Τελευταία Νέα
Επικαιρότητα

Ο Τσίπρας ετοιμάζεται για Κωνσταντινούπολη (5/2) εν μέσω απειλών από την Άγκυρα - Τι επιδιώκουν οι δύο πλευρές

Ο Τσίπρας ετοιμάζεται για Κωνσταντινούπολη (5/2) εν μέσω απειλών από την Άγκυρα - Τι επιδιώκουν οι δύο πλευρές
Νέα επίθεση από τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Cavusoglu προς Ελλάδα αλλά και Κύπρο
Διόλου ευχάριστο δεν θα είναι το κλίμα με το οποίο θα βρεθεί αντιμέτωπος ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά την επικείμενη επίσκεψή του στην Τουρκία στις 5 Φεβρουαρίου.
Πέραν των συνεχιζόμενων παραβιάσεων στο Αιγαίο, οι Τούρκοι πολιτικοί και κυρίως ο υπουργός Εξωτερικών, Mevlut Cavusoglu, ο οποίος σταθερά εκτοξεύει απειλές ενάντια τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Κύπρο.
Τελευταίο επεισόδιο στις επιθέσεις Cavusoglu η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, όπου επιτίθεται στη Σύνοδο των Χωρών του Νότου (Med7) και απειλεί ότι η Τουρκία θα πράξει ό,τι είναι απαραίτητο προκειμένου να υπερασπιστεί «τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων».
Στην ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι: «Οι αναφορές στη διακήρυξη των ‘’7’’ που εγκρίθηκε κατά την Πέμπτη Σύνοδο Κορυφής των χωρών της Νότιας Ευρώπης (Med7) που πραγματοποιήθηκε στη Νότια Κύπρο στις 29 Ιανουαρίου 2019 με τη συμμετοχή της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Μάλτας, της Πορτογαλίας, της Ελλάδας και της Ελληνοκυπριακής διοίκησης, παρέχει ένα ακόμη παράδειγμα της αθέμιτης και μη εποικοδομητικής στάσης που διατηρούν ορισμένα κράτη μέλη της ΕΕ, στο όνομα της αποκαλούμενης "αλληλεγγύης της Ένωσης".
Η διακήρυξη για τις λεγόμενες προσπάθειες των Ελληνοκυπρίων σχετικά με τη διαδικασία διευθέτησης (του Κυπριακού) στην Κύπρο και η έκφραση υποστήριξης για τις μονομερείς δραστηριότητες υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο καταδεικνύει σαφώς τη συνέχιση της κατάχρησης από την ελληνοκυπριακή διοίκηση της ένταξής της στην ΕΕ.
Δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι ο κύριος λόγος για την αποτυχία της Διάσκεψης για το Κυπριακό το 2017 (σ.σ Κραν Μοντάνα) υπήρξε η αδιάλλακτη νοοτροπία της Ελληνοκυπριακής πλευράς, θεωρώντας τον εαυτό της ως μοναδικό ιδιοκτήτη της Νήσου και των Τουρκοκυπρίων ως μειοψηφία. Το γεγονός ότι στην κοινή δήλωση δεν υπάρχει καμία αναφορά στα νόμιμα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων σχετικά με τους φυσικούς πόρους του νησιού αποδεικνύει την επιμονή αυτής της διαστρεβλωμένης νοοτροπίας.
Η Τουρκία εξακολουθεί να δεσμεύεται για τη λήψη των απαραίτητων μέτρων για την προστασία των νόμιμων δικαιωμάτων και συμφερόντων των Τουρκοκυπρίων».

Erdogan: Θέλουμε πίσω τους Τούρκους αξιωματικούς

Το κλίμα βαραίνει ακόμη περισσότερο η απαίτηση από την Τουρκία για «παράδοση» των Τούρκων αξιωματικών που βρίσκονται στην Ελλάδα.
Ειδικότερα, στο ανακοινωθέν που εκδόθηκε μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας υπό την προεδρία του Erdogan, δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στο Αιγαίο, την ανατολική Μεσόγειο αλλά και στους Τούρκους αξιωματικούς που βρίσκονται στην Αθήνα.
«Τονίστηκε ότι είναι απαράδεκτο ορισμένες χώρες να αποφεύγουν την έκδοση φυγόδικων μελών τρομοκρατικών οργανώσεων.
Η έκδοση τους απαιτείται από το διεθνές δίκαιο και τις υπογραφείσες συμφωνίες», αναφέρει χαρακτηριστικά το ανακοινωθέν, όπου αν και δεν υπάρχει συγκεκριμένη αναφορά στην Ελλάδα δεν μπορεί να αμφισβητηθεί ποιος είναι ο αποδέκτης του μηνύματος.
Τέλος, στο ίδιο ανακοινωθέν επισημαίνεται ότι η Τουρκία παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις σε σχέση με τα δικαιώματα της από τις Διεθνείς Συνθήκες στην Κύπρο, στην ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο και λαμβάνει όλα τα μέτρα για την προστασία των συμφερόντων της.

Στις 5 Φεβρουαρίου η συνάντηση Τσίπρα - Erdogan

Η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Recep Tayyip Erdogan έχει «κλειδώσει» για τις 5 Φεβρουαρίου.
Η συνάντηση πέρασε από χιλιάδες «κύματα» καθώς αρχικά προγραμματιζόταν να γίνει μέσα στο Δεκέμβριο, στη συνέχεια αναβλήθηκε για τον Ιανουάριο για να κλείσει τελικά στις αρχές Φεβρουαρίου καθώς ο κ. Τσίπρας ήθελε να μην ταξιδέψει στην Κωνσταντινούπολη αν δεν έχει κλείσει προηγουμένως το μέτωπο με την πΓΔΜ.
Φαίνεται ότι σε αυτό είχε τη συγκατάνευση του Τούρκου προέδρου καθώς εντυπωσιάζουν τους διπλωματικούς παρατηρητές οι εξαιρετικά χαμηλοί τόνοι που επέλεξε ο Erdogan, όλο αυτό το διάστημα έναντι της χώρας μας σε αντίθεση με τους υπουργούς του οι οποίοι σήκωσαν το βάρος της αντιπαράθεσης και των φραστικών απειλών.
To ταξίδι του κ. Τσίπρα οριστηκοποιήθηκε μετά την αποδοχή της επίσημης πρόσκλησης που είχε απευθύνει ο Τούρκος πρόεδρος στον Έλληνα πρωθυπουργό στις αρχές του περασμένου φθινοπώρου κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης