Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Χωρίς αποτέλεσμα το teleconference της ΔΕΗ με τους επενδυτές

Χωρίς αποτέλεσμα το teleconference της ΔΕΗ με τους επενδυτές

O διαγωνισμός κινδυνεύει άμεσα να κηρυχθεί άγονος

Με την συμμετοχή μόνο της κοινοπραξίας Kινέζων - Κοπελούζου διεξήχθη το teleconference της ΔΕΗ με τους επενδυτές, χωρίς όμως να υπάρξει ουσιαστικό αποτέλεσμα.
Σύμφωνα με την κοινοπραξία στην οποία συμμετέχουν οι Kινέζοι δεν υπήρξαν κάποιες ουσιαστικές προϋποθέσεις από την πλευρά της ΔΕΗ ώστε να δημιουργήσουν τις βάσεις για μια αξιόπιστη προσφορά για τις υπό πώληση λιγνιτικές μονάδες.
Με αυτά τα δεδομένα ο διαγωνισμός κινδυνεύει άμεσα να κηρυχθεί άγονος.

Νωρίτερα το worldenergynews.gr έγραφε:

Η κοινοπραξία των Τσέχων με την ΓΕΚ Τέρνα και των Κινέζων με τον όμιλο Κοπελούζου θα δώσουν σήμερα το παρών στο teleconference (4 το απόγευμα με τη Διοίκηση της ΔΕΗ).
Οι προσδοκίες είναι χαμηλές, τόσο από την πλευρά της κοινοπραξίας των Τσέχων όσο και από την πλευρά των Κινέζων.
Ειδικότερα, η αίσθηση που υπάρχει στην κοινοπραξία Κινέζων - Κοπελούζου είναι ότι από τα μέχρι τώρα δεδομένα δεν έχουν βελτιωθεί οι προυποθέσεις για την εκδήλωση ενδιαφέροντος στον διαγωνισμό.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται «με ευχολόγια δεν οριστικοποιούνται οι συμφωνίες».
Θεωρείται ότι οι παραδοχές της ΔΕΗ περιλαμβάνουν ονειρικές συνθήκες για την κερδοφορία της Μελίτης που αφορούν υψηλή ΟΤΣ και αυξημένες ώρες λειτουργίας της μονάδας.
Παράλληλα, το ερώτημα που δεν έχει απαντηθεί είναι πως θα διασφαλιστεί η τροφοδοασία με λιγνίτη σε ανταγωνιστικές τιμές.
Προφανώς η πλευρά των επενδυτών θέλει εγγυήσεις όσον αφορά νέες συμβάσεις με το ορυχείο της Αχλάδας.
Σύμφωνα πάντως με τις προθέσεις της κοινοπραξίας των Κινέζων, ως η έχουσα το μεγαλύτερο ενδιαφέρον για να συμμετάσχει στον διαγωνισμό, αυτό θα γίνει μόνο εάν υπάρχουν οι προυποθέσεις και η αξιοπιστία για ουσιαστική κατάληξη της προσφοράς.
Η κατάληξη της διαδικασίας είναι κομβικής σημασίας διότι μπορεί η Διοίκηση της ΔΕΗ να έχει εναλλακτικές προτάσεις για την αξιοποίηση των λιγνιτικών αλλά οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι θεσμοί θα επαναφέρουν μετ΄επιτάσεως την πώληση των υδροηλεκτρικών μονάδων.
Οι προθέσεις των θεσμών φαίνονται εξάλλου από τις αυξήσεις των ποσοτήτων ΝΟΜΕ για το 2019.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης