Τελευταία Νέα
Περιβάλλον

Στην Rosneft εκχωρείται το ανάκτορo των Ρομανόφ στην Αγία Πετρούπολη - Αναλαμβάνει την ανακαίνιση

Στην Rosneft εκχωρείται το ανάκτορo των Ρομανόφ στην Αγία Πετρούπολη - Αναλαμβάνει την ανακαίνιση
Η Rosneft ζητούσε εδώ και καιρό να μισθώσει του ανάκτορο στην Ρόψα που βρίσκεται νοτιοδυτικά της Αγίας Πετρούπολης συνάπτοντας μια συμφωνία εκχώρησης μακράς διάρκειας
Η μεγαλύτερη πετρελαϊκή εταιρεία της Ρωσίας Rosneft, είναι πολύ πιθανόν να αναλάβει την ανακαίνιση του ερειπωμένου ανακτόρου στην Ρόψα, που ανήκε κάποτε στην δυναστεία των Ρομανόφ, βάσει ενός νομοσχεδίου που έτυχε της υποστήριξης των βουλευτών την Τρίτη 19/2/2019.
Το νομοσχέδιο που εγκρίθηκε στην πρώτη του ανάγνωση, αποσκοπεί στο να διασώσει χιλιάδες ερειπωμένα παλαιά κτίρια με την συγκρότηση μιας αρχής η οποία θα εκχωρεί δικαιώματα χρήσης σε επενδυτές με αντάλλαγμα τη δέσμευση τους να αναλάβουν το κόστος της ανακαίνισης.
Η Rosneft ζητούσε εδώ και καιρό να μισθώσει του ανάκτορο στην Ρόψα που βρίσκεται νοτιοδυτικά της Αγίας Πετρούπολης συνάπτοντας μια συμφωνία εκχώρησης μακράς διάρκειας.
Το κάποτε λαμπερό ανάκτορο της Ρόψα, ήταν τόπος διαμονής της δυναστείας των Ρομανόφ πριν την επανάσταση των μπολσεβίκων το 1917. Οι πυρκαγιές ωστόσο που είχαν σημειωθεί στον χώρο του ανακτόρου κατά καιρούς μετά το 1917 μέχρι και την δεκαετία του 1980, είχαν προκαλέσει αρκετές καταστροφές στο ανάκτορο, που έχει μετατραπεί σ’ ένα ερειπωμένο κτίσμα.
Η Ρωσίδα υφυπουργός πολιτισμού Άλλα Μανίλοβα, η οποία κατέθεσε το σχετικό νομοσχέδιο στην ρωσική βουλή την Τρίτη, δήλωσε ότι θα προσπαθήσει να συζητήσει το θέμα της εκχώρησης του δικαιώματος χρήσης του ανακτόρου με την Rosneft.
Η συμφωνία εκχώρησης επιτρέπει στην εταιρεία που θα συνάψει την σχετική συμφωνία να διαχειρίζεται επιχειρηματικά τον χώρο, με τον όρο ότι το κράτος θα έχει την απόλυτη εποπτεία.
«Δεν έχουμε συζητήσει το θέμα αυτό ακόμη, αλλά θα το συζητήσουμε γιατί πρέπει να είναι δική τους η απόφαση» δήλωσε η Μανίλοβα στο Reuters, επισημαίνοντας ότι το κόστος της ανακαίνισης μπορεί να υπερβεί τα 5 δισεκατομμύρια ρούβλια (75,54 εκ. δολάρια).
Η Rosneft απέφυγε να προβεί σε οποιοδήποτε σχόλιο για το θέμα αυτό. Δεν είναι επίσης σαφές πώς η Rosneft θα μπορούσε να αξιοποιήσει τον χώρο βάσει της συμφωνίας εκχώρησης.
Η υφυπουργός πολιτισμού Άλλα Μανίλοβα, στο ερώτημα, αν η Rosneft θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τον χώρο του ανακτόρου ως έδρα της διοίκησης της, έδωσε την ακόλουθη απάντηση: «Γιατί όχι! Είναι ένα θαυμάσιο ανάκτορο». Προσέθεσε μάλιστα ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως χώρος δεξιώσεων και εκδηλώσεων, αλλά ενδεχομένως όχι ως χώρος που θα στέγαζε τα γραφεία της κεντρικής της διοίκησης λέγοντας: «φυσικά όχι για γραφεία, γιατί σ' αυτές τις περιπτώσεις χρειάζεται να γίνουν περισσότερα πράγματα».
Ο βουλευτής Αλεξάντρ Σόλοχοφ αναφερόμενος στην συμφωνία εκχώρησης του κτιρίου για συγκεκριμένη χρήση, είπε ότι αυτό θα το ορίζουν οι όροι της συμφωνίας εφόσον γίνει η ανακαίνιση διευκρινίζοντας ότι «αν η συμφωνία λέει ότι θα πρέπει να λειτουργήσει ως μουσείο, θα πρέπει να λειτουργεί ως μουσείο».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης