Επικαιρότητα

Τσίπρας σε Anadolu: Η ΕΕ πρέπει να στηρίξει την Τουρκία για το μεταναστευτικό - Επίσκεψη στην Αγιά Σοφιά (6/2)

Τσίπρας σε Anadolu: Η ΕΕ πρέπει να στηρίξει την Τουρκία για το μεταναστευτικό - Επίσκεψη στην Αγιά Σοφιά (6/2)
Το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu παρουσιάζει τον Έλληνα πρωθυπουργού να επαινεί την Τουρκία για το γεγονός ότι φιλοξενεί 4 εκατ. πρόσφυγες
Με μια συνέντευξη στο Anadolu, όπου φέρεται να επαινεί την Τουρκία για τη στάση της στο μεταναστευτικό, «συνοδεύει» ο Αλέξης Τσίπρας την επίσκεψη του στη γειτονική χώρα (5-6/2/2019).
«Πιστεύω ότι η Τουρκία έχει σηκώσει το μεγάλο βάρος της φιλοξενίας 4 εκατ. προσφύγων.
Αυτό θα πρέπει να αναγνωριστεί από τη διεθνή κοινότητα και η ΕΕ θα πρέπει να κάνει ό,τι μπορεί για να στηρίξει τον γείτονα μας» δήλωσε ο κ. Τσίπρας.
Στο δημοσίευμα γίνεται αναφορά στη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για το μεταναστευτικό που επιτεύχθηκε τον Μάρτιο του 2016 με στόχο την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης στην Ευρώπη μέσω του Αιγαίου.
«Ως αποτέλεσμα, οι παράνομες ροές και κυρίως οι θάνατοι στο Αιγαίο έχουν μειωθεί σημαντικά» τονίζει ο Έλληνας πρωθυπουργός τονίζοντας ωστόσο ότι Τουρκία και Ελλάδα θα πρέπει να εντείνουν τη συνεργασία τους όσον αφορά τις προσφυγικές ροές, καθώς «τα ελληνικά νησιά έχουν σηκώσει μεγάλο βάρος το τελευταία χρόνια».
«Η ΕΕ από την πλευρά της θα πρέπει να βρει έναν τρόπο να ενισχύσει τη στήριξη που προσφέρει σε χώρες που επηρεάζονται περισσότερο από τις ροές και να απορρίψει ατζέντες που δεν συμβαδίζουν το ευρωπαϊκό δίκαιο ή τις ανθρώπινες αρχές» τόνισε ο κ. Τσίπρας.

«Ιστορικά βήματα στις ελληνουρκικές σχέσεις»

Όσον αφορά τις διμερείς σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας, ο κ. Τσίπρας είπε «πρέπει να δημιουργηθούν οι συνθήκες για ιστορικά βήματα».
Σχετικά με την προσωπική του σχέση με τον Τούρκο πρόεδρο, Recep Tayyip Erdogan, ο Έλληνας πρωθυπουργός δήλωσε ότι «βασίζεται στον σεβασμό και στην ειλικρίνεια» αν και έχει περάσει από δύσκολες φάσεις.
«Αλλά (η σχέση αυτή) μας επέτρεψε να εδραιώσουμε διαύλους επικοινωνία σε διάφορα επίπεδα, να ξεπεράσουμε εμπόδια και να μπορούμε, σήμερα, να μιλάμε για μια θετική ατζέντα» επεσήμανε και πρόσθεσε «κατά τη διάρκεια της επίσκεψης μου πιστεύω ότι θα έχουμε την ευκαιρία να συνεχίσουμε τον δύσκολο, αλλά ειλικρινή διάλογο που αρχίσαμε τον Δεκέμβριο του 2017 (σσ. κατά την επίσκεψη του Erdogan στην Αθήνα) και να "πιάσουμε" τη θετική ατζέντα από εκεί που την αφήσαμε».
Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στις εξελίξεις σχετικά με τη θρησκευτική ελευθερία της μουσουλμανικής μειονότητας στην Ελλάδα, ζήτημα το οποίο έθεσε ο Erdogan στην επίσκεψή του στο 2017 στην Αθήνα.
«Η Συνθήκη της Λωζάνης είναι η ισχύουσα διεθνής συμφωνία για τις μειονότητες, επομένως μιλάμε για τις σχετικές εξελίξεις σε αυτή τη βάση», δήλωσε ο Τσίπρας, χαρακτηρίζοντας το θέμα ως εσωτερικό και όχι διμερές.

Επίσκεψη στην Αγιά Σοφιά

Εν τω μεταξύ κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Τουρκία, ο Έλληνας πρωθυπουργός θα επισκεφθεί και την Αγιά Σοφιά.
Ειδικότερα, την Τετάρτη (6/2/2019) και πριν πάει στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης, ο κ. Τσίπρας θα πάει στην Αγιά Σοφιά και θα ξεναγηθεί για περίπου μισή ώρα.
Αμέσως μετά θα αναχωρήσει για την Θεολογική Σχολή στη Χάλκη, όπου και θα έχει συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.
Σημειώνεται ότι η συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο θα πραγματοποιηθεί αύριο (5/2/2019).



www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης