Τελευταία Νέα

«Φρενίτιδα» επενδύσεων σε φωτοβολταϊκά αναμένει ο ΠΟΣΠΗΕΦ – Ζητά στήριξη των μικρομεσαίων επενδυτών από την Πολιτεία

«Φρενίτιδα» επενδύσεων σε φωτοβολταϊκά αναμένει ο ΠΟΣΠΗΕΦ – Ζητά στήριξη των μικρομεσαίων επενδυτών από την Πολιτεία

Κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση ήταν ο Μανόλης Παναγιωτάκης που επεσήμανε πως η επιχείρηση γίνεται «πράσινη» μετά τη συγχώνευση της θυγατρικής ΔΕΗ Ανανεώσιμες

Χρονιά σηματωρό για τις ταχύτατες εξελίξεις που θα υπάρξουν τα αμέσως επόμενα έτη στον κλάδο των φωτοβολταϊκών, αλλά και των ΑΠΕ γενικότερα, χαρακτήρισε το 2019 ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Παραγωγών Ηλεκτρικής Ενέργειας από Φωτοβολταϊκά Γιάννης Παναγής από το βήμα της ετήσιας εκδήλωσης της ΠΟΣΠΗΕΦ που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο (9/2) στη Θεσσαλονίκη.
Ωστόσο, σημείωσε πως οι προωθούμενες αλλαγές στο ρυθμιστικό πλαίσιο θα εξοβελίσουν την κοινότητα των μικρομεσαίων επενδυτών, η οποία τα δύσκολα χρόνια στήριξε τον κλάδο.
Κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση, ήταν ο πρόεδρος της ΔΕΗ Μανόλης  Παναγιωτάκης, ο οποίος επισήμανε πως με τη συγχώνευση της ΔΕΗ Ανανεώσιμες η ΔΕΗ μετατρέπεται σε «πράσινη» επιχείρηση.
Όπως συμπλήρωσε ο κ. Παναγιωτάκης, στόχος είναι έως το 2030 η παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ να φτάσει τα 2 GW, δηλαδή να 15πλασιασθεί από τα σημερινά επίπεδα της εταιρείας.
Κατά την ομιλία του, ο πρόεδρος της ΠΟΣΠΗΕΦ υπογράμμισε πως οι ΑΠΕ βρίσκονται σε θετικό δρόμο, ενώ ειδικά στο πεδίο των φωτοβολταϊκών αναμένεται να εκδηλωθεί «φρενίτιδα επενδύσεων».
Τόνισε πως η ΠΟΣΠΗΕΦ έχει χτίσει σχέση αμοιβαίας εκτίμησης με τους αρμόδιους φορείς, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν διεκδικεί λύσεις για τα προβλήματα του κλάδου.
Σταχυολογώντας αυτά τα προβλήματα, ο κ. Παναγής αναφέρθηκε στο τέλος διακοψιμότητας, το οποίο αποτελεί για την ΠΟΣΠΗΕΦ ένα άδικο μέτρο, που είναι απαραίτητο τουλάχιστον να εξορθολογισθεί, αν όχι να καταργηθεί.
«Σε καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα δεν υπάρχει στη μορφή που εφαρμόζεται στην Ελλάδα», σημείωσε.
«Παρά την ισορροπία στην οποία ήρθε ο Ειδικός Λογαριασμός, μας φοβίζει η κατάργηση της Χρέωσης Προμηθευτή, σε σχέση με τη βιωσιμότητα των επενδύσεων μας. Κι αυτό γιατί δεν αντικαταστάθηκε από κάποιο άλλο ανάλογο μέτρο, το οποίο θα διασφαλίσει πως δεν θα ζήσουμε ανάλογες καταστάσεις», πρόσθεσε.

Ανάγκη στήριξης των μικρομεσαίων επενδυτών

Ο κ. Παναγής τόνισε επίσης ότι οι μικρομεσαίοι επενδυτές, οι Έλληνες της «καθαρής ενέργειας» που επένδυσαν μεταξύ 2011-2013 στις ΑΠΕ, πρέπει να στηριχθούν από την Πολιτεία, γιατί αυτοί είναι που θα στηρίξουν την ανάπτυξη της αγοράς των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και όχι «κάποιοι ξένοι που θα φέρουν τα λεφτά τους από έξω». 
Ιδιαίτερα θα πρέπει να στηριχθούν οι επενδύσεις στις νέες ΑΠΕ και οι Ενεργειακές Κοινότητες που μέσα από αυτές θα μπορέσουν, λόγω των φραγμών που θέτει το θεσμικό πλαίσιο, να συνεχίσουν να επενδύσουν σε φωτοβολταϊκά πάρκα.
Όπως συμπλήρωσε, η ΠΟΣΠΗΕΦ, για να στηρίξει συλλόγους και τους παραγωγούς μέλη τους, απέκτησε επιχειρησιακή μορφή και έδρα, πιστοποιήθηκε κατά ISO και αιτήθηκε, στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ, τη χρηματοδότηση προγράμματος κατάρτισης των μελών της.
Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε επίσης ο κ. Μιχάλης Βερροιόπουλος, Γενικός Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, ο οποίος σημείωσε πως με το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) η χώρα μας αποκτά για πρώτη φορά ένα συνεκτικό «οδικό χάρτη» για την ενεργειακή μετάβαση έως το τέλος της επόμενης δεκαετίας.
Εκπροσωπώντας τον υπουργό Ενέργειας Γ. Σταθάκη, ο σύμβουλος του υπουργού Δημήτρης Τσέκερης σημείωσε πως ο ενεργειακός μετασχηματισμός αποτελεί προϋπόθεση για την ενεργειακή ασφάλεια και εξοικονόμηση, καθώς και τη μεγαλύτερη διείσδυση των ΑΠΕ.
Παράλληλα, εξήρε τη συμβολή της ΠΟΣΠΗΕΦ στον δημόσιο διάλογο και τις όλες δημόσιες διαβουλεύσεις που έχουν διενεργηθεί, για τις τεκμηριωμένες θέσεις που τη συμβολή της ΠΟΣΠΗΕΦ στον δημόσιο διάλογο και τις δημόσιες διαβουλεύσεις, για τις πάντοτε τεκμηριωμένες θέσεις που καταθέτει.
Στην εκδήλωση της ΠΟΣΠΗΕΦ παραβρέθηκαν περί τα 250 μέλη συλλόγων - παραγωγοί από όλη την Ελλάδα, ενώ το «παρών» έδωσαν επίσης εκπρόσωποι φορέων του κλάδου και της αυτοδιοίκησης.
Συγκεκριμένα, χαιρετισμούς απηύθυναν ο πρόεδρος του ΚΑΠΕ κ. Β. Τσολακίδης, ο ειδικός σύμβουλος του υπουργού Ενέργειας και Περιβάλλοντος κ. Δημήτρης Τσέκερης, ο διευθυντής Χρηστών Δικτύου ΔΕΔΔΗΕ κ. Νίκος Δρόσος, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολος Τζιτζικώστας, οι αντιπεριφερειάρχες Κεντρικής Μακεδονίας κ. Κώστας Γιουτίκας και κα. Βούλα Πατουλίδου, ο βουλευτής ΝΔ και εκπρόσωπος του κόμματος κ. Σταύρος Καλαφάτης, καθώς και ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ κ. Γιώργος Αρβανιτίδης.
Χορηγός επικοινωνίας της εκδήλωσης ήταν η ιστοσελίδα World Energy News.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης