Φυσικό Αέριο

Στο τελευταίο στάδιο η ολοκλήρωση της γεώτρησης της ExxonMobil - Συγκρατημένη αισιοδοξία

Στο τελευταίο στάδιο η ολοκλήρωση της γεώτρησης της ExxonMobil - Συγκρατημένη αισιοδοξία
Οι εντός του στόχου έρευνες και μετρήσεις, πέραν της διαπίστωσης της ύπαρξης των παραμέτρων των υδρογονανθράκων που βρέθηκαν, αποσκοπεί στη συλλογή περισσότερων στοιχείων σε σχέση με τη γεωλογική διαμόρφωση
Στο τελευταίο της στάδιο μπήκε από χθες η διαδικασία της γεώτρησης στον στόχο «Γλαύκος -1» στο τεμάχιο 10, που παρατάθηκε αλλεπάλληλα για αρκετές μέρες λόγω των ευρημάτων που διαπιστώθηκαν όταν έφτασε στο προγραμματισμένο βάθος.
Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι στο γεωτρύπανο Stena Icemax παρέλαβαν χθες πριν το μεσημέρι τον απαραίτητο εξοπλισμό για να προχωρήσουν στις τελευταίες ενέργειες που αφορύν μετρήσεις και σφράγιση της γεώτρησης.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του «Φ», οι παρατάσεις της γεώτρησης από το Stena Icemax, τόσο σε σχέση με το τελικό βάθος όσο και σε σχέση με τις εξειδικευμένες έρευνες και μετρήσεις σε δομή, διαστάσεις, ποιότητα, πιέσεις και σειρά άλλων, κρίθηκαν αναγκαίες ώστε να υπάρχουν πλήρη και ξεκάθαρα δεδομένα. Παράλληλα, αυτό το γεγονός, στέλνει πολύ καλά μηνύματα σε σχέση με τα ευρήματα, που μιλούν για ένα πολύ ικανοποιητικό κοίτασμα. Τα δεδομένα αυτά, όμως, θα πρέπει να επαληθευτούν με τις διαδικασίες που ξεκίνησαν χθες και αναμένεται να ολοκληρωθούν τα αμέσως επόμενα εικοσιτετράωρα.
Το γεγονός ότι έχουν εντείνει τη συνεχή στενή παρακολούθηση των διαδικασιών στο γεωτρύπανο αλλά και μέσα στη γεώτρηση, τόσο στο επιτελείο της ExxonMobil στη Λευκωσία, όσο και αυτό στο Τέξας, αλλά και στο υπ. Ενέργειας, δείχνει ότι το ενδιαφέρον αυξήθηκε κατακόρυφα σε σχέση με τους όγκους και την ποιότητα των ευρημάτων μέσα στον στόχο.
Οι εντός του στόχου έρευνες και μετρήσεις, πέραν της διαπίστωσης της ύπαρξης των παραμέτρων των υδρογονανθράκων που βρέθηκαν, αποσκοπεί στη συλλογή περισσότερων στοιχείων σε σχέση με τη γεωλογική διαμόρφωση. Κι αυτό επειδή, αν και πρόκειται για κοίτασμα τύπου «Ζορ», αφορά σε διαφοροποιημένη γεωλογικά διαμόρφωση, που πιθανόν να ανοίγει ακόμα περισσότερο τις δυνατότητες και το ενδιαφέρον για την ευρύτερη περιοχή.
Πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν ότι σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, αν δεν απαιτηθεί και άλλη παράταση για τις εντός του στόχου έρευνες, το γεωτρύπανο θα ξεκινήσει τις επόμενες μέρες τη διαδικασία απαγκίστρωσης του για αποχώρηση. Η επεξεργασία των δεδομένων ώστε να εξαχθούν ανακοινώσιμα διεθνώς στοιχεία για τα αποτελέσματα της γεώτρησης, αναμένεται να ολοκληρωθεί πριν το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας.
Να σημειωθεί ότι χθες, το υπουργείο Ενέργειας, μετά και από σειρά δημοσιευμάτων και αναφορών, είτε για πολύ μεγάλο κοίτασμα τύπου «Ζορ», είτε για ανακάλυψη πετρελαιοπηγής κ.τ.λ. εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι «η γεώτρηση βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη και ως εκ τούτου δεν υπάρχουν τελικά αποτελέσματα».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης