Ενέργεια

Στο μικροσκόπιο της ΕΕ η συμφωνία E.ON και Innogy – Ανησυχία για άνοδο των τιμών ενέργειας στη Γερμανία

tags :
Στο μικροσκόπιο της ΕΕ η συμφωνία E.ON και Innogy – Ανησυχία για άνοδο των τιμών ενέργειας στη Γερμανία

Η συμφωνία ανταλλαγής περιουσιακών στοιχείων E.ON,  RWE θα αναδιαμορφώσει τον γερμανικό τομέα ενέργειας

Οι αντιμονοπωλιακές ρυθμιστικές αρχές της ΕΕ απέστειλαν ερωτηματολόγιο  στους ανταγωνιστές της E.ON  με το οποίο ρωτούν αν η εξαγορά των επιχειρήσεων της Innogy από τη γερμανική επιχείρηση με παράλληλη συμφωνία ανταλλαγής περιουσιακών στοιχείων με την RWE θα βλάψει τον ανταγωνισμό ή θα αυξήσει τις τιμές στη γερμανική αγορά λιανικής.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία εξετάζει τη συμφωνία, έστειλε πρόσφατα ερωτηματολόγια με περισσότερες από 200 ερωτήσεις σε ανταγωνιστές και πελάτες της E.ON και της Innogy. Η συμφωνία προκάλεσε την έντονη κριτική από πολλούς δήμους και μικρούς φορείς παροχής ενέργειας.
Με την συμφωνία η  E.ON θα αποκτήσει τα ρυθμιζόμενα ενεργειακά δίκτυα και τη διαχείριση πελατών, ενώ η RWE θα αναλάβει τις επιχειρήσεις ανανεώσιμων πηγών ενέργειας τόσο της E.ON όσο και της Innogy με στόχο να γίνει ο No.3 φορέας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Ευρώπη.
Οι ρυθμιστικές αρχές της ΕΕ θέλουν να μάθουν εάν η E.ON και η Innogy ανταγωνίζονται στενά μεταξύ τους και αν υπάρχουν άλλες αξιόπιστες εναλλακτικές λύσεις για τους πελάτες, σύμφωνα με το ερωτηματολόγιο που επικαλείται το Reuters.
Οι ερωτηθέντες κλήθηκαν επίσης να εκφράσουν τις απόψεις τους σχετικά με την εμπορική στρατηγική και την τιμολογιακή πολιτική των E.ON και Innogy και αν θα ήταν σε θέση να προσελκύσουν πελάτες από τις δύο εταιρείες.
Οι ρυθμιστικές αρχές ρώτησαν επίσης αν οι ενεργειακές επιχειρήσεις  θα ήταν σε θέση να ανταγωνισθούν τις δύο εταιρείες σε διαγωνισμούς παραχώρησης και ως προμηθευτές έξυπνων μετρητών. Οι ανταγωνιστές υποστηρίζουν ότι η E.ON μπορεί να προσφέρει 50% φθηνότερες υπηρεσίες σε σχέση με τον μέσο όρο των υπόλοιπων αντίστοιχων επιχειρήσεων.
Στο ερωτηματολόγιο περιλαμβάνεται  επίσης και το θέμα του αντίκτυπου της συμφωνίας στους σταθμούς φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων και αν οι E.ON και Innogy έχουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.
Η προκαταρκτική εξέταση της συμφωνίας από την Επιτροπή  λήγει στις 7 Μαρτίου. Μπορεί είτε να δώσει το πράσινο φως για τη συγχώνευση με ή χωρίς παραχωρήσεις είτε να προχωρήσει σε έρευνα τεσσάρων μηνών αν έχει σοβαρές ανησυχίες

www.worldenergynew.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης