Τελευταία Νέα
Ηλεκτρισμός

Στο στόχαστρο μπαίνουν 16 "ξεπερασμένοι" σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής άνθρακα στα Βαλκάνια

Στο στόχαστρο μπαίνουν 16
Εφαρμογή των κανόνων της ΕΕ για την καταπολέμηση της ρύπανσης σε Κοσσυφοπέδιο, Σερβία, Βοσνία, Σκόπια και Μαυροβούνιο ζητούν οι περιβαλλοντολόγοι
Οικολόγοι προέτρεψαν τους υπεύθυνους για τη χάραξη πολιτικής της ΕΕ την Τρίτη να υιοθετήσουν αυστηρότερη στάση όσον αφορά την ατμοσφαιρική ρύπανση από τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής άνθρακα στα Δυτικά Βαλκάνια, τις οποίες κατηγορούν για 3.900 θανάτους στην Ευρώπη κάθε χρόνο.
Σύμφωνα με το Reuters τα 16 εργοστάσια της Κομμουνιστικής περιόδου με χωρητικότητα 8 gigawatt( GW) εξέπεμψαν το ίδιο ποσοστό διοξειδίου του άνθρακα το 2016 με 250 μονάδες καύσης άνθρακα που είχαν 30 φορές μεγαλύτερη παραγωγική ικανότητα, στην υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με πέντε εκθέσεις περιβαλλοντικών ομάδων.
Ο λιγνίτης, ο πιο ρυπογόνος άνθρακας, είναι ευρέως διαθέσιμος στην περιοχή, παρέχοντας έναν φθηνό ενεργειακό πόρο και την κύρια πηγή ενέργειας για το Κοσσυφοπέδιο, τη Σερβία, τη Βοσνία, τα Σκόπια και το Μαυροβούνιο.
Οι χώρες είναι μέλη της Ενεργειακής Κοινότητας, η οποία ανέλαβε τη δέσμευση να εφαρμόσει τους κανόνες της ΕΕ για την καταπολέμηση της ρύπανσης έως το 2018.
 Ωστόσο, οι επενδύσεις σε νέες μονάδες παραγωγής ενέργειας ή η τεχνολογία για τη μείωση των εκπομπών έχουν καθυστερήσει σε μεγάλο βαθμό, ανέφερε η έκθεση.
"Η ατμοσφαιρική ρύπανση δεν γνωρίζει σύνορα και εξακολουθεί να είναι ένας αόρατος δολοφόνος στην Ευρώπη", δήλωσε ο Vlatka Matkovic Puljic υπεύθυνος υγείας και ενέργειας της HEAL και ο κύριος συγγραφέας της έκθεσης.
"Είναι πλέον καιρός οι υπεύθυνοι για τη χάραξη πολιτικής της ΕΕ να εντείνουν τις προσπάθειές τους για τον καθαρισμό του αέρα και τη μείωση του άνθρακα στον τομέα της ενέργειας", σημείωσε.
Η έκθεση ανέφερε ότι οι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής από τα δυτικά Βαλκάνια προκάλεσαν ρύπανση σε ολόκληρη την ΕΕ και πέρα από αυτό προκάλεσαν κόστος υγειονομικής περίθαλψης μέχρι 11,5 δισ. ευρώ ετησίως.
Η περιοχή σκοπεύει να προσθέσει 2,7 GW νέας παραγωγικής ικανότητας άνθρακα την επόμενη δεκαετία, χρηματοδοτούμενη κυρίως από κινεζικές τράπεζες, σύμφωνα με την έκθεση, προσθέτοντας ότι τα περισσότερα εργοστάσια δεν θα πληρούν τους κανόνες της ΕΕ για τον έλεγχο της ρύπανσης.
Οι κυβερνήσεις στην περιοχή δηλώνουν ότι πρέπει να επεκτείνουν την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από άνθρακα για να καλύψουν την αυξανόμενη ζήτηση και να εξασφαλίσουν την ενεργειακή ασφάλεια και ότι τα νέα εργοστάσια άνθρακα θα εκπέμπουν λιγότερα αέρια θερμοκηπίου.
Η έκθεση ζήτησε την επιβολή αυστηρότερων κανόνων στην Ενεργειακή Κοινότητα και είπε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να καταστήσει τους κανονισμούς αυτούς προϋπόθεση για ένταξη στην ΕΕ.
Προς το παρόν, οι χώρες της Ενεργειακής Κοινότητας δεν αντιμετωπίζουν κυρώσεις εάν δεν επιτευχθούν στόχοι.
"Αντί να επενδύσουμε σε ακόμα πιο ξεπερασμένους σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από άνθρακα, οι ηγέτες των Δυτικών Βαλκανίων πρέπει να ... αυξήσουν το μερίδιο των βιώσιμων μορφών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας", δήλωσε η Ioana Ciuta, Συντονιστής Ενέργειας στην CEE Bankwatch, μία από τις πέντε ομάδες πίσω από την έκθεση.

 

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης