Επικαιρότητα

Roth (Υφυπ. Γερμανίας Ευρωπαϊκών Υπόθέσεων): Η Συμφωνία των Πρεσπών αποτελεί άρνηση στον εθνικισμό

Roth (Υφυπ. Γερμανίας Ευρωπαϊκών Υπόθέσεων): Η Συμφωνία των Πρεσπών αποτελεί άρνηση στον εθνικισμό
Οι προοπτικές ευρωπαϊκής ένταξης για τις χώρες των δυτικών Βαλκανίων αποτελεί μια τεράστια ευκαιρία - ακόμα και για την ΕΕ σύμφωνα με τον Γερμανό υφυπουργός Εξωτερικών
Η επίλυση της διαμάχης για το ονοματολογικό μεταξύ Ελλάδας και πΓΔΜ αποτελεί υπόδειγμα για την ειρηνική διευθέτηση συγκρούσεων στην Ευρώπη: αυτό επισημαίνει ο, σοσιαλδημοκράτης, Γερμανός υφυπουργός Εξωτερικών Μ. Roth, σε άρθρο γνώμης, που δημοσιεύεται στην εφημερίδα Welt.
Ο δρόμος των Βαλκανίων θα πρέπει να οδηγεί στην ΕΕ. H επίλυση της διαμάχης για το ονοματολογικό μεταξύ Ελλάδας και «Μακεδονίας» (sic) αποτελεί ένα υποδειγματικό παράδειγμα για ειρηνική διευθέτηση συγκρούσεων μεταξύ ευρωπαίων εταίρων.
Ο συμβιβασμός ανοίγει το δρόμο για την ένταξη της «βορείου Μακεδονίας» (sic), γράφει ο αρμόδιος για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις υφυπουργός της γερμανικής κυβέρνησης.
Ποιος θα θεωρούσε πιθανή μέχρι πριν από λίγο καιρό μια συμφωνία στην επί 27 χρόνια διατηρούμενη διαμάχη για το ονοματολογικό, μεταξύ της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας -μελλοντικά: «Δημοκρατίας της Βορείου Μακεδονίας» (sic)- και της Ελλάδας; Θαρραλέοι, εμπλεκόμενοι πολιτικοί και των δύο πλευρών απέδωσαν κάτι ιστορικής σημασίας υπό υψηλή προσωπική διακινδύνευση, σύμφωνα με την προσέγγιση του M. Roth.
Στο μεταξύ η «μακεδονική» (sic) και η ελληνική Βουλή κύρωσαν τη Συμφωνία των Πρεσπών για την επίλυση της διαμάχης για το ονοματολογικό.
Οι προηγούμενες διαβουλεύσεις σε Σκόπια και Αθήνα ήταν αντιμαχόμενες. Εθνικά συναισθήματα βρίσκονταν σε αναβρασμό, φόβοι υποδαυλίστηκαν.
Η συναίνεση κάθε άλλο παρά αυτονόητη ήταν.
Το θάρρος, η διορατικότητα και η επιμονή των δρώντων που ασχολήθηκαν και από τις δύο πλευρές επέφεραν την αλλαγή.
Προκειμένου να λύσουν το γόρδιο δεσμό, οι πρωθυπουργοί Τσίπρας και Zaev ρίσκαραν πολλά από πολιτικής άποψης -και κέρδισαν για τις χώρες τους και την κοινή περιοχή πολλά.
Η επίλυση της διαμάχης για το ονοματολογικό αποτελεί ένα υποδειγματικό παράδειγμα για ειρηνική διευθέτηση σύγκρουσης μεταξύ ευρωπαίων εταίρων. Ταυτόχρονα ο ιστορικός συμβιβασμός ανοίγει το δρόμο για την ευρωατλαντική ένταξη της «Βορείου Μακεδονίας» (sic), σημειώνει στο άρθρο του ο Γερμανός υφυπουργός.
Στη συμφωνία η Ελλάδα υποχρεώνεται να διευκολύνει μελλοντικά τη γείτονα όσον αφορά την προσέγγισή της στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Επιπλέον, οι δύο χώρες συμφώνησαν συγκεκριμένα βήματα για συμφιλίωση και στενότερη συνεργασία.
Προκειμένου τα Σκόπια να μπορέσουν να συνεχίσουν την ακολουθούμενη πορεία των μεταρρυθμίσεων, θα πρέπει οι ευρωπαϊκές προοπτικές για τη ‘Βόρειο Μακεδονία’ (sic) και τους ‘Μακεδόνες’ (sic) να παραμείνουν απτές και συγκεκριμένες.
Ιδιαίτερα η νέα γενιά επιθυμεί με μεγάλη πλειοψηφία την Ευρώπη.
Σε μια αξιόπιστη ενταξιακή διαδικασία περιλαμβάνονται πάντοτε δύο πλευρές.
Στις επιτυχημένες προσπάθειες των πρόθυμων για ένταξη χωρών θα πρέπει να ακολουθούν επίσης συγκεκριμένες πρόοδοι στην ενταξιακή διαδικασία. Για το λόγο αυτό θα έπρεπε η ΕΕ να ξεκινήσει πλέον άμεσα ενταξιακές διαπραγματεύσεις με τη ‘Βόρειο Μακεδονία’(sic), είναι η άποψη του M. Roth, που προσθέτει: Ακόμα και σήμερα, 20 χρόνια μετά το τέλος των αιματηρών εμφυλίων πολέμων στην πρώην Γιουγκοσλαβία, η κατάσταση στα δυτικά Βαλκάνια παραμένει ακόμα εύθραυστη.
Το οργανωμένο έγκλημα και η διαφθορά εξακολουθούν να αποτελούν πρόβλημα.
Οι πληγές του παρελθόντος που δεν θεραπεύτηκαν ακόμα, πονούν στη συλλογική μνήμη και οδηγούν σε εντάσεις μεταξύ χωρών, όπως εθνικών και θρησκευτικών ομάδων. Πολλοί νέοι άνθρωποι φεύγουν στο εξωτερικό προς αναζήτηση ενός καλύτερου μέλλοντος.
Και ίσως επίσης, επειδή στην ΕΕ έχουμε γίνει πολύ λιγόψυχοι, πιστεύει ο Γερμανός αξιωματούχος, που συμπληρώνει:
Με δεδομένες αρκετές κρίσης και κοινωνικές ανακατατάξεις σε τμήματα της Ευρώπης το ευρωπαϊκό αφήγημα έχει τελευταία χάσει τη λάμψη του.
Η αυξανόμενη επιρροή άλλων χωρών στα δυτικά Βαλκάνια -κυρίως της Ρωσίας, της Κίνας ή της Τουρκίας- αποδεικνύει τελευταία και τις δικές μας αδυναμίες.
Οι προοπτικές ευρωπαϊκής ένταξης για τις χώρες των δυτικών Βαλκανίων αποτελεί μια τεράστια ευκαιρία - ακόμα και για την ΕΕ.
Το να την αξιοποιήσουμε έξυπνα, επαφίεται και στο δικό μας προσωπικό στρατηγικό συμφέρον. Εάν η ΕΕ αποτύχει στα Βαλκάνια, σε μια περιοχή που είναι τόσο κοντά μας από ιστορικής, γεωγραφικής και πολιτισμικής πλευράς - πώς θα έπρεπε ως δρων με αξίωση στην παγκόσμια διαμόρφωση να εκληφθεί σοβαρά;
Εν κατακλείδι, η δύναμη προσέλκυσης του ευρωπαϊκού μοντέλου - το οποίο συνδέει δημοκρατία, ελευθερία και κράτος δικαίου με ασφάλεια και ευημερία - είναι αμέριστη στα δυτικά Βαλκάνια.
Με τη διευθέτηση της διαμάχης για το όνομα τα Σκόπια προκαθόρισαν τη σωστή εξέλιξη προς την κατεύθυνση της ΕΕ και ταυτόχρονα έστειλαν ένα σαφές μήνυμα στην περιοχή: Ο εθνικισμός και ο λαϊκισμός οδηγούν σε αδιέξοδο.
Επειδή το Ναι στην αλλαγή ονόματος αποτελεί επίσης μια άρνηση προς τις εθνικιστικές δυνάμεις στα Βαλκάνια.
Και σε εποχές, που ο λαϊκισμός και ο εθνικισμός υποβάλουν το ευρωπαϊκό μοντέλο σε ένα στρες τεστ, το ελληνο - ‘μακεδονικό’ (sic) έργο συμφιλίωσης αποτελεί μια πραγματική πράξη θάρρους για την υπόλοιπη Ευρώπη: ένωση αντί για διχασμός, διάλογος και συμβιβασμός αντί για εθνικούς εγωισμούς - εξ αυτού μπορούν όλοι οι ευρωπαίοι εταίροι να παραδειγματιστούν.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης