Φυσικό Αέριο

Τα πέντε σημεία που θα προσδιορίσουν την παγκόσμια αγορά φυσικού αερίου το 2019

Τα πέντε σημεία που θα προσδιορίσουν την παγκόσμια αγορά φυσικού αερίου το 2019
Η παγκόσμια παραγωγή LNG αναμένεται να αυξηθεί 11% και να φθάσει τους 350 εκατ. τόνους φέτος, σύμφωνα με την έκθεση
Η σημαντική αύξηση της παραγωγής LNG, η σταδιακή άνοδος του φυσικού αερίου των ΗΠΑ με στόχο την αναχαίτιση της ρωσικής κυριαρχίας, η ακόρεση ζήτηση στην Ασία, η πίεση των τιμών σε συγκεκριμένες περιοχές και η ανάγκη για λήψη τελικών επενδυτικών αποφάσεων σε προγραμματισμένες μονάδες συνθέτουν το παζλ της παγκόσμιας αγοράς φυσικού αερίου για το 2019, σύμφωνα με έρευνα της Rystad Energy.
«Η παγκόσμια αγορά του υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) είναι προσανατολισμένη προς τη σημαντική αύξηση της προσφοράς φέτος, αντανακλώντας μια σημαντική αύξηση της ικανότητας υγροποίησης των ΗΠΑ» υπογράμμισε ο επικεφαλής της έρευνας αγοράς φυσικού αερίου της Rystad Energy Carlos Torres Diaz.
Στη συνέχεια συμπλήρωσε ότι: «Οι ΗΠΑ μπορεί να αποτελέσουν σοβαρή πρόκληση για το φυσικό αέριο στην ευρωπαϊκή αγορά φέτος. Οι τιμές θα υποστούν πίεση λόγω της υγιούς κατάστασης του εφοδιασμού, αλλά η αγορά αναμένεται να γίνει πιο αυστηρή μετά το 2022, πράγμα που σημαίνει ότι οι επενδυτικές αποφάσεις για νέα έργα υγροποίησης είναι επιτακτικά και αναγκαία να γίνουν το 2019 για να ικανοποιήσουν τη μελλοντική ζήτηση».

Αύξηση παραγωγής LNG ΗΠΑ και Αυστραλίας
Η παγκόσμια παραγωγή LNG αναμένεται να αυξηθεί 11% και να φθάσει τους 350 εκατ. τόνους φέτος με την συνολική ικανότητα ρευστοποίησης να αυξάνεται σε 434 εκατ. τόνους (σχεδόν 10% σε σχέση με το 2018).
Ο Torres-Diaz σημείωσε ότι: «Αυτό οφείλεται κυρίως στην ανάθεση έργων των ΗΠΑ, οι οποίες αναμένεται να έχουν διπλάσια τη δυναμικότητα το 2019, καθιστώντας έτσι τη χώρα την τρίτη μεγαλύτερη σε ικανότητα εξαγωγής και ωθώντας τη Μαλαισία στην τέταρτη θέση. Η Αυστραλία θα μπορούσε επίσης να ξεπεράσει το Κατάρ ως τον μεγαλύτερο εξαγωγέα ΥΦΑ στον κόσμο φέτος».

777


Ρωσία VS Ευρώπη
Ένα επίσης σημαντικό ερώτημα που ανακύπτει είναι το αν η Ρωσία θα μειώσει τις εξαγωγές φυσικού αερίου στην Ευρώπη φέτος ή θα διατηρήσει το μερίδιό της στην αγορά παρά τον κίνδυνο να υποτιμηθούν οι τιμές.

Συνεχής αύξηση της ζήτησης στην Κίνα και στην υπόλοιπη Ασία

Η συνολική ζήτηση για φυσικό αέριο στην Ασία εκτιμάται ότι θα αυξηθεί στα 884 Bcm μέχρι το 2019, λόγω της υψηλότερης κατανάλωσης στην Κίνα και σε επιλεγμένες άλλες χώρες. Η Κίνα, που είναι ήδη ο μεγαλύτερος εισαγωγέας φυσικού αερίου στον κόσμο, αναμένεται να εισαγάγει φέτος περίπου 87 Bcm φυσικού αερίου LNG, σημειώνοντας αύξηση 21% σε σχέση με πέρυσι.
Όσον αφορά την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα, η μείωση της ζήτησης λόγω κάποιων πυρηνικών επανεκκινήσεων και ηπιότερων καιρικών συνθηκών μπορεί να οδηγήσει σε μείωση των εισαγωγών ΥΦΑ φέτος, γεγονός που θα αντισταθμίσει τη συνολική αύξηση της Ασίας, πρόσθεσε ο Torres-Diaz.

4234234


Θα πέσουν οι τιμές στην Ασία και την Ευρώπη;
Οι παράγοντες της αγοράς αναμένουν υπερπροσφορά του ΥΦΑ τα τελευταία δύο χρόνια, αλλά η άκαμπτη ασιατική ζήτηση συνέβαλε στην εξισορρόπηση της αγοράς.
«Με την αύξηση του εφοδιασμού των ΗΠΑ το 2019, οι τιμές των LNG θα πρέπει να μειωθούν σε σύγκριση με τα επίπεδα που παρατηρήθηκαν τα τελευταία δύο χρόνια, ειδικά δεδομένου ότι αυτό ήταν σχετικά ήπιος χειμώνας και οι τιμές αντιμετωπίζουν ήδη μια εποχιακή πτώση», σχολίασε ο Torres-Diaz.

Ανάγκη για νέες εγκαταστάσεις LNG
Σύμφωνα με την έκθεση, η αγορά του LNG αναμένεται να ενισχυθεί εκ νέου έπειτα από δύο χρόνια και για το λόγο αυτό απαιτείται νέα ικανότητα ρευστοποίησης για να διατηρηθεί ισορροπημένη η αγορά. Τα σχέδια που λαμβάνουν την τελική απόφαση επένδυσης (FID) το 2019 μπορούν να λειτουργήσουν το νωρίτερο το 2024, υπογραμμίζοντας τη σημασία των επενδυτικών αποφάσεων που θα ληφθούν κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους.
Τα έργα που αναπτύσσονται από μεγάλες εταιρείες E & P θα έχουν ένα πλεονέκτημα, δεδομένου ότι δεν εξαρτώνται υπερβολικά από τη χρηματοδότηση και τις μακροπρόθεσμες συμφωνίες.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης