Τελευταία Νέα
Βιομηχανία & Απανθρακοποίηση

Σε αδιέξοδο ο ΣΒΒΕ μετά την αντιπαράθεση με τον ΣΕΒ – Αποχωρούν από μέλη μεγάλες επιχειρήσεις

Σε αδιέξοδο ο ΣΒΒΕ μετά την αντιπαράθεση με τον ΣΕΒ – Αποχωρούν από μέλη μεγάλες επιχειρήσεις

Εκτιμάται πως τελικά θα υπερισχύσουν οι ψύχραιμες φωνές της συνεννόησης και της συνεργασίας με τον ΣΕΒ που ηγείται του επιχειρηματικού κόσμου της χώρας

Σε μια κίνηση που όλα δείχνουν ότι αν συνεχιστεί θα μετατραπεί σε μπούμερανγκ για τα συμφέροντα της επιχειρηματικής κοινότητας της Βόρειας Ελλάδας, επιδιώκει να προχωρήσει η ηγεσία του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒBΕ), ο οποίος μετονομάζεται σε Σύνδεσμο Βιομηχανιών Ελλάδος, χάνοντας ωστόσο τα πλέον ισχυρά και παραδοσιακά ονόματα από τη λίστα των μελών του.
Μετά την αναγνώρισή του ως κοινωνικού εταίρου με απόφαση της κυβέρνησης την οποία νομοθέτησε η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου αφού είχαν προηγηθεί συνεννοήσεις με την υπουργό Μακεδονίας Θράκης Κατερίνα Νοτοπούλου, ο ΣBBE προχωράει και στην αλλαγή της επωνυμίας του.
Την περασμένη Παρασκευή (25/1), η γενική συνέλευση του Συνδέσμου εξουσιοδότησε το διοικητικό συμβούλιο να αλλάξει την επωνυμία του, σε Σύνδεσμο Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ).
Όπως υποστήριξε ο πρόεδρος του ΣΒΒΕ Αθανάσιος Σαββάκης τη Δευτέρα (28/2) μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Αθήνα η ανάγκη για την συμπερίληψη του Συνδέσμου στους κοινωνικούς εταίρους προέκυψε εξαιτίας του ελλείμματος εκπροσώπησης της βιομηχανίας από τον ΣΕΒ, για να προσθέσει ότι δεν υπάρχει μεν αντιπαράθεση μεταξύ των επιχειρηματικών Συνδέσμων, όμως υπάρχει μια «βασική εκκρεμότητα», η δημιουργία τριτοβάθμιας οργάνωσης (ομοσπονδίας) που θα εκπροσωπεί τη μεταποίηση, κάτι που όπως σημείωσε ισχύει στις περισσότερες χώρες.
Η συζήτηση περί της δημιουργίας ομοσπονδίας εργοδοτικών οργανώσεων κάθε άλλο παρά καινούργια είναι.
Έχει πέσει κατ’ επανάληψη στο τραπέζι των συζητήσεων στο εσωτερικό της επιχειρηματικής κοινότητας και έχει κατ’ επανάληψη οδηγηθεί στις καλένδες αφού ούτε το μέγεθος της οικονομίας της χώρας, αλλά ούτε και το πλήθος των ισχυρών επιχειρήσεών της, επιτρέπει κάποιου είδους ομοσπονδιακής λειτουργίας.
Όταν για παράδειγμα στο παρελθόν ο ρόλος των κοινωνικών εταίρων ήταν ουσιαστικός αφού εργοδότες και εργαζόμενοι διαπραγματεύονταν συλλογικές συμβάσεις εργασίας και εργασιακά δικαιώματα καθορίζοντας κόστη για την οικονομία και συνθήκες για τη σταθεροποίηση ή την ανάπτυξη της θα ήταν μάλλον άτοπο να υπογράφονταν διαφορετικές συλλογικές συμβάσεις για τη Βόρεια ή Νότια Ελλάδα, την Πελοπόννησο ή την Κρήτη.

Η ισχύς εν τη ενώσει

Έτσι στις όποιες συζητήσεις ή αντιπαραθέσεις προέκυπταν κυρίως εξαιτίας προσωπικών φιλοδοξιών και λιγότερο για ουσιαστικούς λόγους, πάντα η επιχειρηματική κοινότητα και κυρίως τα βαριά ονόματα και τα παλιά τζάκια της ελληνικής επιχειρηματικότητας παρενέβαιναν για να βάλουν τα πράγματα στη θέση τους και να καταστήσουν σαφές σε όλους ότι η ισχύς προκύπτει από την ένωση και όχι από τις διασπάσεις δυνάμεων απόψεων και πολιτικών.   
Άλλωστε, η πρώτη κιόλας συμμετοχή του ΣΒΒΕ ως κοινωνικού εταίρου σε συνάντηση με τους Θεσμούς, απέδειξε ότι σε πολλές περιπτώσεις είναι πιο εύκολο να διεκδικείς ρόλο, από το να έχεις ρόλο και απόψεις τις οποίες εκφράζεις κάνοντας ουσιαστική παρέμβαση στα δημόσια πράγματα.
Ο ΣΒΒΕ λοιπόν, συζήτησε το θέμα του κατώτατου μισθού με τους Θεσμούς, αλλά στην ανακοίνωση που εξέδωσε απέφυγε να αναφερθεί σε αυτό.
Βεβαίως στο θέμα τοποθετήθηκε ο ΣΕΒ από κοινού με το ΣΕΤΕ, επαναλαμβάνοντας ουσιαστικά τις πάγιες απόψεις του ότι τάσσεται υπέρ των αυξήσεων αρκεί να συμβαδίζουν με τις πραγματικές αντοχές της οικονομίας και βεβαίως να συνδυάζονται με φοροελαφρύνσεις και μειώσεις εισφορών.
Η πρώτη αυτή αντίδραση του ΣΒΕ, με το νέο του ρόλο μπορεί να οφείλεται σε απειρία και όχι στο ότι οι κινήσεις του βρίσκονται σε συνεννόηση με την κυβέρνηση, στην οποία άλλωστε οφείλει την ανάδειξή του σε κοινωνικό εταίρο όπως λένε οι κακές γλώσσες.

Εγκαταλείπουν τον πρώην ΣΒΒΕ 

Το βέβαιο είναι ότι η επιλογή της αλλαγής ονόματος από ΣΒΒΕ σε ΣΒΕ κινδυνεύει να διαλύσει τον ίδιο τον Σύνδεσμο αφού ήδη οι μεγάλοι αποχωρούν ή διαχωρίζουν τη θέση τους.
Τα πρώτα μέλη που αποχώρησαν είναι οι αεροπορικές Aegean της οικογένειας Βασιλάκη και Goldair, ενώ ο Τιτάνας της οικογένειας Παπαλεξόπουλου και η Sunlight του ομίλου Γερμανού πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι θα αποχωρήσουν από το ΣΒΕ εάν συνεχίσει η σημερινή γραμμή της αντιπαράθεσης με τον ΣΕΒ.
Σε ανάλογο μήκος κύματος κινούνται σύμφωνα με πληροφορίες και τα μεγάλα επιχειρηματικά ονόματα της Θεσσαλονίκης όπως οι οικογένειες Μπακατσέλου, Ευθυμιάδη και Τακά.
Πάντως έμπειροι παρατηρητές των εσωτερικών της επιχειρηματικής κοινότητας υποστηρίζουν ότι τελικά οι ψύχραιμες φωνές της συνεννόησης και της συνεργασίας θα υπερισχύσουν όπως άλλωστε έχει γίνει όλα τα προηγούμενα 100 και πλέον χρόνια που ο ΣΕΒ είναι ο επικεφαλής εκπρόσωπος της επιχειρηματικής τάξης της χώρας.
 
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης