Τελευταία Νέα
Ηλεκτρισμός

Seven Energy-Τέρνα: Δεν υποβάλλουμε δεσμευτική προσφορά για Μελίτη - Μεγαλόπολη - Μοναδική προσφορά του Μυτιληναίου

Seven Energy-Τέρνα: Δεν υποβάλλουμε δεσμευτική προσφορά για Μελίτη - Μεγαλόπολη - Μοναδική προσφορά του Μυτιληναίου
Ο Όμιλος SEV.EN ENERGY και ο στρατηγικός του εταίρος Όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (από κοινού «η Κοινοπραξία») αποφάσισαν να μην υποβάλουν δεσμευτική προσφορά για τη διαδικασία αποεπένδυσης των λιγνιτικών μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού («η ΔΕΗ») σε Μεγαλόπολη και Μελίτη με βάση τις τελικές Συμβάσεις Αγοραπωλησίας Μετοχών («οι ΣΑΜ»), όπως αυτές ανακοινώθηκαν από τη ΔΕΗ.

Όπως αναφέρουν οι δύο εταιρείες σε ανακοίνωση που εξέδωσαν:

Δυστυχώς, οι τελικοί όροι και προϋποθέσεις της συναλλαγής, όπως αυτές έχουν αποτυπωθεί στις εν λόγω ΣΑΜ και εγκριθεί από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΗ στις 20 Δεκεμβρίου 2018, σε συνδυασμό με έναν αριθμό επιπρόσθετων αστάθμητων παραγόντων, εξακολουθούν να επιβαρύνουν με σημαντικούς κινδύνους τον Αγοραστή, γεγονός το οποίο δεν θα μπορούσε να γίνει αποδεκτό από την Κοινοπραξία.

Ωστόσο, η Κοινοπραξία αποφάσισε να υποβάλει Δεσμευτική Προσφορά στη βάση εναλλακτικής εκδοχής της ΣΑΜ, η οποία περιλαμβάνει μια πιο ισορροπημένη κατανομή κινδύνων μεταξύ του Πωλητή και του Αγοραστή, καθώς και γεφυρώνει το κενό μεταξύ των προσδοκιών του Πωλητή και του Αγοραστή σε σχέση με την εξέλιξη της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Θεωρούμε ότι η εναλλακτική εκδοχή της ΣΑΜ είναι πλήρως ευθυγραμμισμένη με τις αρχές ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης και, ως εκ τούτου, μπορεί να οδηγήσει στο κλείσιμο της συναλλαγής.

Η Κοινοπραξία μας ήταν και παραμένει προσηλωμένη στο εγχείρημα και υποβάλλει αυτή την πρόταση προκειμένου να διασφαλίσει την επιτυχή έκβαση της διαγωνιστικής διαδικασίας και τη βιωσιμότητα των μονάδων προς συμφέρον όλων των εμπλεκόμενων μερών, συμπεριλαμβανομένων των εργαζομένων και των τοπικών κοινωνιών.
 
Νωρίτερα το worldenergynews.gr έγραφε:

Ο όμιλος Μυτιληναίου κατέθεσε προσφορά για τη μονάδα της Μελίτης και η κοινοπραξία Seven Energy – ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ τόσο για τη μονάδα της Μελίτης όσο και για τη μονάδα της Μεγαλόπολης.
Παρά το έντεχνο κλίμα δημιουργίας απαισιοδοξίας ως προς την έκβαση του διαγωνισμού, τελικά επιβεβαιώθηκε η πλευρά που ανέμενε την έκπληξη, όπως κατέγραφε το worldenergynews.gr
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ο Μυτιληναίος έχει καταθέσει προσφορά αποδεχόμενος τους όρους του διαγωνισμού για τη Μελίτη ενώ από την πλευρά της η κοινοπραξία Seven Energy -  ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ έχει θέσει όρους και αιρέσεις σε σχέση με τις προσφορές που έχει κάνει για Μελίτη και Μεγαλόπολη.
Η κοινοπραξία των Seven Energy - ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ έχει ζητήσει τον επιμερισμό των όποιων ζημιών προκύψουν από τις λιγνιτικές σε έξι έτη.
Παράλληλα, η ίδια η κοινοπραξία θέτει όρους και αιρέσεις για τις προσφορές της οι οποίες είχαν προσκρούσει στις προδιαγραφές που είχε θέσει η ΔΕΗ όσον αφορά την διαδικασία του διαγωνισμού που ακολουθήθηκε και είχαν απορριφθεί από τη ΔΕΗ.
Η κοινοπραξία των Seven Energy - ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ δεν φέρεται διατεθειμένη να αλλάξει τα δικά της δεδομένα και εμφανίζεται επιφυλακτική ως προς την τελική έκβαση του διαγωνισμού.
Όπως σημειώνει η κοινοπραξία το τίμημα που προσφέρει ισχύει μόνο αν γίνουν δεκτοί οι όροι και οι αιρέσεις τις οποίες έχει θέσει στην προσφορά της και είχε γνωστοποιήσει στη ΔΕΗ κατα τη διαδικασία του διαγωνισμού που ακολουθήθηκε το τελευταίο διάστημα.
Η ΔΕΗ θα αξιολογήσει τις προσφορές σε τεχνικό και οικονομικό επίπεδο και μέσα σε δύο ημέρες θα ζητήσει βελτίωσή τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο όμιλος Κοπελούζου και η κινεζική China Energy απέστειλαν μια επιστολή με την οποία δηλώνουν ότι δεν προτίθενται να καταθέσουν προσφορά εφόσον παραμένει χωρίς λύση, το βασικό πρόβλημα της τροφοδοσίας της μονάδας της Μελίτης, το οποίο και την καθιστά μη βιώσιμη.
Σύμφωνα πάλι με τις ίδιες με πληροφορίες εφόσον καταστεί βιώσιμη η Μελίτη απαλλασσόμενη από την οκταετή σύμβαση τροφοδοσίας της από το Ορυχείο της Αχλάδας, τότε θα ήταν διατεθειμένοι να καταθέσουν προσφορά και για τη Μεγαλόπολη.
 
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης