Εξοικονομώ

Πόσο συμφέρει η αυτόνομη θέρμανση; - Το κόστος εγκατάστασης και οι προϋποθέσεις

Πόσο συμφέρει η αυτόνομη θέρμανση; - Το κόστος εγκατάστασης και οι προϋποθέσεις
Η αυτόνομη θέρμανση αφορά στις εγκαταστάσεις θέρμανσης εντός της οικίας ανεξάρτητα από την υπόλοιπη οικοδομή
Η έλλειψη επικοινωνίας, η αδυναμία συνεννόησης και η εύρεση κοινής γραμμής ως προς τις ώρες λειτουργίας των καλοριφέρ συνθέτουν ένα δύσκολο παζλ όταν ακούμε τη λέξη κεντρική θέρμανση.
Αποτέλεσμα αυτού είναι η αυτόνομη θέρμανση να θεωρείται ως η ιδανικότερη γραμμή που καλούμαστε να ακολουθήσουμε για να έχουμε το κεφάλι μας ήσυχο και τις οικονομικές υποχρεώσεις μας τακτοποιημένες.
Όλα αυτά βέβαια αλλάζουν και θεωρούνται σωστά ή όχι ανάλογα με τα κριτήρια που πληροί ο κάθε ένοικος.
Και αυτό γιατί άλλα είναι τα στάνταρ που έχει ένας φοιτητής ή ένας εργένης που λείπει από το σπίτι του όλη την ημέρα και διαφορετικά είναι αυτά που έχει ανάγκη ένας ηλικιωμένος που περνά αρκετές έως πολλές ώρες στο σπίτι του έχοντας ανάγκη από ένα ζεστό και θερμό περιβάλλον.

Τι είναι η αυτόνομη θέρμανση

Η αυτόνομη θέρμανση αφορά στις εγκαταστάσεις θέρμανσης εντός της οικίας ανεξάρτητα από την υπόλοιπη οικοδομή.  Το σύστημα μιας ατομικής εγκατάστασης μπορεί να αφορά σε ατομική μονάδα φυσικού αερίου, ατομικό λέβητα πετρελαίου, αντλία θερμότητας, θέρμανση με ηλεκτρικό λέβητα και τέλος, θερμαντικά σώματα ακτινοβολίας.

6544656564

Πλεονεκτήματα

Με ένα ανεξάρτητο σύστημα θέρμανσης μπορούμε να λειτουργούμε την θέρμανση του ακινήτου μας όποτε θέλουμε και όχι σε συγκεκριμένες ώρες που η γενική συνέλευση της πολυκατοικίας έχει αποφασίσει. Με αυτό τον τρόπο αποφεύγουμε τα άδικα έξοδα όταν θερμαίνεται το σπίτι μας σε ώρες τις οποίες δεν βρισκόμαστε εκεί, ούτε αναγκαζόμαστε να φτιάξουμε το πρόγραμμά μας ανάλογα με το πρόγραμμα της κεντρικής θέρμανσης.

Ένα σημαντικό πλεονέκτημα που έχουν οι εγκαταστάσεις αυτόνομης θέρμανσης είναι η μειωμένη κατανάλωση καυσίμου (είτε πρόκειται για πετρέλαιο, είτε για φυσικό αέριο).

Η εξοικονόμηση κόστους φθάνει μέχρι και 60%

Η κατανάλωση μπορεί να γίνει όχι μόνο ανά διαμέρισμα αλλά και ανά χώρο και έτσι τα δωμάτια που δεν χρησιμοποιούνται μπορούν να παραμένουν κλειστά.

Ορισμένα καύσιμα όπως είναι το φυσικό αέριο, σε περίπτωση που δεν θα υπάρχει κατανάλωση αερίου για μεγάλο χρονικό διάστημα, ο χρήστης έχει τη δυνατότητα υποβολής είτε αίτησης έκδοσης λογαριασμών μόνο με χρέωση παγίου τέλους είτε αίτησης παύσης της υπηρεσίας αερίου (με χρέωση τελών επανασύνδεσης κατά την επανενεργοποίηση της παροχής).

22

Κόστος εγκατάστασης αυτόνομης θέρμανσης

Σύμφωνα με την αγορά, εφόσον το διαμέρισμα διαθέτει ήδη δίκτυο σωληνώσεων που καταλήγει σε συλλέκτη, το κόστος για την εγκατάσταση αυτόνομης θέρμανσης είναι σημαντικά μικρότερο, συγκριτικά με ένα διαμέρισμα που χρειάζεται εξ’ολοκλήρου εγκατάσταση δικτύου σωλήνων.

Τα συστήματα θέρμανσης που προσφέρουν αυτονομία είναι τα εξής:

  • Αυτόνομη θέρμανση με ατομικό λέβητα φυσικού αερίου
  • Αυτόνομη θέρμανση με ατομικό λέβητα πετρελαίου
  • Αυτόνομη θέρμανση με αντλία θερμότητας
  • Αυτόνομη θέρμανση με ηλεκτρικό λέβητα
Αναφορικά με το κόστος και τα ποσά που θα χρειαστεί να πληρώσουμε είναι αποτέλεσμα πολλών παραγόντων.
Σε γενικό επίπεδο όμως χωρίς να κάνουμε τεράστια μνεία σε τεχνικές λεπτομέρειες, το μέσο κόστος αγγίζει τα 2.000 ευρώ, το ελάχιστο 800 και το μέγιστο τα 7.000 ευρώ.

Σπύρος Κόγκας

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης