Τελευταία Νέα
Επικαιρότητα

Σ. Φάμελλος: “Επικίνδυνος προεκλογικός λαϊκισμός η συζήτηση για τις πινακίδες στη Μακεδονία”

Σ. Φάμελλος: “Επικίνδυνος προεκλογικός λαϊκισμός η συζήτηση για τις πινακίδες στη Μακεδονία”
Η χώρα μας σίγουρα θα πάει καλύτερα αν δημιουργηθεί ένα μεγάλο προοδευτικό μέτωπο στην Ελλάδα και στην Ευρώπη ανέφερε ο Αν. ΥΠΕΝ
“Έχουμε διατυπώσει την ανάγκη να υπάρχει μια μεγάλη συνεργασία όλων των προοδευτικών χώρων τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Ελλάδα. Αυτό στο Ευρωκοινοβούλιο εκφράζεται με τους Σοσιαλιστές, τους Πράσινους και την Αριστερά, βεβαίως.
Για τη χώρα μας, σε κοινωνικό και σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, είχαμε πει ότι θέλουμε να ψηφίζουμε και να διαμορφώνουμε πολιτικές με συμφωνίες προς όφελος των πολιτών.
 Αυτό έγινε πρόσφατα και στη μεγάλη εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής, συζητώντας για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Αφορά βέβαια και στα ζητήματα της καθημερινής πολιτικής, που ενδιαφέρουν την πλειοψηφία των πολιτών.
Πιστεύω, λοιπόν ότι το να υποστηρίζουν την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης όλο και περισσότερα στελέχη και από τον πρώην κεντροαριστερό χώρο δεν είναι ένας προσεταιρισμός του ΠΑΣΟΚ, αλλά πρωτίστως είναι μια ενίσχυση και μια επιβεβαίωση της πολιτικής και της στρατηγικής του ΣΥΡΙΖΑ”, ανέφερε ο Αν. ΥΠΕΝ, Σωκράτης Φάμελλος, μιλώντας στον Ρ/Σ Στο Κόκκινο Θεσσαλονίκης.
Όπως σημείωσε ο Αν. ΥΠΕΝ, τα στελέχη αυτά υποστηρίζουν το πρόγραμμα και την πολιτική κατεύθυνση της κυβέρνησης και κάτι αντίστοιχο πρέπει να γίνει και στην κοινωνία: “Υπήρχαν περίοδοι που το ΠΑΣΟΚ στην κοινωνία είχε πάνω από 40% και εμείς διεκδικούμε αυτό το προοδευτικό, δημοκρατικό κομμάτι της κοινωνίας να συνταχθεί σε μια γραμμή απέναντι στον κ. Μητσοτάκη.
Η κ. Γεννηματά επιμένει να προσεταιρίζεται τον κ. Μητσοτάκη και να έχει συμφωνίες πάνω και κάτω από το τραπέζι μαζί του. Εμείς προφανώς δεν θα επιτρέψουμε να γυρίσει η χώρα σε ένα παρελθόν οικογενειοκρατίας και διαφθοράς, γιατί αυτό είναι το μόνο που μπορεί να εξασφαλίσουν ο κ. Μητσοτάκης, ο κ. Σαμαράς, ο κ. Γεωργιάδης και ο κ. Βορίδης”.
Σύμφωνα με τον Σωκράτη Φάμελλο, το ΚΙΝΑΛ έχει να λύσει δύο πολύ σημαντικά προβλήματα.
Το ένα είναι η πολιτική του ταυτότητα και η σύμπλευση με τον κ. Μητσοτάκη και το δεύτερο είναι να δώσει απαντήσεις στις δηλώσεις Τσουκάτου, για τα 16 δισεκατομμύρια που μπήκαν στα ταμεία του ΠΑΣΟΚ. Για τα δισεκατομμύρια δραχμές των επιχειρήσεων, αλλά και για τα εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ των τραπεζικών δανείων, που ακόμα η κοινωνία περιμένει να μάθει και γιατί μπήκαν στα ταμεία του ΠΑΣΟΚ και πού πήγαν: “Η κ. Γεννηματά δεν είπε ακόμα τίποτα. Ήταν λαλίστατη για τον ανασχηματισμό, με όρους ποδοσφαιροποίησης της πολιτικής, αλλά δεν είπε τίποτα για την ταμπακιέρα. Δηλαδή, για ποιον λόγο μπήκαν στα ταμεία του ΠΑΣΟΚ τα λεφτά που παραδέχθηκε ο κ. Τσουκάτος, τι έγιναν αυτά τα χρήματα, τι εξυπηρέτησαν και τελικά αν παίρνει αποστάσεις η ηγεσία του ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ από το παρελθόν της διαφθοράς και της διαπλοκής.
Δεν αφορά μόνο τη Siemens, δεν αφορά μόνο τους Ολυμπιακούς Αγώνες, από ό,τι φαίνεται αφορά σε πάρα πολύ μεγάλες οικονομικές δραστηριότητες που είναι συνδεδεμένες με τα ταμεία και του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Δεν λένε τίποτα λοιπόν για όλα αυτά που απασχολούν τον Έλληνα πολίτη, ούτε για την πολιτική που θα ακολουθήσει η Ευρώπη και ασχολούνται μόνο με όσα αμφισβητούν τον αρραβώνα που έχουν με τον κ. Μητσοτάκη.
Η χώρα μας σίγουρα θα πάει καλύτερα αν δημιουργηθεί ένα μεγάλο προοδευτικό μέτωπο στην Ελλάδα και στην Ευρώπη.
Για εμάς το μέλλον έχει να κάνει με τη δημιουργία εργασίας, με την καινοτομία και με την επιστήμη, με την ειρήνη και την πρόοδο”.
Σχολιάζοντας στη συνέχεια την τοποθέτηση του κ. Τζιτζικώστα αναφορικά με τις πινακίδες όπου αναφέρεται το όνομα της γειτονικής χώρας, ο Αν. ΥΠΕΝ υπογράμμισε ότι οι διεθνείς εξελίξεις και οι τοποθετήσεις παγκόσμιων φορέων και ηγετών έρχονται σε αντίθεση με τον μικροκομματισμό και τον λαϊκισμό στον οποίο επιδίδονται στελέχη της Δεξιάς στη Θεσσαλονίκη και στη Βόρειο Ελλάδα: “Αν δεν ήταν άκρως επικίνδυνες τέτοιου είδους τοποθετήσεις, θα μπορούσα να τις χαρακτηρίσω έναν φθηνό προεκλογικό λαϊκισμό.
 Πληρώνουμε τα μικροκομματικά παιχνίδια της ΝΔ, την πολιτική ανυπαρξία του κ. Μητσοτάκη και τα προεκλογικά παιχνίδια για τις αυτοδιοικητικές εκλογές στη Θεσσαλονίκη και στην Κεντρική Μακεδονία. Δυστυχώς, η θέση για τις πινακίδες του κ. Τζιτζικώστα είναι ίδια με αυτή που έχει καταθέσει το VMRO, οι εθνικιστές της Βόρειας Μακεδονίας, που αμφισβητούν το νέο όνομα και θέλουν το σκέτο Μακεδονία, χωρίς προσδιορισμό.
Η τοποθέτησή του είναι όμοια με αυτούς που ευθύνονται για την παραχάραξη της ιστορίας εδώ και είκοσι χρόνια. Τέτοιες τοποθετήσεις τροφοδοτούν τον αλυτρωτισμό των γειτόνων και υπονομεύουν την Ελλάδα. Νομιμοποιούν, δηλαδή, και ενθαρρύνουν τους εθνικιστές στα βόρεια σύνορα, που τόσα χρόνια λειτουργούσαν εις βάρος της Μακεδονίας και της ελληνικότητας της ιστορίας, και νομιμοποιούν και τους εθνικιστές και τους χρυσαυγίτες εδώ στην Ελλάδα. Δεν του κάνει εντύπωση του κ. Τζιτζικώστα ότι με αυτές τις θέσεις συμφωνεί ο κ. Ερντογάν;
 Ή ακόμα και ο κ. Γκρουέφσκι και η κ. Λεπέν; Αν αφήναμε στον κ. Τζιτζικώστα τη διαπραγμάτευση, τα παιδιά στα Σκόπια και στη Γευγελή θα συνέχιζαν να μαθαίνουν ότι είναι απόγονοι του Μεγ. Αλεξάνδρου. Ευτυχώς τώρα αλλάζουν και οι πινακίδες στα σύνορα και τα διαβατήρια και η αναγνώριση από τις άλλες χώρες”.
Επίσης, ο Σωκράτης Φάμελλος χαρακτήρισε υποκριτική τη στάση του κ. Τζιτζικώστα, εφόσον ως αναπληρωτής υπεύθυνος εξωτερικών υποθέσεων της ΝΔ το 2007-2008, στη σύνοδο του Βουκουρεστίου, συμμετείχε στη διαμόρφωση της πρότασης για σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό. Αναρωτήθηκε για ποιον λόγο δεν τοποθετείται σήμερα για το αν είχε δίκιο τότε ή τώρα.
 Επιπλέον, θεωρεί ότι αρκετοί αυτοδιοικητικοί θα διατυπώσουν αυτό το νεο-μακεδονικό αφήγημα, στη Βόρειο Ελλάδα, πιθανώς λόγω ένδειας προτάσεων στην προεκλογική ατζέντα στους δήμους και στις περιφέρειες.
Συμπλήρωσε, δε, ότι ευτυχώς υπεύθυνοι για τις πινακίδες στις εθνικές οδούς είναι οι κρατικοί φορείς, διότι θα κινδυνεύαμε να ασχολούμαστε με μια νέα διένεξη ανάμεσα σε εικονομάχους και εικονοκλάστες.
Κλείνοντας, ο Αν. ΥΠΕΝ τόνισε ότι το σίγουρο είναι πως η χώρα κερδίζει με τη συμφωνία: “Είναι πολύ σημαντικό για τη Βόρειο Ελλάδα και τη Θεσσαλονίκη να αναφέρεται παγκόσμια ως η μητρόπολη των Βαλκανίων και ως ελκυστικός επενδυτικός προορισμός. Τα ελληνικά προϊόντα ενισχύονται με τη συμφωνία και αυτό το επεσήμανε και ο Σύνδεσμος Βιομηχάνων Βορείου Ελλάδος.
Τόσα χρόνια είχαν αθέμιτο ανταγωνισμό, ενώ τώρα αλλάζουν οι ετικέτες στα προϊόντα των γειτόνων και δεν θα αναφέρεται πλέον το “made in Macedonia”. Μάλιστα τα ελληνικά προϊόντα ΠΟΠ θα έχουν περισσότερη προστασία πλέον, λόγω της νομοθεσίας της ΕΕ στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής προοπτικής των γειτόνων μας”.


www.worldenergynew.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης