Φυσικό Αέριο

Εβδομάδα ανακοινώσεων των αποτελεσμάτων της γεώτρησης της Exxon Μobil - Η βιωσιμότητα του East Med

Εβδομάδα ανακοινώσεων των αποτελεσμάτων της γεώτρησης της Exxon Μobil - Η βιωσιμότητα του East Med

Το μέγεθος και η ποιότητα των αποτελέσματων θα βοηθήσουν στο να παρθούν και τα επόμενα καθοριστικά βήματα  για την ενεργειακή αρχιτεκτονική της ευρύτερης περιοχής

Βδομάδα ανακοινώσεων των αποτελεσμάτων  της γεώτρησης της Exxon Μobil στο θαλασσοτεμάχιο 10 της Κυπριακής ΑΟΖ  και τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στους στόχους «Δελφύνη» και «Γλαύκος»  όπου η αμερικανική εταιρεία πραγματοποίησε δυο γεωτρήσεις και φαίνεται ότι είχε θετικά αποτελέσματα. 
Το μέγεθος και η ποιότητα των αποτελέσματων θα βοηθήσουν στο να παρθούν και τα επόμενα καθοριστικά βήματα  για την ενεργειακή αρχιτεκτονική της ευρύτερης περιοχής.
Τέλος του μήνα αναμένεται επίσης η υπογραφή της διακρατικής συμφωνίας Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδας-Ιταλίας με παρουσία των ΗΠΑ για κατασκευή του αγωγού East Med.

Πολιτική και οικονομική στήριξη του East Med

Η αντίθεση και της Τουρκίας για τον συγκεκριμένο αγωγό  περιορίζεται προς το παρόν σε λεκτικές απειλές αφού υπάρχει και η ισχυρή υποστήριξη  της Κυβέρνησης Τραμπ για την νέα ενεργειακή συνεργασία μεταξύ Ισραήλ, Κύπρου και Ελλάδας όπως  αναφέρει στο Νatural Gas World και o Δρ Emanuel Navon από το Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών της Ιερουσαλήμ.
Στο ίδιο άρθρο σημειώνεται πως δεδομένου ότι η ΕΕ έχει διευρύνει τις ρυθμιστικές αρμοδιότητες στην αγορά ενέργειας, μπορεί να χρησιμοποιήσει κίνητρα και επιδοτήσεις για να ενθαρρύνει την κατασκευή του East Med. Για να συμβεί αυτό, σημειώνεται,  το Ισραήλ πρέπει να ζητήσει από τους συμμάχους του στην "Ομάδα του Visegrad" (Πολωνία, Τσεχία, Ουγγαρία και Σλοβακία) να στηρίξουν τον αγωγό.
Αναφορικά με το Φόρουμ Ενέργειας της Ανατολικής Μεσογείου, ο ισραηλινός αναλυτής σημειώνει πως αυτή η νέα εταιρική σχέση είναι ζωτικής σημασίας για την εξασφάλιση του καθεστώτος του Ισραήλ ως παγκόσμιου ενεργειακού παράγοντα. "Ωστόσο, το μέλλον αυτής της εταιρικής σχέσης εξαρτάται επίσης από την εξασφάλιση αμερικανικής οικονομικής στήριξης και την υπέρβαση των φωνών και των δυνάμεων στις Βρυξέλλες που θέλουν να εξαλείψουν όλα τα ορυκτά καύσιμα από το μελλοντικό ενεργειακό μείγμα της Ευρώπης. Το Ισραήλ θα πρέπει να εξασφαλίσει την υποστήριξη της Ομάδας του Visegrad για τον αγωγό East MEd και να διορίσει ειδικό απεσταλμένο για την ενεργειακή πολιτική για την προώθηση του αγωγού  εντός της ΕΕ".

ΕxxonMobil σε Αίγυπτο και Ελλάδα

Σε μια σημαντική εξέλιξη, στο περιθώριο της ενεργειακής διάσκεψης EGYPS, που πραγματοποιήθηκε στο Κάιρο την περασμένη εβδομάδα, η Royal Dutch Shell, η Eni, η BP και η Exxon Mobil ήταν οι νικητές μιας από τις μεγαλύτερες δημοπρασίες οικοπέδων πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Αίγυπτο. Οι προσφορές σηματοδότησαν την είσοδο της αμερικανικής Exxon Mobil μετά την Κύπρο, στην εξερεύνηση αερίου στην Αίγυπτο, ενώ η Shell έλαβε τις περισσότερες παραχωρήσεις, τρεις για πετρέλαιο και δύο για φυσικό αέριο. Μια τεράστια κοινοπραξία ExxonMobil, BP, IEOC (Eni), Total, Shell και Petronas κέρδισε μάλιστα τα δικαιώματα εξερεύνησης στο υπεράκτιο μεσογειακό θαλασσοτεμάχιο 3 - Βορειοανατολικά El Amreyia με μπόνους υπογραφής αξίας 10 εκατομμυρίων δολαρίων και οικονομική δέσμευση 100 εκατομμυρίων δολαρίων για δυο γεωτρήσεις.
Υπενθυμίζεται ότι και στην ΑΟΖ της Ελλάδας  οι περιοχές δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης, καθώς και στο Ιόνιο, έχουν «πάρει» πολυεθνικές όπως η Total, η ExxonMobil ή η Repsol, ωστόσο οι επόμενες κινήσεις καθυστερούν, εξαιτίας τη μη έγκρισης της στρατηγικής µελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων και τη ψήφιση από την Ελληνική Βουλή της σύµβασης παραχώρησης. Όπως σημειώνουν τα ελλαδικά ΜΜΕ, οι χρόνοι διεκπεραίωσης των διαδικασιών αυτών είναι δυσανάλογα µεγάλοι σε σχέση µε ό,τι συµβαίνει σε άλλες χώρες, γεγονός που καταγράφεται στα συγκριτικά µειονεκτήµατα της δικής µας αγοράς.

Τουρκικές κινήσεις και ασκήσεις

Ανοιχτά της Ιταλίας πλέει το νέο πλωτό γεωτρύπανο της Τουρκίας, DeepSea Metro-1 με κατεύθυνση προς το λιμάνι της  Προύσας. Το γεωτρύπανο, το οποίο αγοράστηκε από την Άγκυρα αντί 262 εκατ. δολαρίων, θα είναι το πιο σύγχρονο του τουρκικού στόλου. Σύμφωνα με την τουρκικήεφημερίδα Miliyet , ο απόστρατος αντιναύαρχος Αττίλα Κεζέκ δήλωσε πως το γεωτρύπανο -έκτης γενιάς- είναι σημαντική κίνηση στην ενεργειακή σκακιέρα.
Εν τω μεταξύ, το τουρκικό ναυτικό ετοιμάζεται να διεξάγει από τις 27 Φλεβάρη  έως τις 8 Μαρτίου μια από τις μεγαλύτερες ναυτικές ασκήσεις με το όνομα "Γαλάζια Πατρίδα" , σε μια ένδειξη ισχύος στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολική Μεσογείου και του Αιγαίου και ως απάντηση στις ενεργειακές συνεργασίες της περιοχές. Ο λεγόμενος «Υπουργός» ενέργειας των κατεχομένων Οζντίλ Ναμί δήλωσε μάλιστα πως το επόμενο διάστημα θα ξεκινήσουν γεωτρήσεις κοντά στις βόρειες ακτές της Κύπρου. «Θα προστατεύσουμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων [και] θα λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα για το θέμα του φυσικού αερίου, όπως και σε άλλα θέματα», είπε.

Πηγή:sigmalive.com
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης