Ηλεκτρισμός

«Φραγή» σε νέα έργα ΑΠΕ στην Πελοπόννησο λόγω κορεσμού δικτύου – Τι προτείνει ο ΑΔΜΗΕ

«Φραγή» σε νέα έργα ΑΠΕ στην Πελοπόννησο λόγω κορεσμού δικτύου – Τι προτείνει ο ΑΔΜΗΕ

Δεν υπάρχει περιθώριο ασφαλούς απορρόφησης ισχύος από ΑΠΕ μέχρι να επεκταθεί το δίκτυο των 400 kV

Το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας της Πελοποννήσου δεν μπορεί να «σηκώσει» νέα παραγωγή από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, εμποδίζοντας την πραγματοποίηση νέων επενδύσεων αλλά και καθυστερώντας έργα που έχουν ήδη προωθηθεί.   
Αυτό προκύπτει από εισήγηση του ΑΔΜΗΕ, ο οποίος διαπιστώνει ότι το δίκτυο της Πελοποννήσου παραμένει κορεσμένο σε ότι αφορά την ασφαλή απορρόφηση ισχύος από σταθμούς παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ.
Παράλληλα υποστηρίζει πως πρέπει να μειωθεί το προηγούμενο όριο ασφαλείας που είχε θεσπίσει η ΡΑΕ το 2012 έως ότου επεκταθεί το δίκτυο των 400 kV στην Πελοπόννησο. 
Τα συμπεράσματα αυτά περιλαμβάνονται σε εισήγηση του ΑΔΜΗΕ που έγινε στο πλαίσιο δημόσιας διαβούλευσης η ΡΑΕ για τη Διαχείριση του Κορεσμού Διείσδυσης Νέων Έργων ΑΠΕ στο δίκτυο της Πελοποννήσου.
Σύμφωνα με την εισήγηση το όριο ασφαλούς απορρόφησης ισχύος από ΑΠΕ στην Πελοπόννησο έχει ήδη υπερκαλυφθεί από τη συνολική ισχύ των 1.415 MW, κάτι που προκύπτει τόσο από τους σταθμούς που λειτουργούν, ισχύος 1.243 MW, όσο και από τους σταθμούς ΑΠΕ με πρόσβαση, ισχύος 142 MW, καθώς και με τα 30 MW που θα έχουν άμεση πρόσβαση στο εν λόγω δίκτυο, με βάση τις προβλέψεις του νόμου 4546/2018.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ΑΔΜΗΕ προτείνει επίσης να αναθεωρηθεί προς τα κάτω, στα 1.415 MW το όριο των 1.900 MW που είχε θεσπίσει το 2012 η ΡΑΕ με βάση τους τότε λειτουργούντες σταθμούς, ισχύος περίπου 529 MW και εκείνους που είχαν πρόσβαση, ισχύος περίπου 1.371 MW.
Και αυτό καθώς οι μελέτες και τα πραγματικά στοιχεία από τη λειτουργία του δικτύου της Πελοποννήσου δείχνουν ότι δεν υπάρχει περιθώριο περαιτέρω ασφαλούς απορρόφησης ισχύος από ΑΠΕ στο μεσοδιάστημα, μέχρι δηλαδή να επεκταθεί το δίκτυο των 400 kV.

Νέες συμβάσεις σύνδεσης μετά τη διασύνδεση 

Παράλληλα, όμως, ο ΑΔΜΗΕ λαμβάνοντας υπόψη ότι εντός του 2019 προβλέπεται να ολοκληρωθεί η διασύνδεση της πλευράς 400 kV του ΚΥΤ Μεγαλόπολης με την Γραμμή Μεταφοράς 400 kV του ΚΥΤ Διστόμου - ΚΥΤ Αχελώου, προτείνει να εξεταστεί η σκοπιμότητα έναρξης έκδοσης των οριστικών προσφορών σύνδεσης και της υπογραφής των συμβάσεων σύνδεσης με σταθμούς ΑΠΕ, που θα συνδεθούν στο σύστημα ή στο δίκτυο της Πελοποννήσου ως το ασφαλές όριο των 1.700 MW.
Τονίζει δε ότι, απαραίτητος όρος για τη σύναψη των συμβάσεων αυτών είναι να έχει υλοποιηθεί η διασύνδεση των 400 kV που αναφέρεται προηγουμένως και ότι οι διαχειριστές που θα υπογράψουν τη σύμβαση, ο ΑΔΜΗΕ και ο ΔΕΔΔΗΕ αντίστοιχα δεν θα φέρουν καμία ευθύνη έναντι του παραγωγού για τυχόν καθυστερήσεις που ενδέχεται να προκύψουν, όσον αφορά στη σύνδεση του έργου ΑΠΕ εξαιτίας της μη υλοποίησης της διασύνδεσης.
Η ΡΑΕ θα πρέπει να εξετάσει κατά πόσον οι όροι αυτοί που προτείνει ο ΑΔΜΗΕ είναι σύμφωνοι με το θεσμικό πλαίσιο που καθορίζει το καθεστώς στήριξης με τη μορφή της λειτουργικής ενίσχυσης, μέσω των ανταγωνιστικών διαδικασιών υποβολής προσφορών, αφού υπάρχει αβεβαιότητα ως προς το χρόνο ηλέκτρισης των νέων έργων ΑΠΕ.
Τέλος, ο Διαχειριστής εισηγείται την τροποποίηση του άρθρου 6 του ν4203/2013, προκειμένου η έκδοση οριστικών προσφορών σύνδεσης με ειδικούς όρους να επεκταθεί και στις υπόλοιπες τεχνολογίες ΑΠΕ, πέραν των αιολικών σταθμών.
Στο πλαίσιο αυτό και μέχρι να επεκταθεί το δίκτυο των 400 kV ο ΑΔΜΗΕ, διατηρώντας την υφιστάμενη λίστα προτεραιότητας θα μπορεί να χορηγεί οριστικές προσφορές σύνδεσης στην Πελοπόννησο, με βάση τις ειδικές προβλέψεις του ν.4203/2013.
Προβλέψεις που για να εφαρμοστούν αποτελεσματικά χρειάζεται να θεσπιστεί σαφές ρυθμιστικό πλαίσιο για τους κανόνες σχετικά με τον περιορισμό της παραγωγής των σταθμών ΑΠΕ, οι οποίοι θα υπάγονται στις συγκεκριμένες ρυθμίσεις. 

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης