Τελευταία Νέα

Νέο πλαίσιο για την αξιοποίηση της γεωθερμίας προωθεί το ΥΠΕΝ – Τι προβλέπει

Νέο πλαίσιο για την αξιοποίηση της γεωθερμίας προωθεί το ΥΠΕΝ – Τι προβλέπει

Οι αλλαγές θα ενταχθούν στο νομοσχέδιο για τη διάσπαση της ΔΕΠΑ που θα κατατεθεί στη Βουλή στις 28 Φεβρουαρίου

Τον δρόμο για τη μεγαλύτερη αξιοποίηση των εγχώριων γεωθερμικών πεδίων επιδιώκει να ανοίξει το ΥΠΕΝ, θεσπίζοντας ένα καινούριο πλαίσιο για την αξιοποίηση της εν λόγω ανανεώσιμης πηγής ενέργειας που, αν και εντοπίζεται σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, εντούτοις ακόμη και σήμερα παραμένει εν πολλοίς αναξιοποίητη.
Σύμφωνα με πληροφορίες του World Energy News, το πλαίσιο αυτό θα περιλαμβάνεται στο σχέδιο νόμου για τη διχοτόμηση της ΔΕΠΑ.
Έτσι, μαζί με τις ρυθμίσεις για το split της επιχείρησης σε «ΔΕΠΑ Εμπορίας» σε «ΔΕΠΑ Υποδομών», θα κατατεθεί στη Βουλή στις 28 Φεβρουαρίου και το νέο πλαίσιο για τη ανάπτυξη έργων γεωθερμίας.
Οι τομές που φέρνει το νέο καθεστώς αφορούν τα λεγόμενα γεωθερμικά πεδία τοπικού ενδιαφέροντος, δηλαδή τα πεδία όπου το ρευστό βγαίνει από τα έγκατα της γης θερμότερο από τους 30 βαθμούς Κελσίου και πιο ψυχρό από τους 90 βαθμούς.
Η θερμότητα αυτή μπορεί να αξιοποιηθεί κατά κύριο λόγο σε θερμοκήπια, ιχθυοτροφεία και μονάδες ξήρανσης, μειώνοντας κατακόρυφα τα λειτουργικά τους έξοδα, όπως επίσης και για τη θέρμανση κατοικιών, σχολείων και νοσοκομείων με πολύ μικρό κόστος.
Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι σε αρκετές περιοχές της Ελλάδας υπάρχει αξιόλογο γεωθερμικό δυναμικό, ακόμη και σήμερα η αξιοποίηση είναι αρκετά περιορισμένη.
Σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, ένας σημαντικός λόγος είναι πως το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο δεν εξασφαλίζει ευελιξία στην εκμετάλλευση ενός πεδίου, ώστε να μπορούν από αυτό να ωφεληθούν πολλοί τοπικοί επενδυτές, μικρού ή μεγάλου μεγέθους, αλλά και εφαρμογές κάθε κλίμακας από δημόσιους φορείς.
Πιο συγκεκριμένα, το πρόβλημα είναι πως ο ισχύων νόμος (3175/2003) προβλέπει πως, μέσω των διαγωνισμών, παραχωρείται η διαχείριση των πεδίων μαζί με την εκμετάλλευσή τους.
Αυτό σημαίνει πως, ακόμη και στην περίπτωση ενός βεβαιωμένου πεδίου, ο ιδιώτης που θα αναλάβει διαχειριστής θα πρέπει να διαθέσει σημαντικά κεφάλαια για να εγκαταστήσει τις κατάλληλες υποδομές, ώστε στη συνέχεια να προσελκύσει άλλους επενδυτές που θα τις χρησιμοποιήσουν.
Παρόλο που αυτή η προσέγγιση είναι λογική, δεν έχει λειτουργήσει στην πράξη, αφού απαιτεί μεγάλες επενδύσεις με αβέβαιο αποτέλεσμα.

Διάκριση μεταξύ αξιοποίησης και διαχείρισης

Ακόμη σημαντικότερο πρόβλημα είναι όμως ότι σήμερα δεν γίνεται διαχείριση σε κανένα πεδίο, αλλά αποκλειστική αξιοποίηση από τους ιδιώτες στους οποίους έχουν εκχωρηθεί μέσω των διαγωνισμών.
Κάτι που οφείλεται στο γεγονός ότι, πέρα από την ενασχόληση του ιδιώτη με την εκμετάλλευση του πεδίου για τη δική του επιχειρηματική δραστηριότητα, θα έπρεπε να διαθέτει επιστημονική ομάδα ειδική για τη διαχείριση του γεωθερμικού δυναμικού. 
Το νέο καθεστώς λύνει αυτό το πρόβλημα, διαχωρίζοντας την αξιοποίηση από τη διαχείριση.
Έτσι, στα πεδία χαμηλής θερμοκρασίας, τα οποία χαρακτηρίζονται ως τοπικού ενδιαφέροντος και ανήκουν στην αρμοδιότητα της τοπικής Αποκεντρωμένης Διοίκησης, δίνεται η δυνατότητα μίσθωσης μόνο της εκμετάλλευσης σε ενδιαφερόμενους επενδυτές.
Ως φορέας διαχείρισης του πεδίου, μπορεί να ορισθεί η οικεία Αποκεντρωμένη Διοίκηση, αναλαμβάνοντας συγκεκριμένες υποχρεώσεις.
Το ΥΠΕΝ υποστηρίζει πως ο εν λόγω διαχωρισμός θα κάνει πιο ορθολογική εκμετάλλευση των γεωθερμικών πεδίων χαμηλής θερμοκρασίας, βελτιώνοντας την πρόσβαση σε επενδυτές κάθε μεγέθους.
Επίσης, εκτιμά πως θα ενισχύσει ακόμη περισσότερο την επενδυτική κινητικότητα που αναπτύσσεται με επίκεντρο γεωθερμικά πεδία στη Βόρεια Ελλάδα, ανοίγοντας τον δρόμο ώστε οι διάφορες χρήσεις να μπουν σε σειρά αξιοποίησης και έτσι η χρήση της γεωθερμίας να γίνει πιο φθηνή και αποτελεσματική.
Έτσι, για παράδειγμα, το ρευστό θα αξιοποιείται πρώτα για τηλεθέρμανση (όπου απαιτούνται 70⁰ Κελσίου) και μετά στα θερμοκήπια (όπου απαιτούνται 50⁰).
Από την άλλη πλευρά, το νέο καθεστώς δεν φέρνει ουσιαστικές αλλαγές στα λεγόμενα γεωθερμικά πεδία εθνικού ενδιαφέροντος, δηλαδή τα πεδία που χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για ηλεκτροπαραγωγή, καθώς σε αυτά το ρευστό βγαίνει από τα έγκατα της γης θερμότερο από τους 90 βαθμούς Κελσίου.
Έτσι, τα πεδία αυτά, τα οποία είναι ουσιαστικά πεδία υψηλής ενθαλπίας, παραμένουν υπό την αρμοδιότητα του ΥΠΕΝ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης