Χρηματιστήριο

Ο φόβος να επιβληθούν 2 δισ νέες προβλέψεις από τον SSM σκιάζει τις 3 διαφορές κυβέρνησης – τραπεζιτών για τον νόμο Κατσέλη

Ο φόβος να επιβληθούν 2 δισ νέες προβλέψεις από τον SSM σκιάζει τις 3 διαφορές κυβέρνησης – τραπεζιτών για τον νόμο Κατσέλη
Ο νέος νόμος Κατσέλη εάν υιοθετηθούν πλήρως οι προτάσεις της κυβέρνησης θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέες προβλέψεις 2 με 2,5 δισεκ. ευρώ
Σε μείζον θέμα τόσο για την κυβέρνηση εν μέσω προεκλογικής περιόδου αλλά και για τις τράπεζες που θα μπορούσαν να επιβαρυνθούν με πρόσθετες προβλέψεις από τον SSM αναδεικνύεται ο νέος νόμος Κατσέλη.
Τραπεζίτες και κυβέρνηση σήμερα 11 Φεβρουαρίου στις 18:00 προσέρχονται σε νέες διαπραγματεύσεις με επίκεντρο τις παραδοχές του νέου νόμου Κατσέλη.
Οι 4 διευθύνοντες σύμβουλοι των τεσσάρων συστημικών τραπεζών θα συναντηθούν με τον Τσίπρα τον έλληνα πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου με στόχο να βρεθεί κοινώς τόπος στο φλέγον αυτό ζήτημα.
Στις επαφές και τηλεδιασκέψεις που υπήρξαν στις 10 Φεβρουαρίου διαφάνηκε ότι σε κάποιους τομείς μπορεί να υπάρξει συμβιβασμός αλλά υπήρχαν και σημεία όπου οι διαφορές ήταν χαοτικές.
Τα 3 βασικά επίμαχα σημεία που αποτελούν σημείο αντιπαράθεσης της κυβέρνησης και των δανειστών είναι τα εξής

1)Προστασία πρώτης κατοικίας.
Οι τραπεζίτες και οι δανειστές ζητούσαν να τεθεί ελάχιστο όριο οι 80 χιλιάδες αλλά ατύπως θα δεχόντουσαν και το όριο των 100 χιλιάδων.
Η κυβέρνηση από το υπάρχον όριο των 280 χιλιάδων το μέγιστο, παρουσίασε πρόταση για ελάχιστο όριο 150 χιλιάδες και μέγιστο όριο 200 χιλιάδες ευρώ.
Είναι πιθανό να υπάρξει συμβιβασμός στις 120 χιλιάδες ευρώ ως ελάχιστο όριο προστασίας πρώτης κατοικίας.
Να σημειωθεί ότι το 81% των δανείων αφορούν ακίνητα αξίας κάτω των 100 χιλιάδων ευρώ.
Είναι πιθανό να υπάρξει συμβιβασμός στο όριο των 120 χιλιάδων ευρώ.

2)Η κυβέρνηση θέλει να εντάξει στο νέο νόμο Κατσέλη και τους επιχειρηματίες που έχουν χρησιμοποιήσει την πρώτη τους κατοικία ως εγγύηση.
Οι τράπεζες διαφωνούν και ζητούν τα επιχειρηματικά δάνεια να μην συνδεθούν με τον νόμο Κατσέλη.
Η κυβέρνηση δεν φαίνεται να δέχεται την πρόταση των τραπεζών, πρέπει να υπάρχει ισονομία προς όλους.
Π.χ. επιχειρηματικό δάνειο που έχει χορηγηθεί με εξασφάλιση ακίνητο πρώτη κατοικία θα εντάσσεται στον νέο νόμο εάν πληροί τα κριτήρια.
 
3)Ένα σημαντικό σημείο διαφωνιών είναι το οριζόντιο κούρεμα που ζητάει η κυβέρνηση.
Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι άπαξ και οι τράπεζες έχουν διενεργήσει προβλέψεις θα πρέπει οριζόντια να αποδεχθούν κουρέματα ύψους χαμηλότερα των προβλέψεων.
Οι τράπεζες διαφωνούν με τα οριζόντια κουρέματα – haircut και θέτουν τέσσερις βασικές προϋποθέσεις.

Ο νέος νόμος Κατσέλη εάν υιοθετηθούν πλήρως οι προτάσεις της κυβέρνησης θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέες προβλέψεις 2 με 2,5 δισεκ. ευρώ.
Οι τραπεζίτες ανησυχούν ότι ο SSM ο Μόνιμος Εποπτικός Μηχανισμός της ΕΚΤ εάν διαπιστώσει ότι ο νόμος Κατσέλη επιβαρύνει τις τράπεζες και αλλάζει δομικά τρέχουσες παραδοχές μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση προβλέψεων για προβληματικά δάνεια κατά 2 με 2,5 δισεκ. προκαλώντας προφανώς σοβαρό πρόβλημα – και κεφαλαιακό – στις ελληνικές τράπεζες.

www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης