Σήμα κινδύνου από την γερμανική αιολική βιομηχανία για απότομη πτώση στην εγκατάσταση νέων ανεμογεννητριών

Σήμα κινδύνου από την γερμανική αιολική βιομηχανία για απότομη πτώση στην εγκατάσταση νέων ανεμογεννητριών
Προειδοποιούν ότι δεν υπάρχει πιθανότητα ανάκαμψης χωρίς κρατική βοήθεια
Η Γερμανία σημείωσε απότομη πτώση στον αριθμό των νέων ανεμογεννητριών που εγκαταστάθηκαν πέρυσι, σύμφωνα με βιομηχανικούς φορείς την Τρίτη 29/1/2019 και προειδοποίησαν ότι δεν υπάρχει πιθανότητα ανάκαμψης χωρίς κρατική βοήθεια.
Η αιολική ενέργεια είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες της μετάβασης της Γερμανίας σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αντιπροσωπεύοντας σχεδόν το 30% της συνολικής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που διοχετεύθηκαν στα δημόσια δίκτυα το 2018, σύμφωνα με την έρευνα του Ινστιτούτου Fraunhofer.
Ωστόσο, η ταχεία επέκταση της αιολικής ενέργειας στην ξηρά που επιτεύχθηκε από το 2013 έως το 2017 ανακόπηκε πέρυσι εξαιτίας της γραφειοκρατίας, της αντίθεσης των τοπικών κοινοτήτων και της αβεβαιότητας μεταξύ των φορέων εκμετάλλευσης, αφού η κυβέρνηση εγκατέλειψε τις σταθερές 20ετής πληρωμές για νέα έργα υπέρ του συστήματος δημοπρασιών.
Η Γερμανία εγκατέστησε 2.402 μεγαβάτ (MW) σε χερσαίες ανεμογεννήτριες το 2018, λιγότερες κατά  55% από το 2017, ανέφερε ο όμιλος VDMA και η ένωση αιολικής ενέργειας BWE σε κοινή δήλωση τους.
Οι φορείς ανέμεναν πρόσθετη χωρητικότητα 3.300 MW.
"Το stop and go πρέπει να τελειώσει", δήλωσε ο Matthias Zelinger, διευθύνων σύμβουλος της VDMA Power Systems,για την κυβερνητική πολιτική για την αιολική ενέργεια.
"Η συνεχής και ταχύτερη επέκταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας θα ήταν λογική, δεδομένου ότι το κόστος έχει μειωθεί και έχει ανακοινωθεί ένα σχέδιο για να προχωρήσουμε χωρίς παραγωγή άνθρακα στην ηλεκτρική ενέργεια".
Ο Zelinger ανέφερε ότι η Γερμανία κινδυνεύει να βρεθεί πίσω από τους ανταγωνιστές της στην ΕΕ και το εξωτερικό στη μάχη να ηγηθεί της παγκόσμιας βιομηχανίας αιολικής ενέργειας.
Η VDMA αντιπροσωπεύει εταιρείες όπως η Siemens Gamesa, η Nordex και η Senvion.
Η αιολική ενέργεια γίνεται όλο και πιο σημαντική, καθώς η Γερμανία θέλει να παράγει το 65% της ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές μέχρι το 2030, δήλωσε ο Zelinger.
Μια διορισμένη από την κυβέρνηση επιτροπή το Σαββατοκύριακο συνέστησε να μειωθεί κατά το ήμισυ η χωρητικότητα των μονάδων άνθρακα μέχρι την ημερομηνία αυτή, καθώς και ταχύτερη αύξηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, στο πλαίσιο μιας δέσμης συναφών μέτρων για την επίτευξη αυτού του στόχου και την πλήρη έξοδο του άνθρακα μέχρι το 2038.
Μια ανάκαμψη στην αιολική βιομηχανία θα μπορούσε ίσως να οικοδομηθεί από το 2021, αφού το κοινοβούλιο πριν από δύο μήνες ενέκρινε ειδικούς διαγωνισμούς 8000 MW για αιολική και ηλιακή ενέργεια συν ένα απροσδιόριστο ποσό υπεράκτιας αιολικής ενέργειας μεταξύ 2019 και 2021, επιπλέον των τακτικών δημοπρασιών.
Αυτή η νομοθεσία εισήχθη για να αντισταθμίσει τη μετακίνηση του κυβερνώντος συνασπισμού στην κατάργηση των αυστηρών στόχων εκπομπών για το 2020 και αντ 'αυτού να πιέσει για πιο επιθετικές μέχρι το 2030.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης