Διεθνή

ΙΕΑ: Η Γαλλία χρειάζεται σημαντικές επενδύσεις για την επίτευξη των ενεργειακών στόχων

ΙΕΑ: Η Γαλλία χρειάζεται σημαντικές επενδύσεις για την επίτευξη των ενεργειακών στόχων
Η μείωση του πυρηνικού τομέα της Γαλλίας θα είναι καθοριστικά για την ικανότητα της χώρας να ανταποκριθεί κλιματικών και ενεργειακών στόχων την επόμενη δεκαετία λέει ο ΙΕΑ
Το σχέδιο της Γαλλικής κυβέρνησης να μειώσει το μερίδιο της πυρηνικής ενέργειας στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, από το 79% που είναι σήμερα σε 50% μέχρι το 2025, θα απαιτήσει σημαντικές επενδύσεις στην ενεργειακή απόδοση, αναφέρει σε έκθεσή του σήμερα (17/1) ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ).
Ο IEA στην τελευταία αναθεώρηση του για τις ενεργειακές πολιτικές των χωρών εξήρε τη Γαλλία για την πρόθεσή της να προχωρήσει σε σημαντικές μεταρρυθμίσεις προς έναν πιο ασφαλή, οικονομικά προσιτό και διατηρήσιμο ενεργειακό εφοδιασμό, αλλά και στην «πράσινη» ανάπτυξη της οικονομίας της.
Η έκθεση αναφέρει, ότι ο στόχος της Γαλλικής κυβέρνησης να μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 40% το 2030 θα απαιτήσει επίσης επενδύσεις σε νέες παραγωγικές μονάδες με χαμηλές εκπομπές άνθρακα.
Ο ΙΕΑ τονίζει ακόμη, ότι η επίτευξη αυτού του στόχου θα απαιτήσει προσεκτική πολιτική καθοδήγηση, αποτελεσματικές αγορές και ισχυρά μέτρα για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και την ενεργειακή απόδοση.
Η έκθεση αναφέρει, ότι οι προοπτικές για τον πυρηνικό τομέα της Γαλλίας στα επόμενα 10 χρόνια θα είναι καθοριστικές για την ικανότητα της χώρας να ανταποκριθεί στους κλιματικούς και ενεργειακούς στόχους της, και - ταυτόχρονα - στη διατήρηση της ασφάλειας της ηλεκτρικής ενέργειας.
Η Γαλλία είναι η 2η στον κόσμο χώρα σε αριθμό πυρηνικών εργοστασίων, τα οποία ωστόσο έχουν έναν μέσο όρο ζωής 30 ετών.
Ο IEA καλεί την Γαλλική κυβέρνηση «να λάβει εγκαίρως αποφάσεις σχετικά με την ασφαλή και μακροπρόθεσμη λειτουργία των πυρηνικών αντιδραστήρων της, για την περαιτέρω μείωση των εμποδίων για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ανάπτυξης και να ενισχύσει τις προσπάθειες της για το άνοιγμα της αγοράς, τον ανταγωνισμό και τις επιλογές των καταναλωτών».
Η έκθεση αναφέρει τέλος, ότι η ηλιακή ενέργεια και η παραγωγή ενέργειας από βιομάζα αναπτύσσονται καλά στη Γαλλία, καθώς και ότι με περισσότερες δράσεις από την πλευρά της κυβέρνησης θα μπορούσαν αυτές οι δύο πηγές ενέργειας να αναπτυχθούν περαιτέρω και να διασυνδεθούν με το δίκτυο αιολικής ενέργειας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης