Χρηματιστήριο & Αγορές

Ισχυρά κέρδη στις ευρωαγορές, εν μέσω αισιοδοξίας για νέο γύρο TLTRO - Στο +1,8% ο DAX, άλμα +3,8% για τράπεζες - Άνοδος +1,2% για Dow λόγω εμπορίου

Ισχυρά κέρδη στις ευρωαγορές, εν μέσω αισιοδοξίας για νέο γύρο TLTRO - Στο +1,8% ο DAX, άλμα +3,8% για τράπεζες - Άνοδος +1,2% για Dow λόγω εμπορίου
Αισιοδοξία ότι ΗΠΑ και Κίνα θα καταλήξουν σε μια εμπορική συμφωνία
Ισχυρά κέρδη καταγράφουν σήμερα (15/2/2019) τα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης, καθώς ο Benoit Coeure, μέλος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ενός νέου γύρου TLTROs (targeted longer-term refinancing operations) για τις ευρωπαϊκές τράπεζες, επισημαίνοντας ότι η οικονομική επιβράδυνση είναι ισχυρότερη και πιθανότερη από ό,τι είχε αρχικά εκτιμηθεί. 
Σημειώνεται ότι το εν λόγω πρόγραμμα προσφέρει μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση με ευνοϊκές συνθήκες για τις τράπεζες, προκειμένου να βελτιώσει περαιτέρω την κατάσταση στον ιδιωτικό τομέα και να τονώσει τις τραπεζικές πιστώσεις στην πραγματική οικονομία.
Με ισχυρά κέρδη «απάντησε» ο τραπεζικός κλάδος, με τον δείκτη τραπεζών της Ευρωζώνης να σημειώνει άνοδο άνω του 3%.


Οι γερμανικές τράπεζες Deutsche Bank και Commerzbank καταγράφουν ισχυρά κέρδη 3,6% και 3,5%, ενώ οι γαλλικές Credit Agricole και Societe Generale σημειώνουν άνοδο 3,4% και 1,8% αντίστοιχα.
Ισχυρή άνοδο καταγράφουν και οι ιταλικές τράπεζες, με την Banco Bpm να σημειώνει αλμα 4,5%, την UBI Banca να καταγράφει κέρδη 3,3%, την Bper Banca να διαπραγματεύεται στο +3,3% και την Intesa Sanpaolo να ενισχύεται κατά 2,2%, καθώς ο Coeure δήλωσε ότι η τρέχουσα κατάσταση της Ιταλίας δεν συνιστά απειλή για το ευρώ. 
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύεται κατά 1,43% στις 369 μονάδες.
Ισχυρά κέρδη 2,3% καταγράφει ο κλάδος πρώτων υλών, λόγω της έκθεσής του στην Κίνα.
Σημαντική άνοδο 2% καταγράφει ο δείκτης αυτοκινήτων, με την Daimler να ενισχύεται κατά 2,5% και τη Volkswagen να σημειώνει άνοδο 1,7%.
Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX ενισχύεται κατά 1,8% στις 11.293 μονάδες, με τις γερμανικές τράπεζες να σημειώνουν ισχυρά κέρδη.
Ο υφυπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Joerg Kukies, έκανε λόγο για πιθανή εξαγορά των Deutsche Bank (+3,6%) και Commerzbank (+3,5%) λόγω των χαμηλών τιμών των μετοχών τους.
Ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημειώνει άνοδο 0,8% στις 7.253 μονάδες, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι καταγράφει κέρδη 1,7% στις 5.151 μονάδες.
Ο FTSE MIB στο Μιλάνο σημειώνει άνοδο 1,7% στις 20.167 μονάδες.
Σημερινά στοιχεία της Τράπεζας της Ιταλίας έδειξαν ότι το χρέος της χώρας μειώθηκε στα 2,3167 τρισ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2018, από 2,3454 τρισ. ευρώ τον Νοέμβριο.
Στη Μαδρίτη ο IBEX 35 καταγράφει κέρδη 1,7% στις 9.105 μονάδες, στον απόηχο της προκήρυξης πρόωρων εκλογών στις 28 Απριλίου 2019 από τον σοσιαλιστή πρωθυπουργό Pedro Sanchez.
Κέρδη 2,2% καταγράφει η μετοχή της Royal Bank of Scotland, στον απόηχο των καλύτερων από ό,τι αναμενόταν αποτελεσμάτων που ανακοίνωσε η βρετανική τράπεζα για το σύνολο του 2018.
Επίσης, άνοδο 2,2% σημειώνει η μετοχή της Allianz, καθώς η γερμανική ασφαλιστική εταιρεία ανέφερε μια σημαντική άνοδο στα καθαρά της κέρδη για το τέταρτο τρίμηνο του 2018.

Ισχυρά κέρδη στη Wall Street

Ισχυρά κέρδη καταγράφουν και οι δείκτες της Wall Street, εν μέσω της αισιοδοξίας ότι ΗΠΑ και Κίνα θα καταλήξουν σε συμφωνία για το εμπόριο, αν και οι επενδυτές παραμένουν ανήσυχοι για μια επιβράδυνση της αμερικανικής οικονομίας, στον απόηχο χθεσινών απογοητευτικών στοιχείων για τις λιανικές πωλήσεις της χώρας.
Περί τις 18:23, ο Dow Jones ενισχύεται κατά 1,20% στις 25.744 μονάδες, ο S&P 500 σημειώνει άνοδο 0,69% στις 2.764 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κινείται κατά 0,23% υψηλότερα στις 7.446 μονάδες.

Ώθηση στον Dow Jones προσφέρουν οι τραπεζικές μετοχές, ακολουθώντας τις ευρωπαϊκές τράπεζες, με την JP Morgan να σημειώνει άνοδο 2,6%, τη Morgan Stanley να καταγράφει κέρδη 2,5%, την Bank of America να διαπραγματεύεται στο +2,2% και τη Citigroup να ενισχύεται κατά 2,4%.
Σημαντική άνοδο 1,9% καταγράφει και η Caterpillar, εταιρεία ευαίσθητη σε θέματα εμπορίου, λόγω της έκθεσής της στο εξωτερικό.
Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Steven Mnuchin, έκανε σήμερα λόγο για «παραγωγικές συναντήσεις» με τον αντιπρόεδρο της Κίνας, Liu He.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Κίνας, Xi Jinping, δήλωσε σήμερα πως οι εμπορικές συνομιλίες με τις Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχιστούν την επόμενη εβδομάδα στην Ουάσινγκτον, ενώ εξέφρασε την ελπίδα ότι οι δύο πλευρές θα μπορέσουν να επιτύχουν μια αμοιβαία επωφελή συμφωνία στις επερχόμενες διαπραγματεύσεις.
Μιλώντας κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον εμπορικό αντιπρόσωπο των ΗΠΑ, Robert Lighthizer, και τον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών, Steven Mnuchin, ο Xi δήλωσε ότι οι συνομιλίες που διεξήχθησαν αυτή την εβδομάδα στο Πεκίνο σημείωσαν πρόοδο και ότι η Κίνα είναι πρόθυμη να επιλύσει τις οικονομικές και εμπορικές της διαμάχες με τις ΗΠΑ μέσω συνεργασίας, όπως αναφέρει δημοσίευμα του κινεζικού πρακτορείου «Xinhua».
Εν τω μεταξύ, οι επενδυτές ανησυχούν για νέες έντονες αντιπαραθέσεις στις ΗΠΑ, καθώς η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου ανακοίνωσε χθες ότι ο Trump θα υπογράψει το νομοσχέδιο για τον προϋπολογισμό, αλλά αμέσως μετά θα κηρύξει κατάσταση έκτακτης εθνικής ανάγκης, προκειμένου να εξασφαλίσει τα κονδύλια για τη χρηματοδότηση του τείχους στα νότια σύνορα των ΗΠΑ.
Η αμερικανική Γερουσία ψήφισε χθες συντριπτικά υπέρ της δικομματικής συμφωνίας για τον προϋπολογισμό, ώστε να εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση του 1/4 των ομοσπονδιακών υπηρεσιών και να αποφευχθεί ένα δεύτερο shutdown από τα μέσα Φεβρουαρίου και μετά.
Επόμενο βήμα είναι η ψήφισή του από την Βουλή των Αντιπροσώπων, που ελέγχεται από τους Δημοκρατικούς και τέλος η έγκριση του νομοσχεδίου από τον Trump.
Σημαντική άνοδο 1,6% καταγράφει η μετοχή της PepsiCo, καθώς η αμερικανική εταιρεία προανήγγειλε ότι θα αυξήσει το μέρισμά της κατά 3%, ενώ ανακοίνωσε κέρδη αντίστοιχα των προβλέψεων των αναλυτών για το τέταρτο τρίμηνο του 2018.
Η μετοχή της εταιρείας έχει υποχωρήσει κατά 3,6% τους τελευταίους τρεις μήνες, με τον S&P 500 να ενισχύεται κατά 0,6% στο ίδιο διάστημα.

Υποχώρησαν οι αγορές της Ασίας

Με απώλειες ολοκλήρωσαν την εβδομάδα οι αγορές της Ασίας, εν μέσω ανησυχιών των επενδυτών για την παγκόσμια ανάπτυξη, ενώ στο επίκεντρο παραμένουν και οι εμπορικές συνομιλίες ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε με πτώση 1,13% στις 20.900,63 μονάδες, καθώς οι μετοχές των SoftBank Group και Honda υποχώρησαν κατά 4,4% και 2,3% αντίστοιχα.
Σημερινά στοιχεία έδειξαν ότι η βιομηχανική παραγωγή της Ιαπωνίας κατέγραψε σημαντική πτώση 1,9% τον Δεκέμβριο του 2018.
Ο δείκτης Kopsi στη Νότια Κορέα σημείωσε πτώση 1,34% στις 2.196,09 μονάδες, με τις μετοχές των Samsung και SK Hynix να υποχωρούν κατά 3,1% και 4,7% αντίστοιχα.
Παράλληλα, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ κατέγραψε σημαντική πτώση 1,9% στις 27.900,84 μονάδες, καθώς οι μετοχές των AAC και Sunny Optical σημείωσαν πτώση 5,3% και 4,3% αντίστοιχα.
Όσον αφορά την ευρύτερη περιοχή της Κίνας, ο δείκτης Shanghai Composite έκλεισε στο -1,37% και τις 2.682,39 μονάδες, την ίδια στιγμή που ο δείκτης SZSE Component σημείωσε πτώση 1,15% στις 8.125,63 μονάδες.
Σημερινή έκθεση έδειξε ότι ο ετήσιος πληθωρισμός στην Κίνα κατέγραψε περαιτέρω υποχώρηση τον Ιανουάριο του 2019, στο 1,7% από 1,9% τον Δεκέμβριο, με τα στοιχεία να αποδεικνύονται κατώτερα των εκτιμήσεων.
Επιπλέον, ο δείκτης Taiwan Weighted στην Ταϊβάν έκλεισε στο -0,24% και τις 10.064,78 μονάδες, ενώ αντίθετα ο δείκτης S&P/ASX 200 στην Αυστραλία σημείωσε άνοδο 0,11% στις 6.066,10 μονάδες.

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης