Πετρέλαιο

Βενεζουέλα: Η αντιπολίτευση ορίζει παράλληλες διοικήσεις στις πετρελαϊκές εταιρείες

Βενεζουέλα: Η αντιπολίτευση ορίζει παράλληλες διοικήσεις στις πετρελαϊκές εταιρείες
Ο κ. Μαδούρο έχει καταστήσει σαφές πως δεν θα επιτρέψει την «κλοπή» των δύο εταιρειών, οι οποίες αποτελούν πηγή οικονομικής ζωής για την κυβέρνησή του
Να αναλάβει τον έλεγχο της κρατικής βιομηχανίας πετρελαίου της Βενεζουέλας, η οποία παρέχει αναντικατάστατα έσοδα στο καθεστώς Μαδούρο, επιχειρεί ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης Χουάν Γουαϊδό.
Ο κ. Γουαϊδό, που έχει αυτοανακηρυχθεί πρόεδρος και προσπαθεί να δημιουργήσει παράλληλη κυβέρνηση, διόρισε καινούργια Διοικητικά Συμβούλια στην κρατική πετρελαϊκή εταιρεία PdVSA και στην πολυτιμότερη θυγατρική της, την Citgo, η οποία διυλίζει αργό και εδρεύει στις Ηνωμένες Πολιτείες.
«Αρχίσαμε την διάσωση της πετρελαϊκής βιομηχανίας μας», έγραψε στο Twitter ο κ. Γουαϊδό, λίγη ώρα αφότου η αντιπολιτευόμενη Βουλή, όπου προεδρεύει, επικύρωσε τους διορισμούς. Προσέθεσε πως τα στελέχη που επέλεξε είναι ακομμάτιστα, ικανά και δεν είναι αναμεμειγμένα στην διαπλοκή.
Άγνωστο παραμένει ωστόσο πώς η αντιπολίτευση θα αναλάβει στην πράξη τον έλεγχο της Citgo και της PdVSA, η οποία εδρεύει στο Καράκας.
Ο κ. Μαδούρο έχει καταστήσει σαφές πως δεν θα επιτρέψει την «κλοπή» των δύο εταιρειών, οι οποίες αποτελούν πηγή οικονομικής ζωής για την κυβέρνησή του.
Η Citgo απασχολεί τουλάχιστον 3.000 ανθρώπους στις ΗΠΑ. Το ιδιοκτησιακός της καθεστώς περιπλέκεται από το γεγονός ότι το 49% του μετοχικού κεφαλαίου της διακρατείται από τον ρωσικό ενεργειακό κολοσσό Rosneft ως εχέγγυο.
Η Ουάσιγκτον, που αναγνωρίζει τον κ. Γουαϊδό ως μεταβατικό πρόεδρο, έχει επιβάλει κυρώσεις στην PdVSA, σε μία προσπάθεια να στερήσει εισοδήματα σε δολάριο από τον κ. Μαδούρο, και να τα ανακατευθύνει προς την αντιπολίτευση.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης