική «διπλωματία των αγωγών»

tags :
Ν. Αρβανίτης – Γιώργος Ξ. Πρωτόπαπας: Προοπτικές για μια ελληνική «διπλωματία των αγωγών»
Η ανάλυση περιεχομένου (ποιοτικά δεδομένα) του PaloPro δείχνει ότι τα Social Media θεωρούν ότι η Ελλάδα έχει τις προϋποθέσεις για να εξελιχθεί σε ένα transit state
Η θέση της Ελλάδας στον ενεργειακό χάρτη της Βαλκανίων έχει ιδιαίτερη σημασία από τη στιγμή που κράτη- μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) κινούνται πάνω σε μια διελκυστίνδα ενεργειακών συμφερόντων μεταξύ Μόσχας και Ουάσιγκτον.
Η «διπλωματία των αγωγών» δεν αφήνει αδιάφορη την ελληνική διαδικτυακή κοινή γνώμη που θεωρεί ότι η χώρα μας υπό κατάλληλες προϋποθέσεις μπορεί να αναδείξει τον ενεργειακό ρόλο της στην περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Το query «Ενέργεια – Αγωγοί» κατέγραψε με το σύγχρονο εργαλείο PaloPro για Web & Social Listening και Analytics 603 συνολικές αναφορές για την χρονική περίοδο 6 – 20 Φεβρουαρίου 2019.
Ο μεγάλος όγκος των αναφορών προέρχεται κυρίως από τα News που καθορίζουν και τις τάσεις του διαδικτύου για το υπό εξέταση query.
Ταυτόχρονα, τα συναισθήματα των αναφορών εμφανίζουν προβάδισμα των ουδέτερων συναισθημάτων συγκριτικά με θετικά και τέλος ακολουθούν τα αρνητικά συναισθήματα.

Θεματολογία

Η θεματολογία για την υπό εξέταση χρονική περίοδο επικεντρώθηκε σύμφωνα με τα Main Topics του PaloPro στις ακόλουθες αναφορές:

•             Το έδαφος του αγωγού TAP αποκαταστάθηκε στο 89% της διαδρομής σε Ελλάδα – Αλβανία.
•             Ανοίγει ο δρόμος για την κατασκευή του Διασυνδετήριου αγωγού Ελλάδας - Βουλγαρίας (IGB) στην Ελλάδα.
•             Η Τουρκία επενδύει περίπου 23 εκατ. δολαρίων στον αγωγό TurkStream.
•             Η δήλωση του προέδρου του Ισραήλ Ρόιβεν Ρίβλιν ότι ο αγωγός EastMed μπορεί να είναι «ένα από τα μεγαλύτερα υποθαλάσσια έργα στον κόσμο».
•             Το παρασκήνιο του συμβιβασμού στην Ευρωπαϊκή Ένωση μεταξύ Γερμανίας και Γαλλίας για το Nord Stream 2.

Συμπεράσματα

Η ανάλυση περιεχομένου (ποιοτικά δεδομένα) του PaloPro δείχνει ότι τα Social Media θεωρούν ότι η Ελλάδα έχει τις προϋποθέσεις για να εξελιχθεί σε ένα transit state.
Αναλυτικότερα:

•             Χρήστες των Social Media εκτιμούν ότι η Ελλάδα μπορεί να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη διαφοροποίηση των ενεργειακών πηγών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
•             Κάποιοι χρήστες του διαδικτύου θεωρούν ότι η ανάδειξη του ενεργειακού ρόλου της χώρας μας θα της προσδώσει κύρος μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και θα ενισχύσει το προφίλ της στη διεθνή διπλωματική σκηνή.
•             Χρήστες των Social Media επικεντρώνονται στη σημασία του που έχει ο αγωγός EastMed κυρίως για το ότι προκαλεί πρόβλημα στην Τουρκία και την απομονώνει στην ανατολική Μεσόγειο. Η εκτίμηση υποκινείται κυρίως από την ενεργοποίηση των εθνικών ανακλαστικών προς την Τουρκία και δεν συμπεριλαμβάνει παραμέτρους σχετικά με το πόσο είναι εφικτή (κόστος) η υλοποίηση του East Med.
•             Κάποιοι χρήστες του διαδικτύου εκτιμούν ότι η Τουρκία θα προκαλέσει θερμό επεισόδιο εντός της κυπριακής ΑΟΖ με αφορμή την εκμετάλλευση των ενεργειακών αποθεμάτων της.
•             Η ανάλυση περιεχομένου δείχνει ότι κάποιοι χρήστες του διαδικτύου θεωρούν ότι η Ελλάδα μπορεί να διαδραματίσει ένα εξισορροπητικό ρόλο στα ανταγωνιστικά συμφέροντα Βερολίνου, Ε.Ε, Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας.
•             Χρήστες του διαδικτύου θεωρούν ότι Ελλάδα μπορεί να εφαρμόσει μια πολυεπίπεδη ενεργειακή πολιτική διότι συμμετέχει στον TAP, μπορεί να γίνει περιοχή διέλευσης του Turk Stream, να αποτελέσει συνδετικό κρίκο των αποθεμάτων της ανατολικής Μεσογείου και Ευρώπης διαμέσου του East Med αλλά και να εισάγει αμερικάνικο LNG στο τερματικό σταθμό της Ρεβυθούσας.
•             Ένας αριθμός χρηστών των Social Media τηρεί μια στάση αναμονής για το ενεργειακό ρόλο της Ελλάδας και παρακολουθεί στενά τις ενεργειακές εξελίξεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο και στην κυπριακή ΑΟΖ.
•             Ένας μικρός αριθμός χρηστών του διαδικτύου θεωρεί ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να ασκήσει επιτυχημένη ενεργειακή διπλωματία και το συνδυάζει με τη Συμφωνία των Πρεσπών την οποία και επικρίνει για παραχωρήσεις σε εθνικά θέματα.
•             Η ανάλυση περιεχομένου εμφανίζει και ένα σημαντικό ποιοτικό δεδομένο ότι η πλειοψηφία των χρηστών του διαδικτύου δεν αντιλαμβάνεται σε ένα βαθμό τις γεωπολιτικές και ενεργειακές ισορροπίες σε Βαλκάνια και ανατολική Μεσόγειο καθώς και τα ανταγωνιστικά συμφέροντα εταιρειών στο τομέα της ενέργειας.
 
988


0034

 
Ο Νίκος Αρβανίτης είναι Content Director της Palo Services. Είναι Διεθνολόγος – Δημοσιογράφος διαπιστευμένος διπλωματικός συντάκτης στο Βελιγράδι από το 1994 και αναγνωρισμένος αναλυτής της περιοχής των Βαλκανίων στον τομέα των Διεθνών Σχέσεων. Συνεργάζεται με διεθνή ειδησεογραφικά, βαλκανικά και ελληνικά μέσα (υπήρξε και διευθυντής του σερβικού Ekonomist). Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου Εγκληματολογίας και Ποινικών Επιστημών του πανεπιστημίου του Βελιγραδίου. Μέχρι σήμερα έχουν εκδοθεί 12 βιβλία του σε σερβική, αγγλική και ελληνική γλώσσα.

Γιώργος Πρωτόπαπας είναι Sr. Data Analyst της Palo Services. Είναι Διεθνολόγος - Δημοσιογράφος. Άρχισε τη δημοσιογραφία στην εφημερίδα «Επενδυτής» (2000 -2014). Αρθρογραφεί από το 2012 στο περιοδικό Άμυνα & Διπλωματία και συνεργάζεται με διάφορα διεθνή και ελληνικά ψηφιακά μέσα. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου Διεθνών Σχέσεων του πανεπιστήμιου Kent. Με τη ιδιότητα του διεθνολόγου έχει μιλήσει και σε διεθνή συνέδρια στο εξωτερικό. Έχει παρακολουθήσει πιστοποιημένα courses και seminars για Digital Media, Social Media Strategies, Digital Marketing & Advertising.

Οι δυο είναι συγγραφείς του βιβλίου «In social MEDIA RES» που με βάση το λογισμικό Palo Pro αποκωδικοποιεί το περιεχόμενο των Social Media και των ψηφιακών μέσων για σημαντικά θέματα της επικαιρότητας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης