Επιχορήγηση 25 εκατομμύρια ευρώ για ΑΠΕ και εξοικονόμηση ενέργειας σε νοικοκυριά στην Κύπρο

tags :
Επιχορήγηση 25 εκατομμύρια ευρώ για ΑΠΕ και εξοικονόμηση ενέργειας σε νοικοκυριά στην Κύπρο
Ο προϋπολογισμός του Ταμείου εξετάστηκε χθες από την κοινοβουλευτική Επιτροπή και προβλέπει έσοδα ύψους €49,28 εκατ
Ιδιαίτερα θετικής αντιμετώπισης έτυχαν από την κοινοβουλευτική Επιτροπή Ενέργειας, τα πλουσιοπάροχα σχέδια επιχορήγησης και ενθάρρυνσης για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αλλά και εξοικονόμησης ενέργειας, που περιλαμβάνει ο προϋπολογισμός του Ταμείου ΑΠΕ, που κατέθεσε το υπουργείο Ενέργειας. Να σημειωθεί ότι η αισθητή αύξηση ποσών και σχεδίων χορηγιών οφείλεται σε σημαντικό βαθμό και στην απόφαση να διατεθούν για τέτοια σχέδια τα πλεονάσματα που δημιουργήθηκαν στο εν λόγω ταμείο.
Συγκεκριμένα, περιλαμβάνεται σχέδιο, που ενισχύει το υφιστάμενο θερμομόνωσης οροφών κατοικιών για αύξηση του διαθέσιμου προϋπολογισμού και αύξηση της δημόσιας χρηματοδότησης. Επίσης σχέδιο παροχή χορηγίας για αιτητές που θα προβούν σε επενδύσεις για θερμομόνωση οροφής υφιστάμενης κατοικίας σε συνδυασμό με εγκατάσταση φωτοβολταϊκού συστήματος με τη μέθοδο συμψηφισμού μετρήσεων (Net Metering). Για το σχέδιο θερμομόνωσης για οροφές, από €3,5 εκατ. το 2018 αυξάνεται στα €6,5 εκατ. το 2019 και θα επιχορηγούνται το 30% των δαπανών με μέγιστο τα €1.500 ανά κατοικία.
Τρίτο σχέδιο, προβλέπει  την παροχή χορηγίας για αιτητές που θα προβούν σε επενδύσεις για εγκατάσταση φωτοβολταϊκού συστήματος με τη μέθοδο του συμψηφισμού μετρήσεων (Net Metering) με ειδικές διατάξεις για τους ευάλωτους καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας. Συγκεκριμένα, για τοποθέτηση φωτοβολταϊκών με τη μέθοδο Νet Metering, στις οροφές υπάρχει αύξηση του ποσού στο μέγιστό του σημείο από τις €3.600 στα €4.500, ενώ όσοι κάνουν μικτό σύστημα φωτοβολταϊκών και θερμομόνωσης, δικαιούνται αυξημένη χορηγία.
Προβλέπεται επίσης σχέδιο, για παροχή χορηγίας για αιτητές που θα προβούν σε επενδύσεις για εγκατάσταση φωτοβολταϊκού συστήματος με τη μέθοδο του συμψηφισμού μετρήσεων με σκοπό τη φόρτιση ηλεκτρικού ή υβριδικού οχήματος. Δηλαδή, για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε σπίτια, που θα καταλήγουν σε σύστημα φόρτισης ηλεκτρικών ή υβριδικών αυτοκινήτων, ώστε να κινούνται χωρίς να παράγουν ρύπους, με ηλεκτρισμό που παράχθηκε χωρίς καθόλου ρύπους, αλλά και με ουσιαστικά δωρεάν καύσιμο.
Πρόσθετα, εισήχθη και πρόσθετο σχέδιο επιχορήγησης με συνολικό ποσό €300.000 για αντικατάσταση ή ανανέωση ηλιακών θερμοσιφώνων. 
Ο προϋπολογισμός του Ταμείου εξετάστηκε χθες από την κοινοβουλευτική Επιτροπή και προβλέπει έσοδα ύψους €49,28 εκατ. εκ των οποίων €43,70 εκατ. προέρχονται από την επιβολή του σταθερού τέλους μέσω των λογαριασμών ΑΗΚ. Ακόμα €4,80 εκατ. προέρχονται από κυβερνητική χορηγία και €778.009 από αντισταθμιστικά οφέλη, ενώ €30 αφορούν πρόνοια για άλλα έσοδα από επενδύσεις του Ταμείου.
Οι συνολικές δαπάνες ανέρχονται στα €64,96 εκατ. εκ των οποίων €58,61 εκατ. προβλέπεται να δοθούν για επιχορηγήσεις. Από τα €58,6 εκατ. τα €29,81 εκατ. προβλέπεται να δοθούν στους παραγωγούς ΑΠΕ. Τα υπόλοιπα €28,80 εκατ. θα δοθούν μέσω των σχεδίων κινήτρων για εξοικονόμηση ενέργειας, για ΑΠΕ για θέρμανση και ψύξη, όπως και τα νέα σχέδια για εξοικονόμηση ενέργειας και ΑΠΕ για νοικοκυριά και προώθηση των ΑΠΕ στις μεταφορές.
Ευτυχώς ο προϋπολογισμός είναι πλεονασματικός κατά €25 εκατ., ήταν η χαρακτηριστική δήλωση του Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής χθες, αναφερόμενος στις προβλέψεις των νέων σχεδίων.

Πηγή:philenews
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης