Φυσικό Αέριο

Συμφωνία Φινλανδίας, Εσθονίας και Λετονίας για την μεταφορά φυσικού αερίου

Συμφωνία Φινλανδίας, Εσθονίας και Λετονίας για την μεταφορά φυσικού αερίου
Δημιουργείται ενιαία δασμολογική ζώνη αερίου από 2020
Οι επιχειρήσεις μεταφοράς φυσικού αερίου της Φινλανδίας, της Λετονίας και της Εσθονίας υπέγραψαν συμφωνία την Πέμπτη  14/2/2019 για τη δημιουργία μιας ενιαίας δασμολογικής ζώνης μεταφοράς αερίου για τις τρεις χώρες από τις αρχές του 2020.
Η συμφωνία ενοποιεί τα τιμολόγια εισόδου στα εξωτερικά σύνορα της περιοχής και καταργεί τα εμπορικά σημεία διασύνδεσης μεταξύ των χωρών.
"Θα χρησιμοποιηθεί για τη μεταφορά του φυσικού αερίου σε όλη τη Φινλανδία, την Εσθονία και τη Λετονία χωρίς πρόσθετα τέλη", ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους οι τρεις φορείς - η Φινλανδικής Gasum, η εσθονική  Elering και η Λετονική AS Conexus Baltic Grid.
Η συμφωνία αναμένεται να ενισχύσει την αγορά, διευκολύνοντας τους φορτωτές και traders να πωλούν αέριο σε ολόκληρη την περιοχή, ανέφεραν οι εταιρείες.
Το αέριο μεταξύ των χωρών της Βαλτικής και της Φινλανδίας θα διέρχεται από τη Βαλτική Θάλασσα από την 1η Ιανουαρίου 2020, όταν πρόκειται να ξεκινήσει ένας αγωγός μήκους 7,2 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων ημερησίως, ο οποίος αποκαλείται Balticconnector.
Ο αγωγός κατασκευάζεται για να συνδέσει τις χώρες και να βοηθήσει στη διαφοροποίηση των πηγών φυσικού αερίου της περιοχής, οι οποίες κατά κύριο λόγο προέρχονται από τη Ρωσία, δημιουργώντας περισσότερες συνδέσεις με άλλα έργα φυσικού αερίου στην Ευρώπη.
Η συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ των τριών φορέων περιγράφει τη διάρθρωση του κόστους για τη μετάδοση και τον τρόπο κατανομής των εσόδων αποζημίωσης και εισόδου μεταξύ αυτών.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης