Ηλεκτρισμός

Στην DG Comp πρόταση με αλλαγή όρων για τους λιγνίτες - Τα κωλύματα και τα ρίσκα για τη ΔΕΗ

Στην DG Comp πρόταση με αλλαγή όρων για τους λιγνίτες - Τα κωλύματα και τα ρίσκα για τη ΔΕΗ

Στο τραπέζι των συζητήσεων η Κομισιόν εξακολουθεί να έχει όλα τα σενάρια ανοιχτά

Μέχρι το τέλος της εβδομάδας και το αργότερο τις αρχές της επόμενης θα ανακοινώσει η DGcomp τις αποφάσεις της σχετικά με το κλείσιμο του φακέλου «λιγνίτες» σύμφωνα με την ενημέρωση που είχε στις Βρυξέλλες η αντιπροσωπεία του υπουργείου Ενέργειας με επικεφαλής τον κ. Νικολακάκη, διευθυντή του γραφείου του υπουργού Γιώργου Σταθάκη.
Στο μεταξύ διάστημα η ελληνική πλευρά επεξεργάζεται βελτιωμένη πρόταση επαναπροκήρυξης του διαγωνισμού, αφού η DGcomp κατέστησε σαφές ότι δεν έχει κανένα νόημα ένας διαγωνισμούς με τους ίδιους όρους.
Κατόπιν τούτου και προκειμένου να αποφύγει τα χειρότερα, το υπουργείο Ενέργειας επεξεργάζεται πρόταση επαναπροκήρυξης του διαγωνισμού από την ίδια τη ΔΕΗ αφού σε κάθε περίπτωση θα κληθεί στο τέλος να επικυρώσει το αποτέλεσμα, το πλαίσιο όμως του οποίου θα τεθεί από το υπουργείο σε συνεννόηση με την DGcomp.
To πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου, προβλέπει αλλαγές στο SPA με οδηγό τις προτάσεις των υποψηφίων επενδυτών.
Τόσο το υπουργείο όσο και η DGcomp αποτιμούν σαν κριτήριο την πρόταση που έθεσε η κοινοπραξία των SEVEN ENERGY - ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ για μηχανισμό επιμερισμού των ζημιών των μονάδων με την ΔΕΗ για περίοδο εξαετίας.
Αυτό όμως δημιουργεί από την άλλη πλευρά μελλοντικά ρίσκα για την ΔΕΗ, καθώς η ανάληψη ζημιών σε μακροπρόθεσμη βάση θα επιβαρύνει τα μελλοντικά αποτελέσματα της.
Ειδικά με τα CO2 σε ανοδική πορεία από πλευράς τιμών ουδείς μπορεί να υπολογίσει ποιές θα είναι οι ενδεχόμενες μελλοντικές ζημίες της ΔΕΗ, η οποία μάλιστα ακόμα δεν έχει ανακτήσει την πρόσβαση στις κεφαλαιαγορές.
Η πρόταση με εναλλακτική εκδοχή του SPA θα πρέπει να είναι πλήρως ευθυγραμμισμένη με τις αρχές ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
 
Τα νομικά κωλύματα και τα μελλοντικά ρίσκα

Το υπουργείο Ενέργειας εξέτασε και το σενάριο της συνέχισης του διαγωνισμού χωρίς επαναπροκήρυξη, διαπίστωσε ωστόσο ότι δεν είναι εύκολο να υπάρξει νομική κάλυψη.
Για το λόγο αυτό η βασική πρόταση που πλέον επεξεργάζεται είναι η επαναπροκήρυξή του με αλλαγές στους όρους του SPA.
H DGcomp και σε αυτό το σενάριο πάντως θα πρέπει να αξιολογήσει το κατά πόσο ο μηχανισμός επιμερισμού των ζημιών μεταξύ πωλητή και αγοραστή έρχεται σε σύγκρουση με τις δεσμεύσεις που έχει κάνει αποδεκτές από την ελληνική πλευρά και οι οποίες προβλέπουν σαφώς ότι ο αγοραστής θα πρέπει να είναι 100% ανεξάρτητος από τη ΔΕΗ.
Εξάλλου, όπως επιβεβαιώνουν πηγές και του υπουργείου Ενέργειας, στο τραπέζι των συζητήσεων η Κομισιόν εξακολουθεί να έχει όλα τα σενάρια ανοιχτά, δηλαδή τόσο της επαναπροκήρυξης του διαγωνισμού χωρίς κατώφλι και ανεξάρτητη αποτίμηση όσο και την πώληση υδροηλεκτρικών μονάδων της ΔΕΗ.
Διαπιστώνεται ότι ο κίνδυνος πολιτικού εγκλωβισμού τόσο της πλευράς των Βρυξελλών όσο και του Υπουργείου Ενέργειας αναζητεί λύσεις που προσωρινά έστω θα εξισορροπήσουν τα ρίσκα και τα αντικίνητρα των μελλοντικών υψηλών τιμών CO2  για τους επενδυτές.
Κάποιες πλευρές μάλιστα επιχειρούν να ζητήσουν ευθύνες από την δίοικηση της ΔΕΗ σαν υπέυθυνη για την κατάληξη του διαγωνισμού σε άγονο.
Όμως οι προηγούμενες προδιαγραφές απέτρεπαν την εμπλοκή της ΔΕΗ σε μελλοντικά ρίσκα.
Παράλληλα η ΔΕΗ θα πρέπει να δώσει στην δημοσιότητα με ποιούς όρους οι αποτιμήσεις για τις μονάδες της Μελίτης και της Μεγαλόπολης έφτασαν σε τόσο υψηλά επίπεδα, όταν δεν υπήρξε καμία ανταπόκριση της αγοράς.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης