Τελευταία Νέα
Ηλεκτρισμός

Το νέο πρόγραμμα για τα ΝΟΜΕ του 2019 - Στις 1.972 MWh/h οι ποσότητες

Το νέο πρόγραμμα για τα ΝΟΜΕ του 2019 - Στις 1.972 MWh/h οι ποσότητες

Οι ποσότητες ΝΟΜΕ για το τρέχον έτος ανέρχονται στις 1972 MWh/h

Δημοσιεύτηκε το νέο πρόγραμμα ΝΟΜΕ με βάση το οποίο καθορίζονται οι ποσότητες για το 2019.
Σύμφωνα λοιπόν με την ανακοίνωση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, οι ποσότητες ΝΟΜΕ για το τρέχον έτος ανέρχονται στις 1972 MWh/h
Σύμφωνα με την απόφαση ΡΑΕ 164/2019 της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας η Ετήσια Ποσότητα Ηλεκτρικής Ενέργειας που διατίθεται μέσω δημοπρασιών πώλησης προθεσμιακών προϊόντων, το Πρόγραμμα Διεξαγωγής Δημοπρασιών Προθεσμιακών Προϊόντων για το έτος 2019 και τα χαρακτηριστικά των υπό δημοπράτηση Προθεσμιακών Προϊόντων τροποποιούνται ως εξής:

7567

Διαβάστε ΕΔΩ αναλυτικά την ανακοίνωση

Νωρίτερα το worldenergynews.gr έγραφε:

Ανατροπή στο σχέδιο του ΥΠΕΝ για αναβολή της εφαρμογής του «πέναλτι» εξαιτίας της απόκλισης στόχου ως προς το μερίδιο αγοράς της ΔΕΗ, έφερε το βέτο που έθεσαν οι Θεσμοί στη σχεδιαζόμενη τροπολογία του υπουργείου, η οποία θα μετέθετε για τον Μάρτιο την απόφαση της ΡΑΕ για την κατανομή των έξτρα ποσοτήτων στις φετινές δημοπρασίες ΝΟΜΕ.
Έτσι, σύμφωνα με πηγές της Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας (ΕΧΕ), καθώς δεν υπήρξε αλλαγή στο θεσμικό πλαίσιο που διέπει το συγκεκριμένο μέτρο, η Ρυθμιστική Αρχή προχώρησε στον επιμερισμό των επιπλέον ποσοτήτων που θα δημοπρατηθούν φέτος, ως όφειλε να κάνει μέχρι τις 31 Ιανουαρίου.
Μάλιστα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, σήμερα (01/2) το πρωί θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα της ΕΧΕ οι νέες ποσότητες που θα δημοπρατηθούν φέτος, έπειτα από την προσαύξηση με την ενεργοποίηση του «πέναλτι».
Οι ποσότητες αυτές αγγίζουν τις 524 MWh/h, λόγω της απόκλισης που παρουσίασε στο τέλος του 2018 το ποσοστό της ΔΕΗ από το μερίδιο-στόχο.
Επομένως, τουλάχιστον με τα έως τώρα δεδομένα, έρχονται να προστεθούν στις 1.444 MWh/h που είναι προγραμματισμένο να δημοπρατηθούν φέτος. 
Όπως είχε γράψει το World Energy News την Τρίτη (29/1), πρόθεση του υπουργείου ήταν να παρέμβει νομοθετικά, ώστε να «παγώσει» τον επιμερισμό των 524 MWh/h στις φετινές δημοπρασίες μέχρι την ολοκλήρωση του διαγωνισμού για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, η οποία κανονικά θα γίνει εντός του Φεβρουαρίου, με δεδομένο πως οι δεσμευτικές προσφορές είναι προγραμματισμένο να κατατεθούν έως τις 6 Φεβρουαρίου.
Ο λόγος είναι πως η απόκλιση στόχου συνδέεται με την αποεπένδυση, καθώς αν πετύχει ο διαγωνισμός, τότε αυτομάτως καταργείται το «πέναλτι».
Επομένως, σε μία τέτοια περίπτωση, η «απόσυρση» των 524 MWh/h θα ήταν ένα επιπλέον μπόνους για τη ΔΕΗ.
Ωστόσο, το σχέδιο αυτό συνάντησε την έντονη αντίδραση των Θεσμών, σύμφωνα με τους οποίους η κατανομή των 524 MWh/h θα έπρεπε να γίνει έως τις 31 Ιανουαρίου, όπως προβλέπεται από τον ισχύοντα νόμο.
Αντίδραση που προκάλεσε την υπαναχώρηση του υπουργείου και οδήγησε τελικά στο να ανακοινωθούν τελικά σήμερα οι νέες δημοπρατούμενες ποσότητες.
Θεωρητικά τουλάχιστον, το υπουργείο θα μπορούσε εντός των επόμενων ημερών να υποβάλει την τροπολογία, ώστε να ακυρώσει την απόφαση επιμερισμού της ΡΑΕ και να εμπλέξει ξανά τις 524 MWh/h με την έκβαση της αποεπένδυσης.
Μία τέτοια κίνηση, ωστόσο, θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο πως θα αποτελούσε Casus belli για τους Θεσμούς.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης