Τελευταία Νέα
Ηλεκτρισμός

Σκληρή γραμμή στις συνομιλίες για τις αποζημιώσεις άνθρακα ζητούν οι μέτοχοι της RWE

tags :
Σκληρή γραμμή στις συνομιλίες για τις αποζημιώσεις άνθρακα ζητούν οι μέτοχοι της RWE

Η RWE έχει πληγεί περισσότερο από τα σχέδια εξόδου άνθρακα - Η αποζημίωση θα πρέπει να είναι επαρκής δηλώνουν δημοτικοί μέτοχοι

Οι δημοτικοί μέτοχοι της RWE ζήτησαν από το μεγαλύτερο παραγωγό ηλεκτρικής ενέργειας της Γερμανίας να υιοθετήσει «σκληρή» γραμμή στις συνομιλίες με την κυβέρνηση σχετικά με την αποζημίωση για την προγραμματισμένη σταδιακή κατάργηση των εργοστασίων ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα.
Κυβερνητική επιτροπή πρότεινε στη Γερμανία να κλείσει όλους τους σταθμούς παραγωγής άνθρακα μέχρι το 2038 το αργότερο, συνιστώντας την καταβολή τουλάχιστον 40 δις. ευρώ για ενίσχυση στις πληγείσες περιοχές.
Η κίνηση αποτελεί χτύπημα στη RWE, η οποία εκμεταλλεύεται 13.3 gigawatt (GW) λιγνίτη και λιγνιτικές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής στη Γερμανία, πολύ περισσότερο από τις μικρότερες LEAG, EnBW, Uniper, Steag και Vattenfall
"Από την άποψη των δήμων, οι αποφάσεις μπορούν να απορροφηθούν οικονομικά μόνο αν υπάρξει επαρκής αποζημίωση", δήλωσε ο Ernst Gerlach, επικεφαλής της VkA, ο οποίος εκπροσωπεί τους δημοτικούς μετόχους της RWE.
"Η RWE θα πρέπει να πάρει μια σκληρή στάση στις εκκρεμείς διαπραγματεύσεις για διακοπή λειτουργίας των σταθμών ηλεκτροπαραγωγής", δήλωσε την Τετάρτη.
Σε μια ένδειξη ότι οι προτάσεις της επιτροπής θα μπορούσαν να αποδυναμωθούν από τα κόμματα του συνασπισμού, ένας βασικός νομοθέτης από τους συντηρητικούς της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ επέκρινε επίσης τα προτεινόμενα βήματα.
Ο Gerlach δήλωσε ότι οι δήμοι κατέχουν περίπου 18% στην RWE μετά τις πωλήσεις μετοχών από πόλεις και περιφερειακές αρχές μετά από χρόνια κακής απόδοσης. Οι μετοχές υποχώρησαν κατά 78% από το υψηλό όλων των εποχών το 2008.
Η RWE δήλωσε ότι οι προτάσεις της Επιτροπής, οι οποίες προβλέπουν κλείσιμο εργοστασίων 12,7 GW μέχρι το 2022, θα προκαλέσουν σοβαρές περικοπές θέσεων εργασίας στον όμιλο, ο οποίος απασχολεί περίπου 10.000 εργαζόμενους στην περιοχή εξόρυξης άνθρακα της Ρήνου.
"Είμαστε πολύ ανήσυχοι για τη μείωση του προσωπικού. Ένας εργαζόμενος της RWE που οδηγεί έναν εκσκαφέα δεν μπορεί απλώς να βρει μια νέα κατάλληλη δουλειά ", ανέφερε ο Gerlach.
Ο κ. Joachim Pfeiffer, εκπρόσωπος οικονομικών υποθέσεων στη συντηρητική παράταξη της Μέρκελ, δήλωσε ότι τα προτεινόμενα μέτρα θα ανεβάσουν τις τιμές ενέργειας και δεν θα μειώσουν αποτελεσματικά τις εκπομπές.
«Δεν είναι μόνο εγώ, υπάρχουν και άλλοι συνάδελφοι στην κοινοβουλευτική μας ομάδα που βλέπουν τις αποφάσεις της επιτροπής άνθρακα εξαιρετικά κριτικά», δήλωσε ο Pfeiffer.
"Δίνουν την εντύπωση ότι εφαρμόζει μια κλιματική πολιτική μόνο για συμβολικούς σκοπούς - ανεξάρτητα από το οικονομικό κόστος και τις ζημίες", πρόσθεσε ο Pfeiffer.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης