Περιβάλλον

Το «Ρολόι του Αφανισμού» ξαναχτυπά για την κλιματική αλλαγή - Βίντεο

Το «Ρολόι του Αφανισμού» ξαναχτυπά για την κλιματική αλλαγή - Βίντεο
Πρόκειται για μια σχηματική απεικόνιση των κινδύνων που η ανθρωπότητα θα κληθεί να αντιμετωπίσει μέσα στο 2019
Οι κίνδυνοι που διέρχεται η ανθρωπότητα είναι πολλοί και αν κάποιος προχωρήσει στην παρουσίασή τους θα χρειαστεί να γράψει τόμους ολόκληρους.
Η φράση όμως «Μια εικόνα αξίζει όσο χίλιες λέξεις» βρίσκει απόλυτη εφαρμογή στο θέμα με όνομα «Doomsday Clock».
Ειδικότερα, το τελευταίο μεταφράζεται ως το Ρολόι του Αφανισμού και όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος τα μέλη του Συμβουλίου Επιστήμης και Ασφάλειας του περιοδικού Bulletin of the Atomic Scientists αποκάλυψαν τι ώρα δείχνει το «Ρολόι του Ααφανισμού» (Doomsday Clock).
Πρόκειται για μια σχηματική απεικόνιση των κινδύνων που η ανθρωπότητα θα κληθεί να αντιμετωπίσει μέσα στο 2019 για να αποτρέψει την καταστροφή της. Και τα νέα δεν είναι καλά.
Όπως για το 2018, έτσι και για φέτος, το «Ρολόι του Αφανισμού» δείχνει δύο λεπτά πριν από τα μεσάνυχτα, με τους επιστήμονες να επισημαίνουν ότι ανησυχούν πολύ για τον κίνδυνο ενός πυρηνικού πολέμου, μιλώντας ακόμη και για την πιθανότητα να εξαπολύσει κάποια χώρα επίθεση «κατά λάθος», και να τονίζουν ότι δείκτες του ρολογιού έχουν βρεθεί τόσο κοντά στα μεσάνυχτα μόνο μία φορά στο παρελθόν: το 1953, όταν οι ΗΠΑ και η πρώην ΕΣΣΔ πραγματοποιούσαν δοκιμές βόμβας υδρογόνου.
Αναφορικά με την αλλαγή του κλίματος, το ρολόι του Doomsday είναι «υπέρβαρο». Οι προκαταρκτικές εκτιμήσεις δείχνουν ότι σχεδόν όλες οι χώρες συνέβαλαν στην αύξηση των εκπομπών." Οι ΗΠΑ έχουν απομακρυνθεί από τις δεσμεύσεις τους για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και την αλλαγή του κλίματος σε έναν όλο και πιο ασταθή κόσμο.
Μάλιστα, η έκθεση του IPCC τον Οκτώβριο τόνισε ότι ακόμη και η αύξηση της θερμοκρασίας μεταξύ 1,5 και 2C θα έχει σοβαρές επιπτώσεις και με την εικασία ότι θα υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις των χωρών για το κλίμα, η ανησυχία δεν θα σβήσει.
Αν και υπάρχει από την άλλη χρόνος για να αποτραπούν οι καταστροφικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, η απεξάρτηση από τον άνθρακα πρέπει να γίνει με ταχύτατους ρυθμούς.
«Η κατάσταση της παγκόσμιας ασφάλειας μπορεί να βελτιωθεί εάν οι ηγέτες επιδιώξουν την αλλαγή και οι πολίτες το απαιτούν. Είναι δύο λεπτά μέχρι τα μεσάνυχτα, αλλά δεν υπάρχει κανένας λόγος για το οποίο το ρολόι Doomsday δεν μπορεί να απομακρυνθεί από την καταστροφή. Αυτό έχει γίνει στο παρελθόν, διότι οι σοφοί ηγέτες έδρασαν υπό την πίεση των ενημερωμένων και αφοσιωμένων πολιτών σε όλο τον κόσμο» καταλήγει η έκθεση.
 
Δείτε ΕΔΩ το βίντεο
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης