Περιβάλλον

Η Τήλος και πάλι πρωτοπορεί - Απέκτησε σταθμό φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων

tags :
Η Τήλος και πάλι πρωτοπορεί - Απέκτησε σταθμό φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων

Το μέλλον της ηλεκτροκίνησης έχει έρθει ήδη στην Τήλο

Η Τήλος απέκτησε πρόσφατα και σταθμό φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων για να αποδείξει για μία ακόμη φορά ότι πρωτοπορεί.
Ως τόπος που έχει μάθει να πρωτοπορεί και να φέρνει το μέλλον στο παρόν, η Τήλος προχώρησε σε μία ακόμη σημαντική κίνηση.
Πριν από λίγες ημέρες, το μικρό αλλά ιδιαίτερο νησί απέκτησε ηλιακό σταθμό φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων!
Ο εν λόγω σταθμός τοποθετήθηκε έξω από δημοτικό κτίριο στα Λειβάδια (είναι το λιμάνι της Τήλου) και ήδη τον εκμεταλλεύονται οι μόνιμοι κάτοικοι του νησιού που διαθέτουν τέτοιας τεχνολογίας οχήματα.
Άμεσος στόχος του Δήμου της Τήλου είναι να αποκτήσει ηλεκτρικά οχήματα για τις καθημερινές εργασίες του και να απαλλαχθεί από το άγχος του καύσιμου, γεγονός που θα είναι ανακουφιστικό και για το ταμείο του.

Κομισιόν: Τήλος, το πρώτο ενεργειακά αυτόνομο νησί της Ελλάδας!

Το νησί της Τήλου είναι πρωτοπόρο στην παραγωγή ενέργειας, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Κομισιόν, σημειώνοντας ότι η εγκατάσταση, με τη χρηματοδότησης της Ε.Ε., ενός υβριδικού σταθμού παραγωγής αιολικής και ηλιακής ενέργειας συμβάλλει στην αλλαγή του τρόπου με τον οποίο παράγεται και καταναλώνεται η ηλεκτρική ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Σημαντική πρωτοβουλία έρευνας και ανάπτυξης αποτελεί το ευρωπαϊκό έργο TILOS, το οποίο εγκρίθηκε πρώτο ανάμεσα σε 80 ανταγωνιστικά έργα στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Horizon 2020, εξασφαλίζοντας ευρωπαϊκή χρηματοδότηση 11 εκατ. ευρώ.
Το έργο έχει εθνική ταυτότητα με συντονιστή το ΑΕΙ Πειραιά Τ.Τ. και με εταίρους όπως η ιδιωτική εταιρία EUNICE, o διαχειριστής του ηλεκτρικού δικτύου ΔΕΔΔΗΕ και η WWF Ελλάς, ενώ παράλληλα αποτελεί πολυεθνική προσπάθεια με τη συμμετοχή 13 εταίρων από 7 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.).
Στο πλαίσιο του TILOS περιλαμβάνεται η ανάπτυξη και εγκατάσταση του πρώτου υβριδικού σταθμού στην Ελλάδα, ο οποίος συνδυάζει την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, με τη βοήθεια μιας ανεμογεννήτριας και ενός φωτοβολταϊκού σταθμού, και την αποθήκευσή της σε μπαταρίες.
Με την ολοκλήρωση του το έργο θα διαχειρίζεται εξ ολοκλήρου το τοπικό ενεργειακό σύστημα, στοχεύοντας σε μελλοντική παραγωγή από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που θα καλύπτει το 100% των τοπικών αναγκών, ενώ παράλληλα θα δύναται να ρυθμίζει την κατανάλωση ενέργειας των οικιακών καταναλωτών.
Αξιοποιώντας νέες τεχνολογίες το TILOS επιτυγχάνει άμεσα και σημαντικά οφέλη τόσο για την τοπική κοινωνία όσο και για την οικονομία.
Το έργο αυτό μεγιστοποιεί την παραγωγή ενέργειας με βιώσιμο τρόπο, εξασφαλίζοντας την ενεργειακή αυτονομία του νησιού, και πετυχαίνοντας χαμηλότερο κόστος για τον καταναλωτή, μεγαλύτερη ευστάθεια συστήματος και σαφώς μικρότερο οικολογικό αποτύπωμα, ενώ ανεξαρτητοποιεί τη χώρα από εισαγόμενες πηγές ενέργειας. Επιπλέον, η περίσσεια ενέργεια θα μπορεί μέσω έξυπνης διαχείρισης να προσφερθεί και για την φόρτιση ηλεκτρικών οχημάτων για τοπικές μεταφορές.
Εξίσου σημαντικά είναι τα οφέλη και για τον κλάδο του τουρισμού, όπως υπογραμμίζει ο Δημήτρης Καραβέλλας, γενικός διευθυντής της WWF Ελλάς.
«Η λύση που προτείνει το έργο TILOS ενισχύει την τουριστική ανάπτυξη των μικρών νησιών του Αιγαίου, δίνει διέξοδο σε ενεργειακά διλήμματα χρόνων και αποτελεί πρότυπο για όλη την υπόλοιπη Μεσόγειο».
Σύμφωνα με τη WWF Ελλάς, το έργο θα ανοίξει μια νέα εποχή για τη νησιωτικότητα, καθώς οι λύσεις που προσφέρει δίνουν απάντηση σε προβλήματα διασύνδεσης και ασφάλειας ενεργειακού εφοδιασμού, προωθώντας την ενεργειακή αυτονομία των νησιών και την απεξάρτηση από το πετρέλαιο.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης