Τελευταία Νέα
Εξοικονομώ

Πότε κρίνεται απαραίτητη η επιλογή του ενεργειακού τζακιού; - Τα διλήμματα

Πότε κρίνεται απαραίτητη η επιλογή του ενεργειακού τζακιού; - Τα διλήμματα
Το ενεργειακό τζάκι αποτελείται από πολλά ξεχωριστά και αναπόσπαστα μέρη που συνδέονται μεταξύ τους και λειτουργούν αρμονικά
Όταν ακούμε τη λέξη ενεργειακό τζάκι, η εξοικονόμηση ενέργειας και συγκεκριμένα η μείωση ηλεκτρικής ενέργειας, σε σχέση με την κατανάλωση που υπάρχει χρησιμοποιώντας κοινό καυστήρα θέρμανσης, είναι το πρώτο πράγμα που έρχεται στο μυαλό μας.
Πρόκειται για μια οικονομική και χρηστική επιλογή που βρίσκει όλο και περισσότερη ανταπόκριση στην αγορά.
Το ενεργειακό τζάκι αποτελείται από πολλά ξεχωριστά και αναπόσπαστα μέρη που συνδέονται μεταξύ τους και λειτουργούν αρμονικά.
 
90Π

Γιατί να επιλέξουμε ενεργειακό τζάκι

Σύμφωνα με τους ανθρώπους της αγοράς, ο βαθμός απόδοσης της καύσης φτάνει ή και υπερβαίνει το 75%, που σημαίνει πως από την καύσιμη ύλη μας, δηλαδή το ξύλο, λαμβάνουμε ένα πολύ μεγάλο μέρος της ενέργειας που μπορεί να αποδώσει, ως θερμότητα στον χώρο μας, και μένει αναξιοποίητο ένα πολύ μικρότερο ποσοστό σε σχέση με ένα τζάκι παλαιού τύπου.
Αν σε αυτό το σημείο, λάβουμε υπόψη ότι η καύσιμη ύλη που δέχονται τα ενεργειακά τζάκια (όπως για παράδειγμα τα καυσόξυλα), είναι ήδη πολύ οικονομική σε σχέση με άλλα καύσιμα όπως το πετρέλαιο ή το φυσικό αέριο, ή με το ρεύμα που καταναλώνουν κάποιες συσκευές θέρμανσης, γίνεται αντιληπτό πως ένα ποιοτικό ενεργειακό τζάκι, αποτελεί μια εξαιρετική λύση θέρμανσης συνδυάζοντας ζεστασιά, θαλπωρή και οικονομία.
Ένας ακόμη λόγος που καθιστά ελκυστικά τα ενεργειακά τζάκια, είναι ότι απαιτείται χαμηλό κόστος συντήρησης καθώς με μία υποτυπώδη προσοχή κατά τη διάρκεια της χρήσης του, η συντήρηση μπορεί να περιοριστεί σε ένα απλό καθάρισμα.
Παράλληλα, κάτι που το περνάμε στα «ψιλά» αλλά έχει τεράστια σημασία είναι το γεγονός ότι το ενεργειακό τζάκι μειώνει τις εκπομπές ρύπων σε σχέση με τη χρήση καυστήρα.
Εξάλλου ο καθένας από εμάς, επιθυμεί να μένει σε ένα καθαρό περιβάλλον.
 

Πώς ζεσταίνουν το χώρο τα ενεργειακά τζάκια;

Τα ενεργειακά τζάκια, έχουν τη δυνατότητα να αποδίδουν τη θερμότητα στο σπίτι μας με διαφορετικούς τρόπους, καλύπτοντας διαφορετικές ανάγκες και απαιτήσεις.
Τα λεγόμενα αερόθερμα ενεργειακά τζάκια, θερμαίνουν και αποδίδουν ζεστό αέρα στο χώρο μας, είτε με φυσική είτε με μηχανικά ελεγχόμενη κυκλοφορία με μοτέρ.
Τα τζάκια καλοριφέρ από την άλλη πλευρά, μπορούν να ζεστάνουν μια ολόκληρη κατοικία θερμαίνοντας τα σώματα καλοριφέρ του σπιτιού.

Τι να προσέξουμε πριν αγοράσουμε ενεργειακό τζάκι

Στην αγορά κυκλοφορούν πολλών ειδών τζάκια, που βαπτίζονται ενεργειακά χωρίς όμως να έχουν τις απαιτούμενες προδιαγραφές.
Η διαδικασία της επιλογής είναι ιδιαίτερη και απαιτεί προσοχή.
Πολλά από τα προϊόντα που διατίθενται στην αγορά, είναι απλές κατασκευές, χωρίς μελέτη στο σχεδιασμό, χωρίς σοβαρές πιστοποιήσεις, και με απόδοση καύσης που δεν προσεγγίζει ούτε το 60%.
Επομένως κρίνεται σκόπιμο, η επένδυση να πραγματοποιείται σε ενεργειακά τζάκια υψηλής ποιότητας που φέρουν διεθνείς πιστοποιήσεις και συνοδεύονται από πολυετή εγγύηση.
Τέλος, το ενεργειακό τζάκι παρουσιάζει ενδιαφέρον όταν αποφασίζουμε να κάνουμε την συγκεκριμένη κίνηση σε δικό μας σπίτι, καθώς η διαδικασία δεν είναι τελείως εύκολη.
Το ενεργειακό τζάκι είναι βέβαια αρκετά ακριβή λύση, με πολύ «μερεμέτι» και είναι καλύτερα να τοποθετείται κατά το χτίσιμο ενός σπιτιού.
Μπορεί όμως να εγκατασταθεί και εκ των υστέρων, καθώς διατίθενται έτοιμες «κασέτες» που μπορούν να τοποθετηθούν στην εστία ενός υπάρχοντος τζακιού, εφόσον αυτή είναι μεγάλη, με κόστος 1.500 έως 2.000 ευρώ.
Ωστόσο οι ειδικοί προτείνουν πιο ριζικές λύσεις (γκρέμισμα της υπάρχουσας κατασκευής) καθώς το κόστος της εγκατάστασης είναι παρεμφερές.
Το βέβαιο όμως είναι ότι η απόσβεση των χρημάτων που θα επενδύσουμε στο ενεργειακό τζάκι θα γίνει με την πάροδο των χρόνων και σίγουρα αξίζει τον κόπο.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης