Ανανεώσιμες & Βιώσιμη Ανάπτυξη

Εντός Απριλίου οι technology specific διαγωνισμοί ΑΠΕ αν ενοποιηθούν έγκαιρα οι επιμέρους κατηγορίες φωτοβολταϊκων έργων

Εντός Απριλίου οι technology specific διαγωνισμοί ΑΠΕ αν ενοποιηθούν έγκαιρα οι επιμέρους κατηγορίες φωτοβολταϊκων έργων

Στη διαδικασία για τα φωτοβολταϊκά θα «μεταφερθεί» και η ισχύς από τον προηγούμενο διαγωνισμό για «μεγάλα» projects που ακυρώθηκε

Από τη δρομολογούμενη ενοποίηση των δύο κατηγοριών φωτοβολταϊκών έργων «περνά»  ο χρόνος διεξαγωγής των επόμενων διαγωνισμών ΑΠΕ, ειδικών ανά τεχνολογία.
Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες του World Energy News, η ΡΑΕ προγραμματίζει οι διαγωνισμοί να πραγματοποιηθούν στα μέσα Απριλίου, υπό την προϋπόθεση ότι στο μεταξύ θα έχει υπογραφεί η υπουργική απόφαση που εκτός των άλλων θα προβλέπει και τον τρόπο συγχώνευσής τους.
Για την υπουργική απόφαση, θα πρέπει πρώτα να ολοκληρωθεί το έργο της «Επιτροπής Παρακολούθησης Καθεστώτος Στήριξης των σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από Α.Π.Ε. και Σ.Η.Θ.Υ.Α.», η οποία συγκροτήθηκε στα τέλη Δεκεμβρίου με σκοπό την παρακολούθηση της απόδοσης και των αποτελεσμάτων του καθεστώτος στήριξης των σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από Α.Π.Ε. και Σ.Η.Θ.Υ.Α.
Κι αυτό γιατί στο πόρισμα της Επιτροπής, το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Μάρτιο, θα προβλέπεται και η ακριβής «φόρμουλα» συγχώνευσης των δύο κατηγοριών.
Επομένως, αν μετά την υποβολή του πορίσματος στον υπουργό ΠΕΝ υπογραφεί σε εύλογο χρονικό διάστημα η υπουργική απόφαση, τότε στα μέσα Απριλίου θα διεξαχθούν οι πρώτες για το 2019 ανταγωνιστικές διαδικασίες για την υλοποίηση νέων αιολικών και φωτοβολταϊκών έργων.
Σε σχέση με τους technology specific διαγωνισμούς που προηγήθηκαν, η καινοτομία τους θα είναι πως για πρώτη φορά όλα τα φωτοβολταϊκά έργα θα ανταγωνισθούν σε μία κατηγορία και όχι σε δύο όπως συνέβαινε μέχρι τώρα για «μικρούς» και μεγάλους» σταθμούς αντίστοιχα.
Επίσης, αν διεξαχθούν στα μέσα Απριλίου, τότε θα «τρέξουν» παράλληλα με τον πρώτο κοινό διαγωνισμό, ο οποίος όπως αναφέρεται και στο σχέδιο προκήρυξης που έθεσε σε δημόσια διαβούλευση η ΡΑΕ, έχει προγραμματισθεί επίσης να διεξαχθεί στα μέσα Απριλίου.
Όπως είναι γνωστό, στον κοινό διαγωνισμό, δικαίωμα να λάβουν μέρος θα έχουν αιολικοί σταθμοί ισχύος άνω των 50 MW, φωτοβολταϊκοί άνω των 20 MW καθώς και έργα με κοινό σημείο σύνδεσης.

«Μεταφορά» ισχύος στους νέους διαγωνισμούς

Όσον αφορά τη δημοπρατούμενη ισχύ στους technology specific διαγωνισμούς, στη διαδικασία για τα φωτοβολταϊκά θα «μεταφερθεί» και η ισχύς από τον προηγούμενο διαγωνισμό για «μεγάλα» φωτοβολταϊκά έργα, ο οποίος ακυρώθηκε.
Στην περίπτωση των αιολικών, θα διατεθεί ισχύς από το «απόθεμα» που προβλέπεται από το 2019, στο πλαίσιο του «οδικού χάρτη» που έχει καταρτισθεί για τη λειτουργική ενίσχυση νέων έργων ΑΠΕ έως το 2020.
Σε σχέση με την ακριβή «φόρμουλα» ενοποίησης των δύο κατηγοριών φωτοβολταϊκών, το κρίσιμο ερώτημα είναι ποιο θα είναι το μίνιμουμ «κατώφλι» ισχύος για την υποχρεωτική συμμετοχή σε διαγωνιστική διαδικασία.
Όπως είναι γνωστό, σύμφωνα με τη γνωμοδότηση στην οποία κατέληξε η ΡΑΕ στις αρχές Ιανουαρίου, η ενοποιημένη κατηγορία θα αφορά έργα από 500 KW έως 20 MW.
Επομένως, η γνωμοδότηση ουσιαστικά ενοποιεί τις δύο υφιστάμενες κατηγορίες χωρίς καμία άλλη διαφοροποίηση, αφού με βάση το προηγούμενο καθεστώς, στους διαγωνισμούς για «μικρά» φωτοβολταϊκά συμμετείχαν σταθμοί από 500 KW έως 1 MW, και στα «μεγάλα» από 1 MW έως 20 MW.
Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, η Επιτροπή εξετάζει το ενδεχόμενο να αναπροσαρμόσει προς τα κάτω το ελάχιστο όριο, καθώς εκφράζονται απόψεις για ορισμό του στα 300 KW ή ακόμη και στα 100 KW.
Πάντως, όποια κι αν είναι η γνωμοδότηση της Επιτροπής, έγκειται στη διακριτική ευχέρεια του υπουργού αν θα την υιοθετήσει στην υπουργική απόφαση ή θα την αναθεωρήσει.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης