Τελευταία Νέα
Επικαιρότητα

Moody's: Credit positive η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές - Βελτιώνεται η επενδυτική εμπιστοσύνη

Moody's: Credit positive η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές - Βελτιώνεται η επενδυτική εμπιστοσύνη
Η ζήτηση για το 5ετές ήταν σημαντική και το επιτόκιο του 3,6% εύκολα διαχειρίσιμο
Η επιστροφή της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές, με την έκδοση του 5ετούς ομολόγου ύψους 2,5 δισ. ευρώ, είναι θετική για τη χώρα, σύμφωνα με τη Moody's.
"Ήταν το πρώτο ομόλογο της Ελλάδας που εκδίδεται εκτός προγράμματος μετά από σχεδόν δεκαετία", παρατηρεί ο συντάκτης της έκθεσης της Moody's, Michail Michailopoulos, ο οποίος χαρακτήρισε την έξοδο credit positive.
«Η έξοδος της Ελλάδας στις διεθνείς κεφαλαιαγορές είναι θετική, καθώς αντανακλά τη βελτίωση της εμπιστοσύνης των επενδυτών και ανοίγει το δρόμο για την επιστροφή της Ελλάδας στην πλήρη χρηματοδότηση της αγοράς».
Η Moody's αξιολογεί την Ελλάδα με «Β3» - έξι βαθμούς κάτω από την επενδυτική βαθμίδα - με θετικές προοπτικές.
Σύμφωνα με τη Moody’s, καθοριστικό ρόλο στη βελτίωση της εμπιστοσύνης έχει παίξει η ύπαρξη του ταμειακού αποθέματος περίπου 26,5 δισ. ευρώ (13,8% του ΑΕΠ), αλλά και τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους που έχουν υποσχεθεί οι Ευρωπαίοι πιστωτές.
Μάλιστα, εκτιμά ότι η Ελλάδα θα μπορεί να χρηματοδοτείται από τις αγορές, ενώ υπενθυμίζει ότι το 2019 σχεδιάζεται η έκδοση ομολόγων ύψους έως 7 δισ. ευρώ.
Βέβαια, η Moody's δεν παραβλέπει ότι το κόστος του ομολόγου είναι πολύ υψηλότερο από αυτό που επιβαρύνεται η Ελλάδα για τα δάνεια από τους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς EFSF και ΕSM, ωστόσο η ζήτηση ήταν σημαντική και το επιτόκιο του 3,6% εύκολα διαχειρίσιμο.
Το επιτόκιο αυτό αντανακλά το πιο σταθερό εγχώριο πολιτικό περιβάλλον και τις λιγότερο δυσχερείς συνθήκες της αγοράς.

www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης