Ηλιακό σταθμό παραγωγής ενέργειας στο διάστημα θα κατασκευάσει η Κίνα

Ηλιακό σταθμό παραγωγής ενέργειας στο διάστημα θα κατασκευάσει η Κίνα
Η Κίνα θα ξεκινήσει με τη δρομολόγηση μικρών ηλιακών σταθμών μεταξύ 2021 και 2025,
Τα σχέδια της Κίνας για την κατασκευή ηλιακού σταθμού ηλεκτροπαραγωγής στο διάστημα
Η Κίνα ανεβάζει στροφές όσον αφορά τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αφού οι επιστήμονες της χώρας αποκάλυψαν σχέδια για την κατασκευή και την εκτόξευση σε τροχιά ενός διαστημικού ηλιακού σταθμού που θα μπορούσε να «συλλαμβάνει» τις ακτίνες του ήλιου 24/7, αναφέρουν κινεζικά ΜΜΕ.
Η Κίνα έχει ήδη αρχίσει να κατασκευάζει ένα πρώιμο πειραματικό εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην πόλη του Τσονγκκίνγκ, σύμφωνα με το The Sydney Morning Herald, επικαλούμενος ένα άρθρο στην επιστήμη και τεχνολογία της Κίνας Daily.
Ο διαστημικός ηλιακός σταθμός, ο οποίος σχεδιάζεται να τεθεί σε τροχιά θα μπορούσε να προσφέρει «μια ανεξάντλητη πηγή καθαρής ενέργειας για τον άνθρωπο», σύμφωνα με τον Pang Zhihao, ερευνητή της Ακαδημίας Διαστήματος της Κίνας.
Αυτή η τεχνολογία ηλιακής ενέργειας θα μπορούσε να παράσχει αξιόπιστη ενέργεια στο 99% του χρόνου και να έχει έξι φορές την ένταση των ηλιακών εκμεταλλεύσεων που λειτουργούν στη γη, λέει ο επιστήμονας.
Η Κίνα θα ξεκινήσει με τη δρομολόγηση μικρών ηλιακών σταθμών μεταξύ 2021 και 2025, ενώ ένα πιθανό επόμενο βήμα θα ήταν ένας σταθμός Megawatt που σχεδιάζεται να κατασκευαστεί το 2030.
Η ενέργεια από το διαστημικό ηλιακό σταθμό θα μετατραπεί σε μικροκύματα ή ακτίνες λέιζερ που θα μεταφερθούν στη γη.
Ωστόσο, το έργο έχει δύο σημαντικά εμπόδια για να ξεπεραστεί προκειμένου να γίνει μια πρακτική λύση.
Το ένα είναι το βάρος ενός διαστημικού ηλιακού σταθμού, που αναμένεται να είναι περισσότερο από το διπλάσιο του βάρους του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού.
Το άλλο είναι η επίδραση της ασφάλειας των ακτινών λέιζερ ή μικροκυμάτων που αποστέλλονται στη γη.
Η Κίνα δεν είναι η μόνη χώρα που μελετά τις δυνατότητες να εκμεταλλευτεί τη δύναμη του Ήλιου στο διάστημα.
Η Caltech, για παράδειγμα, έχει το Project Space Solar Power Project, το οποίο έχει διερευνήσει τη χρήση των υπερσύγχρονων, πτυσσόμενων, 2D ενσωματωμένων στοιχείων. Η Caltech έχει αναπτύξει ένα πρωτότυπο το οποίο συλλέγει το ηλιακό φως, το μετατρέπει σε ηλεκτρική ισχύ RF και στη συνέχεια μεταδίδει ασύρματα αυτή τη δύναμη σε μια κατευθυνόμενη ακτίνα.
Σύμφωνα με την έρευνα της Caltech, «η συλλογή ηλιακής ενέργειας στο διάστημα και η μετάδοση της ενέργειας ασύρματα στη Γη μέσω των μικροκυμάτων επιτρέπει τη διαθεσιμότητα της γήινης ενέργειας χωρίς να επηρεάζεται ο καιρός ή η ώρα της ημέρας.

www.worldenergynew.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης