Τελευταία Νέα

Με καθυστέρηση το νέο χωροταξικό πλαίσιο για τις ΑΠΕ - Διαγωνισμός για την αναθεώρησή του από το ΥΠΕΝ

Με καθυστέρηση το νέο χωροταξικό πλαίσιο για τις ΑΠΕ - Διαγωνισμός για την αναθεώρησή του από το ΥΠΕΝ

Στόχος είναι η βελτίωση και επικαιροποίηση των στρατηγικών κατευθύνσεων χωροθέτησης των έργων ΑΠΕ

Περί τα τέλη του 2020 στην καλύτερη περίπτωση, θα παραδοθεί στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας το νέο χωροταξικό πλαίσιο για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.
Kαι τούτο, παρά τις κατ’ επανάληψη εξαγγελίες και δηλώσεις του υπουργού Γιώργου Σταθάκη ότι πολύ σύντομα θα είναι έτοιμος ο χωροταξικός σχεδιασμός για τις ΑΠΕ που θα διευκολύνει την πραγματοποίηση σημαντικών επενδύσεων σε όλη την Ελλάδα.
Άλλωστε στην αναθεώρηση του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας έχει αναφερθεί και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός στο Αναπτυξιακό Συνέδριο Κρήτης το Σεπτέμβριο 2017.
Όπως προκύπτει από την προκήρυξη του σχετικού διαγωνισμού το ΥΠΕΝ καλεί τις ενδιαφερόμενες μελετητικές εταιρίες να υποβάλουν τις προτάσεις τους έως τις 29 Μαρτίου, για την ανάληψη του έργου της εκπόνησης μελέτης για την αξιολόγηση και αναθεώρηση του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου (Ε.Χ.Π.) για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (Α.Π.Ε.) και στην εκπόνηση της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Σ.Μ.Π.Ε.)
Σύμφωνα πάντα με την προκήρυξη, η οποία προβλέπει ότι το έργο θα πρέπει να ολοκληρωθεί σε 18 μήνες από την ανάθεσή του, στόχος της αναθεώρησης του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τις ΑΠΕ είναι η βελτίωση και επικαιροποίηση των στρατηγικών κατευθύνσεων χωροθέτησης έργων ΑΠΕ ανά κατηγορία δραστηριότητας και κατηγορία χώρου, μέσα από κανόνες και κριτήρια χωροθέτησης που θα επιτρέπουν την ανάπτυξη βιώσιμων εγκαταστάσεων οι οποίες θα ανταποκρίνονται μεταξύ άλλων στους σύγχρονους στόχους των εθνικών και κοινοτικών πολιτικών για την ενέργεια και το περιβάλλον.
Η αξία της σύμβασης ανέρχεται σε περίπου 130.000 ευρώ ενώ υπολογίζει και το ενδεχόμενο απρόβλεπτων δαπανών ύψους 17.000 ευρώ.
Η συνολική προθεσμία για την περαίωση του αντικειμένου της σύμβασης ορίζεται σε 18 μήνες από την υπογραφή της.
Η μελέτη έχει ενταχθεί για χρηματοδότηση στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014 -2020» από τον περασμένο Νοέμβριο.

Υιοθέτηση ευρωπαϊκών πρακτικών χωροθέτησης

Πρέπει να σημειωθεί ότι πρόκειται για το τρίτο κατά σειρά Ειδικό Χωροταξικό, δεδομένου ότι εκπονείται μελέτη αναθεώρησης του Χωροταξικού για τον τουρισμό, ενώ τις προσεχείς ημέρες αναμένεται να υπογραφεί και η σύμβαση για την κατάρτιση, πρώτη φορά, Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τις ορυκτές πρώτες ύλες.
Στις κατευθύνσεις που δίδονται για την εκπόνησή της περιλαμβάνονται «ενδεικτικά και κατ' ελάχιστον», μεταξύ άλλων, η αναζήτηση καλών ευρωπαϊκών πρακτικών χωροθέτησης έργων ΑΠΕ και η ανάλυση εργαλείων εκτίμησης της φέρουσας ικανότητας, κριτήρια ένταξης των ΑΠΕ (ανά κατηγορία δραστηριότητας) στο τοπίο, λαμβάνοντας υπόψη και την πολιτική τοπίου που προβλέπεται στα Περιφερειακά Χωροταξικά Πλαίσια, χάρτες ευαισθησίας ως προς τα προστατευτέα αντικείμενα των περιοχών Natura 2000.
Ανά κατηγορία εγκατάστασης ΑΠΕ προβλέπεται η αξιολόγηση βάσει δεικτών, π.χ. η αξιολόγηση των κατευθύνσεων σχετικά με τις ζώνες αποκλεισμού με ιδιαίτερη έμφαση στην εφαρμογή του άρθρου 6 της Οδηγίας 92/43 σε ό,τι αφορά το Δίκτυο Natura 2000 και τα προστατευόμενα είδη χλωρίδας, πανίδας και ορνιθοπανίδας.
Και αυτό να περιέχει ιδιαίτερη αναφορά στην ανάγκη εναρμόνισης με την Εθνική Στρατηγική Βιοποικιλότητας και τη διατήρηση του Δικτύου Natura 2000 ως εθνική προτεραιότητα και ευρωπαϊκή υποχρέωση της χώρας, αλλά και την κατάλληλη ενσωμάτωση των ΑΠΕ σε αυτές.
Όπως είναι γνωστό, από το 2014 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ξεκινήσει τη διαδικασία επί παραβάσει για τις χωροθετήσεις αιολικών πάρκων, εντοπίζοντας σοβαρές πλημμέλειες και ελλείψεις του ισχύοντος Χωροταξικού έναντι των απαιτήσεων των κοινοτικών Οδηγιών για την προστασία των οικοτόπων και της εκτίμησης των περιβαλλοντικών επιπτώσεων (σωρευτικές επιπτώσεις).

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης