Ηλεκτρισμός

Στην υψηλή τιμή των 54,04 ευρώ ανά MWh έκλεισε η σημερινή δημοπρασία ΝΟΜΕ

Στην υψηλή τιμή των 54,04 ευρώ ανά MWh έκλεισε η σημερινή δημοπρασία ΝΟΜΕ

Αρκετοί προμηθευτές θα κινηθούν «επιθετικά», δεδομένης της ανησυχίας για άνοδο του κόστους προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας από τη χονδρεμπορική αγορά λόγω των αυξημένων τιμών δικαιωμάτων CO2, πετρελαίου και φυσικού αερίου

Στα 54,04 ευρώ ανά MWh έκλεισε η τιμή στη σημερινή δημοπρασία ΝΟΜΕ, η οποία ολοκληρώθηκε πριν από λίγο.
Το αποτέλεσμα της σημερινής δημοπρασίας επιβεβαίωσε πλήρως το ρεπορτάζ του worldenergynews.gr που σημείωσε ότι η τιμή δεν θα ξεπεράσει το «φράγμα» των 54,74 ευρώ ανά MWh/h, δηλαδή της τιμής - ρεκόρ στην οποία έκλεισε η προηγούμενη δημοπρασία τον Οκτώβριο.

Ειδικότερα, το WEN έγραφε:

Σε υψηλά επίπεδα αναμένουν παράγοντες της αγοράς να κινηθούν για μία ακόμη φορά οι τιμές κατά τη σημερινή (8/2) δημοπρασία ΝΟΜΕ, χωρίς ωστόσο να ξεπεράσουν το «φράγμα» των 54,74 ευρώ ανά MWh/h, δηλαδή της τιμής - ρεκόρ στην οποία έκλεισε η προηγούμενη δημοπρασία τον Οκτώβριο.
Έτσι, εκτιμούν πως η διαδικασία θα κλείσει σε χαμηλότερα επίπεδα, γύρω στα 52 ευρώ ανά MWh/h.
Ένα νούμερο που, αν επιβεβαιωθεί στην πράξη, μπορεί να είναι μικρότερο από την ιστορική πρωτιά της προηγούμενης διαδικασίας, ωστόσο θα αποτελέσει τη δεύτερη μεγαλύτερη τιμή που έχει σημειωθεί από την έναρξη ισχύος του μέτρου.
Σύμφωνα με τους ίδιους παράγοντες, η εκτίμηση για τη διαμόρφωση υψηλών τιμών προέρχεται από το γεγονός ότι αρκετοί προμηθευτές αναμένεται να κινηθούν επιθετικά στη δημοπρασία, ώστε να εξασφαλίσουν επαρκή ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας για να καλύψουν τις ανάγκες του χαρτοφυλακίου τους.
Εξάλλου, το τελευταίο χρονικό διάστημα, η πορεία των τιμών των δικαιωμάτων CO2, καθώς και των τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου ενισχύουν τις ανησυχίες για άνοδο τους επόμενους μήνες του κόστους προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας από τη χονδρεμπορική αγορά.

Περιορισμός στις εξαγωγές

Επομένως, αν και τα 52 ευρώ ανά MWh/h είναι αρκετά υψηλότερα από την τιμή εκκίνησης των 36,34 ευρώ ανά MWh/h, ωστόσο κινείται αρκετά πιο κάτω από την Οριακή Τιμή Συστήματος, η οποία τον Δεκέμβριο είχε μέση τιμή 71,25 ευρώ ανά MWh.
Όπως συμπληρώνουν, η μικρή «αποσυμπίεση» των τιμών εκτιμάται πως θα προέλθει από την εφαρμογή για πρώτη φορά του αντικινήτρου για εξαγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τα ΝΟΜΕ, το οποίο εγκρίθηκε από τη ΡΑΕ στα τέλη Ιανουαρίου.
Κι αυτό, γιατί το μέτρο θα περιορίσει τις ποσότητες που θα αποκτηθούν για να «οδεύσουν» στο εξωτερικό αντί για την εγχώρια αγορά.
Αντίθετα, η πρόσφατη εφαρμογή της απόκλισης στόχου και η αύξηση των δημοπρατούμενων ποσοτήτων, δεν εκτιμάται πως θα μπορέσει να αμβλύνει τις ανοδικές πιέσεις λόγω του ισχυρού ανταγωνισμού, καθώς η ΡΑΕ αποφάσισε να κατανείμει και τις επιπλέον ποσότητες οπισθοβαρώς εντός του 2019.
Έτσι, στην αυριανή διαδικασία θα δημοπρατηθούν μόλις 110 MWh/h επιπλέον, φτάνοντας τις 350 MWh/h.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης