Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Να αξιοποιήσει την ακίνητη περιουσία της θέλει η ΔΕΗ – Θυγατρική real estate ιδρύει ο Μ. Παναγιωτάκης

Να αξιοποιήσει την ακίνητη περιουσία της θέλει η ΔΕΗ – Θυγατρική real estate ιδρύει ο Μ. Παναγιωτάκης

Πριν από 13 χρόνια στην κατοχή της επιχείρησης υπήρχαν περίπου 7 χιλιάδες ακίνητα, συνολικής αξίας 1,3 δις. ευρώ

Σχεδόν 7.000 ακίνητα που η λογιστική αξία τους είχε υπολογιστεί πριν από μια δεκαετία σε περίπου 1,3 δις ευρώ έχει στην ιδιοκτησία της η ΔΕΗ.
Η αξιοποίηση των ακινήτων αυτών είναι ένα παλαιό σχέδιο της επιχείρησης που επανέρχεται κατά περιόδους, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει προχωρήσει.
Την ιδέα της δημιουργίας εταιρίας real estate που θα αξιοποιήσει το κτιριακό απόθεμα της ΔΕΗ βάζει και πάλι στο τραπέζι ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης Μανόλης Παναγιωτάκης, ο οποίος ανακοίνωσε ότι προωθεί τη σύσταση θυγατρικής στον χώρο των ακινήτων.
Όπως είπε «η ΔΕΗ έχει τεράστιες δυνατότητες. Αντίστοιχα υπάρχουν συγκεκριμένες ιδέες αλλά και σχέδια που βρίσκονται σε εξέλιξη. Αναφέρω χαρακτηριστικά το real estate, για το οποίο ετοιμάζουμε τη δημιουργία εταιρείας, πράγμα που θα αφυπνίσει τον «κοιμώμενο γίγαντα», την τεράστια ακίνητη περιουσία που διαθέτουμε με άμεσα οικονομικά οφέλη. Ωστόσο, προϋπόθεση για να τα πραγματοποιήσει είναι η πολιτεία να διαμορφώσει ένα τέτοιο πλαίσιο δραστηριότητας και σχέσεων με το κράτος, που θα της επιτρέψουν να λειτουργήσει πραγματικά ως εταιρεία».

Καταγραφή ακίνητης περιουσίας

Δεν είναι βέβαια η πρώτη φορά που η ΔΕΗ ανακοινώνει πως θα αξιοποιήσει την ακίνητη περιουσία της.
Το Φεβρουάριο του 2006 είχε ολοκληρωθεί διεθνής διαγωνισμός που προκήρυξε η ΔΕΗ με θέμα την πρόσληψη αναδόχου παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών για την ίδρυση θυγατρικού σχήματος αξιοποίησης και διαχείρισης της ακίνητης περιουσίας της.
Η θυγατρική στο real estate θα αναλάμβανε την αξιοποίηση του τεράστιου χαρτοφυλακίου ακινήτων που ελέγχει η ΔΕΗ, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται ιστορικά κτίρια, οικόπεδα και άλλα ακίνητα σε όλη τη χώρα.
Στον διαγωνισμό είχε επιλεγεί η κοινοπραξία Τράπεζα Πειραιώς - Διαγώνιος ΑΕΤΕ - Credit Suisse First Boston - Εμπορική Real Estate - Εμπορική Τράπεζα - Lambert Smith Hampton.
Από την πρώτη φάση της μελέτης των συμβούλων προέκυψε ότι η συνολική περιουσία της ΔΕΗ πριν από τη διάσπαση του ΑΔΜΗΕ περιελάμβανε 6.938 ακίνητα και 413.200.000 τετραγωνικά μέτρα οικοπέδων.
Μάλιστα η λογιστική αξία των ακινήτων είχε υπολογιστεί σε 1,277 δις ευρώ, ενώ από το σύνολο των ακινήτων είχε υπολογιστεί ότι εμπορική αξία έχουν 3.293 ακίνητα.
Οι σύμβουλοι της ΔΕΗ τότε είχαν καταλήξει και σε έξι σενάρια αξιοποίησης όπως ανάπτυξη από την ίδια τη ΔΕΗ, πώληση, εκμίσθωση, ίδρυση ανώνυμης εταιρίας επενδύσεων ακίνητης περιουσίας, sale & lease back μέσω χρηματοπιστωτικού ιδρύματος και τέλος τιτλοποίηση.
Βεβαίως το σχέδιο δεν υλοποιήθηκε ποτέ και έκτοτε η πρώτη φάση της μελέτης παρέμεινε στα συρτάρια της ΔΕΗ ανολοκλήρωτη.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης