Τελευταία Νέα
Περιβάλλον

Smartphone: Μια πολυτέλεια ή μεγάλος κίνδυνος για το περιβάλλον;

Smartphone: Μια πολυτέλεια ή μεγάλος κίνδυνος για το περιβάλλον;
Περίπου το 80% του αποτυπώματος άνθρακα ενός smartphone προέρχεται από την κατασκευή του, ενώ άλλο ένα 16% προκύπτει κατά τη διάρκεια της μεταγενέστερης χρήσης του
Είναι γεγονός ότι τα smartphones αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας. Ωστόσο, πέρα από τα οφέλη που μας παρέχει στην επικοινωνία, υπάρχει και η άλλη πλευρά του νομίσματος σύμφωνα με έρευνα του ΟΗΕ.
Ειδικότερα, γίνεται λόγος για το περιβαλλοντικό αποτύπωμα που αφήνουν 2,5 δις. συσκευές που θα χρησιμοποιηθούν φέτος παγκοσμίως.
Λόγω της ενέργειας που καταναλώνουν τα smartphones και της ενέργειας που καταναλώνουν οι διακομιστές που αποθηκεύουν όλα τα δεδομένα που χρησιμοποιούμε στα τηλέφωνά μας, αυτά τα gadgets θα μπορούσαν να αντιπροσωπεύουν το 3,5% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων θερμοκηπίου εντός μιας δεκαετίας. Μέχρι το 2040 ο αριθμός αυτός θα μπορούσε να ανέλθει σε 14%.
«Τα smartphones μας είναι από τα πιο απαιτητικά μεγέθη στον κόσμο», εξηγεί ο ΟΗΕ.
Ωστόσο, περίπου το 80% του αποτυπώματος άνθρακα ενός smartphone προέρχεται από την κατασκευή του, ενώ άλλο ένα 16% προκύπτει κατά τη διάρκεια της μεταγενέστερης χρήσης του.
Παράλληλα, γίνεται αναφορά και σε ένα άλλο ακανθώδες ζήτημα το οποίο λέγεται «ηλεκτρονικά απόβλητα» και έχει αναμεταδοθεί από το worldenergynews.gr σε παλαιότερη δημοσίευση.
Στο τρέχον λοιπόν θέμα της «ζωής» των smartphones, αυτά όταν σταματούν να λειτουργούν, καταλήγουν στα ηλεκτρονικά απόβλητα. Η βιομηχανία ηλεκτρονικών ειδών παράγει περίπου 41 εκατομμύρια τόνους ηλεκτρονικών αποβλήτων ετησίως, λιγότερο από το 16% των οποίων ανακυκλώνεται κατάλληλα. Αυτό σημαίνει ότι σπαταλώνται μεγάλες ποσότητες πολύτιμων και σπάνιων υλικών όπως το παλλάδιο και η πλατίνα.
Σε μια νέα έκθεση, «Τα απόβλητα - Κίνδυνοι αποβλήτων» του ΟΗΕ γίνεται λόγος για τις τεράστιες ποσότητες ηλεκτρονικών αποβλήτων, συμπεριλαμβανομένων υπολογιστών, κινητών τηλεφώνων, τηλεοράσεων και ψυγείων που μολύνουν το περιβάλλον με τοξικές ουσίες όπως ο υδράργυρος.
Πέρα από το αποτύπωμα άνθρακα, η μεγαλύτερη περιβαλλοντική ανησυχία που αφορά τα ηλεκτρονικά απόβλητα είναι ο αντίκτυπος στο τέλος της ζωής ενός προϊόντος", παρατηρεί ο Feng Wang, εμπειρογνώμονας στη σκέψη του ΟΗΕ για τον Κύκλο Ζωής και τη Βιώσιμη Κατανάλωση και Παραγωγή.
Οι πρακτικές ανακύκλωσης, ειδικά στις αναπτυσσόμενες χώρες, σημαίνουν ότι η ρύπανση από επικίνδυνα υλικά και μέταλλα στις εγκαταστάσεις αποβλήτων έχει σοβαρές συνέπειες για το τοπικό περιβάλλον και τους ανεπίσημους εργαζόμενους.
Και καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι επιθυμούν να διαθέτουν μοντέλα τελευταίας τεχνολογίας, το αποτύπωμα του άνθρακα της βιομηχανίας θα αυξηθεί αναπόφευκτα.
«Ο σκληρός ανταγωνισμός των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας έχει ως αποτέλεσμα λεπτότερα και εξυπνότερα κινητά τηλέφωνα. Άρα η διάρκεια ζωής του προϊόντος γίνεται πιο σύντομη και επομένως λιγότερο βιώσιμη», λέει ο Wang.
Τέλος, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι: «Όλοι μπορούμε να διαδραματίσουμε ένα ρόλο με την ανακύκλωση, τη μεταπώληση ή την ανατροπή των smartphones μας με υπεύθυνους οργανισμούς. Αλλά η ανακύκλωση ή η αγορά λιγότερων μοντέλων δεν θα λύσει μόνο το πρόβλημα. Το 2016, περίπου 435.000 τόνοι κινητών τηλεφώνων απορρίφθηκαν σε ολόκληρο τον πλανήτη, με εκτιμώμενο κόστος σε πρώτες ύλες 10,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ. Εάν όλα τα τηλέφωνα είχαν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής και μπορούσαν να εισέλθουν σε μια αγορά μεταχειρισμένων, η αξία θα μπορούσε να είναι ακόμη υψηλότερη».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης