Ηλεκτρισμός

Με φόντο τα νέα δεδομένα στην αγορά κινούνται οι αυτοκινητοβιομηχανίες

Με φόντο τα νέα δεδομένα στην αγορά κινούνται οι αυτοκινητοβιομηχανίες
Το κλασικό μοντέλο αγοράς ενός αυτοκινήτου για να καλύψει τις ανάγκες της μετακίνησης, αποκτά ισχυρούς ανταγωνιστές που εξασφαλίζουν ασφαλή κίνηση με μικρότερο κόστος, χωρίς ο χρήστης να επιβαρύνεται με την συντήρηση του αυτοκινήτου, το κόστος στάθμευσης και την συντήρηση
Οι εφαρμογές της νέας τεχνολογίας στο αυτοκίνητο αλλάζουν τον τρόπο απόκτησης και χρήσης των οχημάτων κάθε μορφής. Ειδικότερα, η αυτόνομη οδήγηση, η προκαθορισμένη χρήση του αυτοκινήτου, η δυνατότητα ενοικίασης αυτοκινήτου σε οποίο σημείο επιλέξει ο οδηγός, η τάση να δανείζεται ο οδηγός το αυτοκίνητο και να το επιστρέφει μόλις ολοκληρώσει την δουλειά του, η ηλεκτροκίνηση, η νέα διαμόρφωση των χωρών των δημοσιών παρκινγκ κα τόσες άλλες αλλαγές που έρχονται στη κινητικότητα, απασχολούν τις αυτοκινητοβιομηχανίες.
Η επόμενη ημέρα της αυτοκίνησης θα δοκιμάσει τις αντοχές και τις δυνατότητες των εταιρειών που εδώ και πολλές δεκαετίες δραστηριοποιούνται στη κατασκευή και την πώληση αυτοκίνητων. Οι καταναλωτές πλέον αναζητούν νέους τρόπους για να καλύψουν τις καθημερινές ανάγκες μετακίνησης τους. Οι βασικοί στόχοι τους είναι η μείωση του κόστους χρήσης του αυτοκινήτου και η ευελιξία. Οι νέες εταιρείες παροχής υπηρεσιών μετακίνησης σημειώνουν αλματώδη αύξηση της δραστηριότητα στους.
Το κλασικό μοντέλο αγοράς ενός αυτοκινήτου για να καλύψει τις ανάγκες της μετακίνησης, αποκτά ισχυρούς ανταγωνιστές που εξασφαλίζουν ασφαλή κίνηση με μικρότερο κόστος, χωρίς ο χρήστης να επιβαρύνεται με την συντήρηση του αυτοκινήτου, το κόστος στάθμευσης και την συντήρηση.
Η BMW, η Mercedes-Benz, η Peugeot και η Renault στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες, διαθέτουν στόλους αυτοκίνητων για κοινή χρήση. Ο οδηγός αναζητά από το κινητό του τηλέφωνο το πλησιέστερο αυτοκίνητο. Μόλις το εντοπίσει πλησιάζει το αυτοκίνητο και το ανοίγει με μια εφαρμογή στο κινητό τηλέφωνο. Στη συνέχεια χρησιμοποιεί το αυτοκίνητο και μόλις ολοκληρώσει την χρήση το αφήνει σε οποίο σημείο τον εξυπηρετεί. Το κλειδώνει από το κινητό τηλέφωνο και αμέσως λαμβάνει μήνυμα για το ποσό της χρέωση στη κάρτα του. Αυτός ο τρόπος ενοικίασης έχει πολλά πλεονεκτήματα: Ο οδηγός δεν έχει καταβάλει το ποσό που αναλογεί στην αγορά του αυτοκινήτου. Δεν πληρώνει την στάθμευση, την συντήρηση και δεν επιβαρύνεται με την απώλεια του ποσού που αναλογεί όταν το αυτοκίνητο θα πωληθεί σαν μεταχειρισμένο.
Μια ανάλογη ενέργεια προώθησης των ηλεκτρικών αυτοκινήτων αποφάσισε να πραγματοποιήσει και η Hyundai. Η κορεάτικη μάρκα διεξήγαγε δοκιμή στο Άμστερνταμ με 100 ηλεκτροκίνητα Ioniq μέσω της κοινοπραξίας Car4Share πέρσι, αναφέρει το Automotive News Europe. Η Hyundai σχεδιάζει επίσης να συνεργαστεί με κορυφαίους ηγέτες της βιομηχανίας για την ανάπτυξη τεχνολογιών αυτόνομης οδήγησης.
Ο γαλλικός Όμιλος PSA (Peugeot, Citroen, DS, Opel), μέσω της εταιρείας βραχυπρόθεσμης μίσθωσης TravelCar, δίνει την δυνατότητα στους χρήστες αυτοκινήτων να βρίσκουν εύκολα θέσεις στάθμευσης σε χιλιάδες πάρκινγκ μέσω μιας εφαρμογής των smartphone.
Οι προσφορές της TravelCar στη Βόρεια Αμερική περιλαμβάνουν μειωμένο κοστος στάθμευσης σε δεκάδες αεροδρόμια και σιδηροδρομικούς σταθμούς. Προσφέρει επίσης δωρεάν χώρο στάθμευσης για τους ιδιοκτήτες που επιθυμούν να νοικιάσουν τα αυτοκίνητά τους στους ταξιδιώτες. Οι ιδιοκτήτες κερδίζουν επίσης ένα ποσοστό του τέλους ενοικίασης. Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι έχει ένα εκατομμύριο χρήστες και συνεργάζεται με 5.000 χώρους στάθμευσης αυτοκινήτων.
Οι εταιρείες αυτοκινήτων εισέρχονται γρήγορα στον τομέα των υπηρεσιών κινητικότητας εν αναμονή της μετάβασης από την παραδοσιακή ιδιοκτησία των οχημάτων σε πιο ευέλικτες επιλογές μεταφοράς. Οι υπηρεσίες κινητικότητας αποτελούν ξεχωριστή επιχειρηματική δραστηριότητα στο PSA, με την επωνυμία Free2Move. Στόχος της είναι έως το 2021 να έχει έσοδα ύψους 300 εκατ. ευρώ.
Το Free2Move εκμεταλλεύεται μικρούς στόλους ενοικίασης σε πόλεις όπως το Παρίσι, την Ουάσιγκτον και τη Μαδρίτη. Παρέχει υπηρεσίες ενοικίασης βραχυπρόθεσμης κινητικότητας, με πολλούς τύπους οχημάτων(ηλεκτρικά σκούτερ, ποδήλατα, αυτοκίνητα). Προσφέρει επίσης υπηρεσίες διαχείρισης στόλου και μακροχρόνια μίσθωση επαγγελματικών οχημάτων και κοινή χρήση αυτοκινήτων.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης